HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2009.12.23. 23:07 Gastronomica

Füstölt sonkás pite

Ha a fiam iskolájában buli van, a szülők mindig visznek valami harapnivalót. A legnagyobb fiam 3. osztályba jár, és így van ez első óta, azóta készítem ezt a pitét. Az elején még más töltelékekkel is próbálkoztam, de mindig vissza kellett térnem a sonkáshoz. A gyerekek, a szülők (és ami a legfontosabb, az osztályfőnök is) az évek folyamán sonkás pite függővé váltak, most már nem is tehetném, hogy sonkás pite nélkül érkezzek egy rendezvényre. A pénteki osztály Karácsonyon sem történt ez másképp. Az a jó a sonkás pite elkészítésében, hogy hamar össze lehet rakni, és utána már csak sütni kell. A robotgép jelentősen megkönnyíti a dolgomat, mert a tészta elkészítéséhez is ezt használom, ezen darálom meg a sonkát (azaz vágom apróra), meg a hagymát, a sajtot, a petrezselymet. Mindent szépen egymás után. A fiaim is kedvelik, amikor ezt sütöm, mert szabadon lopkodhatnak a sonkából, és az aprításban is besegíthetnek. A férjem kifejezetten szereti, mert ilyenkor minden gyerek velem van a konyhában, és ő békésen babrálhat a számítógépén.

 

Füstölt sonkás pite

Hozzávalók:
Tészta
25 dkg liszt
12,5 dkg hideg vaj, felkockázva
csipet só
5 ek. jéghideg víz

Töltelék:
2 kanál olaj
1 hagyma, apróra vágva
3/4 kg darált főtt-füstölt tarja
1 csokor petrezselyem
4 tojás
1,5 dl tejszín
2 tk. dijoni jellegű mustár
15 dkg reszelt Pannónia vagy Trappista sajt

 

 

 

A sütőt kapcsoljuk be 200ºC-ra (gázsütőnél 6-os fokozat).

Robotgépbe (éles vágófej tartozékkal) szórjuk a lisztet, a sót és a felkockázott fagyos vajat. Morzsás állagúra keverjük, majd hozzáadjuk a vizet és gyorsan összegyúrjuk.
(Ha nincs robotgépünk a lisztet, a sót és felkockázott vajat gyors mozdulatokkal összedolgozzuk morzsás állagúra, majd a jéghideg vizet hozzáadjuk és összegyúrjuk.)
Fóliába csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük.

Ezalatt az idő alatt elkészítjük a sonkás tölteléket.
A hagymát kockára vágjuk és olajon megpároljuk, hozzákeverjük a darált tarját és hagyjuk tovább párolódni a hagymával.

Majd levesszük a tűzről.
Egy külön tálban összekeverjük a tejszínt a mustárral és az egész tojásokkal. Hozzáöntjük a sonkához, belekeverjük a felaprított petrezselymet és a reszelt sajtot.

A hűtőből kivesszük a tésztát és kinyújtjuk akkorára, hogy egy kb. 24 cm átmérőjű kerek rücskös szélű tortaformát kibélelhessünk vele.

A széléről kinyúló tésztát késsel levágjuk és a langyos sonkás tölteléket belekanalazzuk, majd a forró sütőbe tesszük, és ott hagyjuk sülni 35-40 percig.
Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom.

 www.gastronomica.hu

1 komment

Címkék: recept gasztronómia pite füstölt sonkás hellókarácsony


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr111619340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cikória 2009.12.24. 21:56:06

Ebből én is ettem. Király!
süti beállítások módosítása