HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.01.15. 06:00 Gastronomica

Izraeli gyros otthon (Shawarma)

A shawarma szó a török Çevirme szóból származik, melynek jelentése a „forgás” szóból ered. Bárány és pulyka húsból készül általában. A hússzeleteket bepácolják és egy forgó nyársra tűzik, mely lassan forogva oldalról kapja a hőt, így a külső réteg átsül. Hosszú élű kés segítségével ezt az átsült részt levágják és pitába töltik. Innen kezdődik a vita, hogy mivel is van megtöltve egy igazi shawarma. Egyesek azt állítják, hogy tartalmaznia kell humuszt, tahinit, és friss petrezselyemet is. Mások nyers vagy sült hagymakarikákra, sült krumplira és savanyúságra esküsznek. Az alábbi receptet egy izraeli szakácskönyvben olvastam (Jana Gur: The Book of New Israeli Food, a culinary journey) és nem is gondoltam, hogy ezt az ételt otthon is elkészíthetem, méghozzá igen könnyedén: hosszasan kell pácolni a hússzeleteket, sütőben megsütni, majd tálalás előtt átpirítani egy serpenyőben. Ennyi az egész.

Persze kellenek hozzá fűszerek is. Ami számomra meglepő volt, hogy indiai fűszerkeverékeket írt a recept. (Curry-t és garam masala fűszerkeverék – mindkettő megvásárolható az ínyencboltokban vagy a szupermárketek is tartanak a nemzetközi konyha nevű polcrészlegen, illetve megrendelhető online: Ázsia Bt ill. a fűszeráruház.hu, hannafüszerszalon.hu weblapon). Nagyon ízletes, omlós lesz a hús. Ajánlom mindenkinek, igazán gyorsan elkészül (ha nem is pitában, gyros formába és egyéb hozzávalókkal készíti el, hanem egyszerűen salátával vagy rizzsel)!

 

Izraeli gyros (shawarma, 8-10 fő részére)

Hozáávalók:
1,5 kg csontozatlan csirkecomb
3 ek. olaj
3 közepes hagyma, vékonyra szeletelve
Só, bors ízlés szerint

Páclé:
¾ csésze (2,5 dl) olivaolaj
3 ek. curry por
2 ek. garam masala
1 kocka csirke húsleves kocka szétmorzsolva

 

A páchoz egy nagy zacskóba öntsük bele a fűszereket, a leveskockát és az olajat, majd a megmosott és megszárított csirkecombokat is tegyük bele. A zacskót szorosan zárjuk le. A kezünkkel jól nyomkodjuk meg a zacskót, úgy, hogy a benne lévő húst mindenhol bevonja a pác. Tegyük a hűtőbe egy éjszakára. Este, reggel és főzés előtt, még nyomkodjunk rajta egy kicsit, hogy átforgassuk a hússzeleteket a pácban.

A sütőt kapcsoljuk be 200˚C –ra (gázsütőnél 6-os fokozat).

A zacskó tartalmát öntsük bele egy kisebb tepsibe és süssük kb. 45 percen keresztül. 

 
A hússzeleteket vágjuk vékony csíkokra.

Egy serpenyőben a hagymát az olajon süssük aranybarnára, majd forgassuk át benne a csíkokra vágott húst.

Tálaláskor szórjuk meg a csirkét a sült hagymával.

www.gastronomica.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: gyros izraeli gastronomica shawarma gasztronómoa


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr71669880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása