HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.01.20. 06:00 Gastronomica

Sáfrányos mézes sültcsirke mogyoróval

Sok kedvenc szakácskönyvem közül, most az egyik aktuális kedvencem: Ottolenghi - The cookbook. Yotam Ottolenghi és Sami Tamimi egy izraeli és egy palesztin srác közös műve, amely a népszerű londoni éttermük nyomtatott változata. Az étterem egyben pékség és süti bolt is. Az alábbi recept megalkotásában Claudia Roden - Tamarind and Saffron című könyve inspirálta a séf párost. Ebben a receptben a keleties hozzávalók használata vett le a lábamról. Van benne rózsavíz, sáfrány, fahéj, méz és még sok finom hozzávaló (mindez megvásárolható a szír élelmiszerboltban), és mindezek nem egy desszert hozzávalói. Persze az sem volt elhanyagolható számomra, hogy könnyen elkészíthető étel, ha minden hozzávaló megtalálható a konyhánkban. Talán ijesztő lehet a sok, nem megszokott hozzávaló, de valójában mindegyik egyszerre beszerezhető, csak egyszer kell valamelyik ínyencboltba elmenni, és ott megvásárolhatók.

Sáfrányos mézes sült csirke mogyoróval (4 fő részére)
 

Hozzávalók

1 db. tanyasi csirke, darabjaira vágva
2 hagyma
4 ek. olivaolaj
1 tk. őrölt gyömbér
1 tk. őrölt fahéj
1 nagyobb csipet sáfrány
1 citrom leve
4 ek. hideg víz
2 tk. só
1tk. feketebors
100 g mókus mogyoró
70 g méz
2 ek. rózsavíz
2 szál újhagyma díszítéshez

Egy nagy tálba tegyük bele a nagyobb darabokra vágott hagymát, a feldarabolt csirkét, az olivaolajat, a fűszereket: gyömbért, fahéjat, sáfrányt, a citromlevét, vizet, sót és borsot. Keverjük jól össze és hagyjuk pácolódni a hűtőben legalább egy óra hosszan de legjobb, ha egy egész éjszakán keresztül.

A sütőt kapcsoljuk be 190˚C-ra (gázsütő: 5-ös fokozat).
A mogyorót szórjuk bele egy tepsibe és pirítsuk 10 percen keresztül aranybarnára, majd törjük, aprítsuk, vágjuk nagyobb darabokra.

A csirkét a páclével öntsük egy sütőedénybe, akkorába, hogy a csirkedarabok kényelmesen elférjenek benne és bőrös oldaluk felfele nézzen. 35 percig süssük a sütőben.

Miközben a csirke sül, keverjük össze a mézet, a rózsavizet és a mogyorókat. A csirkét vegyük ki a sütőből és a mézes mogyorós keveréket adagoljuk a csirkedarabokra, majd helyezzük vissza a sütőbe 5-10 percre. Ezalatt a csirke magába szívja a méz édes ízét és a mogyoró is tovább pirul.
Tálaljuk rizzsel vagy sima couscous-szal, majd szórjuk meg a felaprózott újhagymával.



A következő bejegyzés holnap, január 21-én jelenik meg, címe: Macaroni cheese.

www.gastronomica.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: csirke gasztronómia méz mogyoró sáfrány gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr291682206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása