HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.02.10. 06:00 Gastronomica

Gratin Dauphinois, azaz csőben sült burgonya

A francia konyhában gyakran készítenek ételeket sütőben. Azt a sütési technológiát, amelynél az a cél, hogy a sütőedényben elhelyezett étel teteje megpiruljon,  csőben sütésnek, franciául gratiner-nek nevezzük. Ilyenkor az étel tetején található sajt, kenyérmorzsa vagy vaj sül aranybarnára. A recept névadójaként szolgáló Dauphinois a franciaországi Dauphiné vidékre vonatkozik. Ezen a vidéken jellemző ennek a krumplis, tejszínes ételnek az elkészítése. Számos gratin fajta létezik. A dauphinois nem használ sajtot a krumplihoz, míg a savoyard Beaufort sajttal rétegezi a krumplit.

Az alábbi recept a Larousse de la Cuisine enciklopédiából való, ami annak ellenére, hogy "Dauphinois", mégis sajtos elkészítést tartalmaz, ami kifejezetten az előnyére válik!

Gratin Dauphinois azaz "rakott krumpli"

Hozzávalók 6 fő részére

1 kg krumpli
1 gerezd fokhagyma
20 g vaj
20 cl crème frâiche (tejszínnel helyettesítettem)
120 g reszelt sajt (a recept nem részletezi, a sajt fajtáját, én ementáli félét használtam)
20 cl tej
1 tojás
Só, bors

A sütőt kapcsoljuk be 200˚C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat).
A krumplikat hámozzuk meg, és vágjuk nagyon vékony szeletekre.
Egy nagyobb sütőedényt vajazzunk ki, és az aljára helyezzük a szintén vékony karikákra vágott fokhagymát. A tetejére egy réteg krumplit rakjunk, majd sózzuk és borsozzuk. Öntsünk rá egy kis crème frâiche-t vagy tejszínt, majd szórjunk rá reszelt sajtot.
Így rétegezzük tovább a maradék krumpli-tejszín (crème frâiche )-sajt-só,bors hozzávalókkal úgy, hogy a legtetejére szórjuk a sajtot. (1 evőkanálnyi tejszínt vagy crème frâiche-t hagyjunk meg.)
A tejet öntsük rá, és tegyük a forró sütőbe kb. 1 órára.
Ezután a maradék tejszínbe keverjük bele a tojást, és ezt is öntsük rá, majd még 15 percre tegyük vissza a sütőbe, míg szép aranybarna lesz.
Tálaljuk köretként, vagy salátával egytál ételként.

A következő bejegyzés holnap, február 11-én lesz, címe: Lazacos-fenyőmagos tészta.

www.gastronomica.hu

képek:külföldi gasztronómiai oldalak képeinek felhasználásával

Szólj hozzá!

Címkék: burgonya krumpli gasztronómia sült rakott gratin dauphinois gastronomica csőben


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr511741837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása