HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.03.01. 06:00 Gastronomica

Purimi sütemény - Hámán füle

Idén február 28-ra esett Purim, a legvidámabb zsidó ünnep. Ilyenkor nagy jelentősége van Eszter könyvének, ugyanis Purim története ebben a könyvben olvasható. Purim a perzsa uralom alatt élő zsidók megmenekülésének ünnepe.
Az ünnep alkalmával a gyerekek jelmezbe öltöznek  és így ünnepelnek. Purimkor szokás lakomát is tartani, ilyenkor az édességekre kerül a hangsúly. Népszerű flódnit, kindlit és Hámán fülét fogyasztani. De ki is volt ez a Hámán?
Időszámításunk kezdete előtt 450 körül a perzsa Áhásveros király idejében, a gonosz főminiszter, Hámán el akarta pusztítani a Perzsa Birodalomban élő zsidókat. Azonban Eszter, a zsidó királynő ezt meghiúsította, és ezáltal megmentette a népét.


Hámán füle készítéséhez temérdek recept létezik, van aki kelt tésztával készíti. Nekem az alábbi recept vált be.

Hámán füle

Hozzávalók

4 csésze liszt
1 cs. sütőpor
300 g vaj
3 tojás sárgája
1 csésze cukor
1 narancs reszelt héja
½ narancs leve
1 csipet só
1 kk. vanília eszencia

Töltelékhez:
Nutella
Eperlekvár
Szilvalekvár

A fagyos vajat a liszttel, a szódabikarbónával, a cukorral, a sóval a narancs héjával keverjük gyors mozdulatokkal morzsás állagúra. (késes betétű robotgépben pillanatok alatt elkészül). Majd keverjük hozzá a tojások sárgáját és a narancs levét, a vanília kivonatot. Ha ragacsos marad a tészta, adjunk még hozzá egy kis lisztet.
Két folpack réteg közé rakjuk, nyújtsuk ki 3 cm vastag korongra, és tegyük a hűtőbe minimum fél órára.


A sütőt kapcsoljuk be 200 ˚C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat)
Ezután vegyük ki a a tésztát a hűtőből, és lisztezett munkafelületen nyújtsuk kb. 3mm vastagságúra. Pogácsaszaggatóval szaggassunk köröket a tésztából, és mindegyik közepét töltsük meg, majd hajtogassunk belőlük háromszögletű táskákat és a széleit nyomkodjuk össze, hogy a töltelék ne folyjon ki.
Forró sütőben 10-15 perc alatt süssük arany barnára.


A következő bejegyzés március 2-án, kedden jelenik meg, címe: Túrós palacsinta másként

www. gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu

Szólj hozzá!

Címkék: süti gasztronomia eperlekvár gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr451798580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása