HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.03.04. 06:00 Gastronomica

Borban főtt gombás rozmaringos nyúlhús

Gyerekkoromban gyakran ettünk nyúlhúst, papámnak volt valami kapcsolata egy nyúltenyésztővel, így sokszor jutottunk hozzá. A nyulat nagyon szerettem, mert leggyakrabban vadas készült belőle, és ilyenkor az anyukám mindig készített zsemlegombócot. A vadas mártása és a gombóc így együtt számomra egy gasztronómiai élmény volt (főtt spagettivel már nem ettem meg, ugyan ezt a szószt), a hússal meg nem is foglalkoztam. Apukám nagy ínyenc volt, szeretett főzni és ugyanennyire szeretett vendégül látni. A következő receptet a Good Food magazinban olvastam. Nagyon hasonlít a klasszikus francia Lapin au vin (borban főtt nyúl) recepthez, és ahhoz a recepthez is, ahogy otthon papám a nyulat elkészítette, ha nem vadast készített.

Borban főtt gombás, rozmaringos nyúlhús

Hozzávalók 6 fő részére

2 kg nyúl hús
1 ek. liszt
Olivaolaj
4 hagyma
2 db. babérlevél
1 ek. rozmaring (frisset, ha lehetséges)
600 ml fehérbor
425 ml csirkealapé
200 g apró gomba
6 szelet húsosabb bacon szalonna
Petrezselyem
Só, bors

 

A nyulat sózzuk, borsozzuk, majd hintsük rá a lisztet.

Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk fel egy kis olajat, és erős tűzön süssük meg hirtelen kisebb adagokban a nyúl darabok mindkét oldalát, majd szedjük ki a húst egy tányérra.
A serpenyőbe öntsünk még olajat, és a karikákra szeletelt hagymát adjuk hozzá. Közepes hőfokon kevergessük kb. 10 percig, míg megpuhul. Ekkor helyezzük vissza a nyúlhúst a serpenyőbe, adjuk hozzá a babér leveleket, az apróra vágott rozmaringot, a bort és az alaplevet. Fedjük le, és főzzük alacsony lángon 1 órán keresztül. A gombát az utolsó 10 percben adjuk hozzá, és így főzzük készre.
Süssük a t ropogósra, és tálaláskor a kész nyúlra tördeljük, majd a friss petrezselyemmel szórjuk meg.
Polentával vagy krumplipürével tálaljuk.

Polenta (kukoricadara)

1,75-2 l víz vagy csirkealaplevet forraljunk fel, kanalanként adagoljunk hozzá 350 g kukoricadarát, folyamatosan kevergessük 5 percen keresztül, sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk alacsony hőfokon főni kb. 45 percen keresztül. Ezután keverjünk hozzá 200 g vajat és 200 g frissen reszelt parmezán sajtot. Ha túl sűrűnek találjuk, öntsünk hozzá még alaplevet vagy vizet.

Következő bejegyzés március 5-én pénteken lesz, címe: Rokfortos brokkoli krémleves

www.gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu
 


 

Szólj hozzá!

Címkék: nyúl bor gomba gasztronómia rozmaring gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr641805052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása