HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.03.25. 08:00 Gastronomica

Diós gorgonzolával töltött kagylótészta

Ezt a receptet Aldo Zilli olasz séf egyik könyvében, a The Zilli’s Cookbook című olasz recepteket tartalmazó szakácskönyvében olvastam.
Aldo Zilli Angliában élő népszerű mesterszakács, több éttermet üzemeltet, és számos szakácskönyvet adott ki.
Az alábbi recept komplikáltnak tűnhet, pedig nem is az! A nagy kagylótésztát, amit megtöltünk, nem kell teljesen megfőzni, így könnyen lehet vele bánni, mikor már kihűlt. Ez a fajta nagy kagylótészta sajnos nem kapható minden boltban. Egy kis utánjárással delicatesse-ekben megvásárolható. Én a Culinaris-ban vásároltam. Conchiglioni e tészta olasz elnevezése.
A töltelékben aránylag sok minden van, de a látszat ellenére nem vesz sok időt az elkészítése.



 

Diós gorgonzolával töltött kagylótészta

Hozzávalók 8 fő részére

2 db. kisebb hagyma
150 g bacon szalonna
Olaj
150 g dió
200 g gorgonzola
300 g nagy kagylótészta (Conchiglioni)
10 levél zsálya
1 tk. őrölt fahéj
Parmezán sajt
Só, bors

Besamel szósz:
400 ml tej
40 g vaj
40 g liszt
½ tk. szerecsendió

A sütőt kapcsoljuk be 200 ˚C-ra (gázsütőnél 6-os fokozatra).

Készítsük el a besamel szószt. Egy edénybe olvasszuk fel a vajat, szórjuk hozzá a lisztet, és kevergessük pár percig. Egy habverő segítségével folyamatos kevergetés mellett öntsük hozzá a tejet, és sűrűsödésig keverjük, hogy teljesen csomómentes legyen. Reszeljük hozzá a szerecsendiót és sózzuk.

A tészta főzéséhez tegyünk fel vizet forrni.

A hagymát vágjuk nagyon vékony karikákra, és a felkockázott bacon szalonnával egy kis olaj hozzáadásával pirítsuk néhány percig.
A diót törjük nagyobb darabokra, és ezt is öntsük a serpenyőbe, majd kevergetve hagyjuk pirulni szintén egy rövid ideig. Adjuk hozzá a gorgonzolát, egy evőkanál vizet, és hagyjuk felolvadni a sajtot.

A lobogó, forró vizet sózzuk, majd a kagylótésztákat rakjuk bele, és főzzük 6 percig. Ezután csöpögtessük le a vizet a tésztáról, és az összeragadt kagylókat válasszuk el egymástól.

A besamel nagy részét keverjük bele a hagymás, sajtos keverékhez. Adjuk hozzá az apróra vágott zsályát, a fahéjat, és keverjük össze.

A kihűlt kagylókat töltsük meg a krémmel, és egy enyhén kiolajozott tűzálló tálba helyezzük őket egymás mellé. Öntsük rájuk a maradék besamel szószt, és szórjuk meg parmezán sajttal. 20 percre rakjuk be a sütőbe.
Azonnal tálaljuk.

 

Következő bejegyzés pénteken, március 26-án jelenik meg, címe: Kalácspuding

www.gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu


 

Szólj hozzá!

Címkék: dió gasztronómia gorgonzola bacon kagylótészta gastronomica conchiglioni


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr751864863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása