HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.04.02. 11:58 Gastronomica

Peszachi almás rakott macesz

Ahogy tegnap írtam, a zsidó húsvétnak is nevezett ünnep a Pészach kiemelkedő eseménye a Széder. A széder szó maga annyit jelent, hogy rend, ugyanis ezen a két estén a zsidók a Pészachi Hagadában megírt forgatókönyv alapján emlékeznek meg az Egyiptomból való kivonulásról. Pészachot kovásztalan kenyerek (macesz, pászka) ünnepének is nevezik, ugyanis az egyiptomi fogságból menekülő zsidóknak nem volt ideje megkeleszteni a kenyeret. Erre emlékezve esznek ezalatt a 8 nap alatt maceszt vagy más szóval pászkát. A mai recept is egy maceszből készült sütemény: rakott pászka almával és tojáshabos dióval, melyet bőségesen meglocsolunk borral sütés előtt.

Almás rakott macesz

Hozzávalók 6 fő részére

Macesz
1 kg alma
3 tojás
150 g dió
150 g cukor
½ kk. fahéj
½ kk. őrölt szegfűszeg
4 dl édes fehérbor
olaj
1 csipet só

A sütőt kapcsoljuk be 180˚C-ra(gázsütőnél 4-es fokozat).

A tojásokat válasszuk szét. A fehérjét verjük kemény habbá egy csipet sóval, majd óvatosan keverjük bele a darált diót.

A tojások sárgáját keverjük habosra 3 evőkanál cukorral, majd ezt is óvatosan keverjük a diós habhoz.

Az almákat hámozzuk meg, és reszeljük le. Keverjük hozzá a maradék cukrot, a fahéja és a szegfűszeget.
Egy sütőedényt kenjünk ki olajjal, majd az alját macesszal fedjük be. Kenjük meg a maceszt is olajjal, locsoljuk meg borral, majd erre rétegezzük először a diós, majd az almás tölteléket. Fedjük le egy réteg macesszal, olajozzuk, és locsoljuk meg borral. Így folytassuk a diós valamint az almás töltelékkel, az olajos, boros macesszel, míg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére maceszlap kerül, amit kenjük meg olajjal, és a maradék bort öntsük rá. Süssük piros ropogósra.
Melegen, hidegen egyaránt tálalható.

A következő bejegyzés április 6-án, kedden jelenik meg.

www.gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu
 

1 komment

Címkék: alma süti dió gasztronómia sütemény macesz pászka széder gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr71886575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zahal 2012.04.13. 16:17:20

Kis javítás / kiegészítés:

1. a Pészachnak semmi köze a húsvéthoz. Az egy másik "cég". Van a "zsidó húsvét" kifejezés, de tévedés.

2. Izraelben 7 napig, a galutban 8 napig tart Pészach, amely alatt nem csak maceszt eszünk, hanem csak olyan ételeket, amelyek nem kovászosak, élesztősek. Otthonunkban meg kell szabadulni minden kovászostól, a birtokunkban sem lehet ilyen ez idő alatt. Tehát eszünk maceszt is bőséggel, de emellett burgonyát, húst, zöldséget, gyümölcsöt, csokoládét...stb.

3. A zsidók borból is kizárólag kósert ihatnak. Van sok étel, amely "megengedő kóser", de a bor nagyon szigorú elbírálás alá esik.

-------

Tökjó recept, ki fogom én is próbálni!
süti beállítások módosítása