HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.04.06. 09:57 Gastronomica

Bereznay Tamás: Süteményeskönyv

A Nők Lapjában mindig is jelentek meg receptek. Már nagyon régóta Lajos Mari és Hemző Károly páros írta a gasztró rovatot, és írják most is. Sok-sok nagyon jó receptet köszönhetünk nekik. Telt múlt az idő, és a Nők Lapja nagyot lépett, amikor a híradózás világából Stahl Judit szintén kapott egy főző rovatot. Stahl egy teljesen más oldalról közelítette meg a receptírást, valami újdonságot hozott a hazai nyomtatott főzésben. Éveken keresztül tudósította az olvasókat a vele történ gasztró élményeiről, úgy ahogy azt még előtte, Magyarországon senki sem tette.
Majd idővel helyére megkaptuk Bereznay Tamást. Csak annyit tudtunk róla, hogy a Kárpátia étterem séfje. Az új Bereznay rovat nem ragaszkodott mereven a Stahl féle stílushoz, de abban nem különbözött, hogy minden héten remek ételekkel, és gyönyörű fotókkal jelentkezett. Hamar kiderült róla, hogy ő a Köztársasági Elnöki Hivatal séfje, és ő kápráztatja el a Köztársasági elnököt látogató hivatalos vendégeket is főzési tudományával.
Tavaly a Boook kiadó gondozásában megjelent az első könyve a magyar konyha klasszikusairól: Mai magyar konyha címmel. A könyv nagyon szép, és főleg használható is. Ugyan minden háztartásban megtalálható a kisebb méretű Horváth Ilona szakácskönyv, melyet lassan már a magyar gasztronómia alapművének lehet tekinteni, de Bereznay szakácskönyvének megjelenése ebben a témában, mára már nagyon időszerű volt!


Március végén, szintén a Boook kiadónál, jelent meg Bereznay második könyve: Süteményeskönyv címmel. Gyönyörű a megjelenése, szép papíron, csodaszép fotókkal; kedves illusztrációival és színeivel hamar levett a lábamról. Nagyon igényes munka. Ami a tartalmat illeti, az is nagyszerű! A könyv felépítése a legfőbb hozzávalókat ragadja ki, és azok köré csoportosítja a recepteket. Így vannak a könyvben gyümölcsös, vaníliás, magvas, mákos, mézes, csokoládés, citrusos, lekváros és túrós finomságok. Az utolsó fejezetben hasznos műhelytitkokat olvashatunk a szerzőtől. Megtudhatjuk, hogy a különböző alapanyagfajtákon belül milyen félék léteznek, és mire valók. Pl.: fehér cukor, barnacukor, ilyen liszt olyan liszt, margarin vagy vaj, hogyan süssünk, stb, stb… . Legvégül meg az alaptészták receptjei olvashatók. Ez az egyik legpraktikusabb rész amatőr cukrászoknak.
A megjelent receptek skálája igen széles; 80 receptet tartalmaz. Megtalálható benne körtetorta és madártej, de benne van a francia millefeuille eperrel (krémes szerű), áfonya torta, fehér csokoládés golyók, de akár a Rigó Jancsi is. A könyvben lévő receptek között találunk nagyon egyszerűeket is, melyek talán nem is illenének egy ilyen könyvbe, de szerencsére belekerültek, mert különben sose jutna eszünkbe, hogy ilyet is lehetne sütni a családnak, mint például a túróval töltött zsemlét. De van a könyvben összetettebb recept is, melyet viszont azért készítünk el, mert ugyan eddig eszünkbe se jutott cukrászdai tortát sütni otthon, de ha ebben a könyvben megjelent, akkor nagy valószínűséggel házilag is elkészíthető. Ilyen az Eszterházy-torta, ahol sajnos a recept végéről kimaradt, hogy miként lesz a torta felülete olyan jellegzetesen eszterházis.


Még szerencse, hogy Bereznay Tamás szereti a desszerteket, sőt nagyon szereti, és megjelenhetett ez a könyv.
Várjuk a folytatást, úgy tudjuk sok ötlet lapul még a fiókjában!
 

Online rendelés

Ár: 3.990 Ft mínusz 20% online kedvezmény
Nyelv : magyar
Áfa kulcs : 5%
EAN : 9789630686617
ISBN : 9630686617
Megjelenés : 2010.
Kötésmód : cérnafűzött kötött, védőborítóval
Oldalszám : 252
Méret [mm] : 193 x 256 x 24
Tömeg [g] : 940
Regisztrálás : 2010.03.16.

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv gasztronómia finomságok édességek desszertek gastronomica bereznay tamás süteményeskönyv


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr421897619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása