HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.04.13. 09:48 Gastronomica

Café Kör

A Cáfé Kör ma már egy fogalom a budapesti éttermek között; közel 20 éve nyílt egy lelkes testvérpár felügyelete alatt. Mivel akkoriban nagyon közel laktam az étteremhez, gyakran elsétáltam mellette, és minden alkalommal megállapítottam, hogy az akkori magyar éttermekhez képest milyen jól néz ki. Már a neve is tetszett, hogy nem a franciás hangzású Coeur-t mint szivet választották, hanem a Kört mint karikát.

Abban az időben a törzsközönség főleg ex-pat-ekből állt. 1995 karácsonya előtt jártam ott először, egy karácsonyi buli alkalmával. Az étlapon már akkor is szerepelt a grillezett gomolyasajt salátával, mely ma is része az étlapnak. Azóta, már nagyon sok étlapon találkoztam ezzel az étellel, de ilyen finoman sehol sem tudják elkészíteni azóta sem. Az étterem akkor még méreteiben fele akkora volt, mint most. A jobboldali, kétablaknyi rész, később lett hozzácsatolva, de már az is inkább 10 éve történhetett.


Az étteremnek az éke a gyönyörű óriás tükör a pult mögött és maga a pult. Mindig a szezonnak megfelelő friss vágott vagy cserepes virágkompozíció díszíti a sarkát. A másik érdekesség, a falra felszerelt egyszerű papírtekercs, melyre az igen bőséges napi menü kerül, minden nap más és más, ami egyben a Cáfé Kör egyik legjobb tulajdonsága: naponta más-más ételkínálatot nyújt vendégeinek, így egyáltalán nem tud unalmassá válni.

Már 10 éve nem lakom a környéken, így ritkábban fordulok meg ott, de minden alkalommal, ha betérek meggyőződöm, hogy a minőség, a felszolgálók kedvessége, hozzáértése mit sem változott. Mindig is szerettem a Cáfé Kör kiszolgálóit, már a kezdetektől más volt a pincérek hozzáállása a vendégekhez, mint más éttermekben: közvetlenek voltak, de mégsem tolakodók. Ez mára már szerencsére sok helyen így van, de sokáig csak a Café Kör tudta ezt a színvonalat nyújtani. A Kör sosem volt egy nagyon merev, comme il faut hely, ahol zongora zene mellett halkan beszélgetnek és esznek az emberek, jóval inkább a francia bisztrók hangulatát kínálja a sűrűn egymás mellé állított asztalokkal. Talán zavaró lehet az emberek közelsége, és zsúfoltsága az esti órákban, de szerintem a Körben ez is az élmény része, mint ahogy a megnyitás óta jelen lévő enyhe füst és ételszag, melyet valójában csak akkor észlelünk, amikor már kijöttünk az étteremből, annak ellenére, hogy a tulajdonosok komoly hangsúlyt fektetnek a folyamatos levegő cserére.
Az étterem berendezése nagyon egyszerű, századfordulós kávéházak elemeit tartalmazza. A mennyezet boltívei, a Thonet székek, a kovácsoltvas lábú márvány asztalok fehér keményített abrosszal leterítve, a méretes damaszt szalvéták (!), az apró fekete-fehér régi fotók, képeslapok a falon, a békebeli tálalószekrény, a meleg faborítású padló, mind a diszkrét eleganciát képviselik.


Az étlapon magyaros ételek is szerepelnek, de a nemzetközi konyha is azonos súllyal van jelen. A napi ajánló a szezonnak megfelelően, mindig tartalmaz házias ételeket, főzelékeket, egytálételeket. A menü kártyán vannak komolyabb ételek is: kacsa, libamáj, bélszín, fogas, lazac és persze csirke és pulyka akár rostos sült állapotában is. A roston sült libamájszeleteket almával kínálják, és nagyon finom. A ház egyik specialitása szerintem a libatöpörtyű! Ha csak reggelizni megyek, akkor is rendelek belőle, mert mindig olyan friss és meleg, mintha abban a pillanatban sült volna ki. Egy másik kedvenc a házi füstölt friss lazac tormás fűszervajjal. Mindenképpen ajánlom!
Vasárnap ugyan zárva van, de szombaton vagy akár hétköznap is, reggel 10 órától várják reggelivel a vendégeket. Finom tojásos ételekkel, igazán nagy csésze tejeskávéval vagy csak vaj, lekvárokkal, pirítóssal is kényeztethetjük magunkat egy kényelmes szombat délelőtt friss napilapokat olvasva. (Az étteremnek évek óta csak két lágytojás tartója van, így ajánlott maximum két vendégnek lágytojást rendelnie egyszerre.) A kávéház terasza ugyan kicsi, de nagyon hangulatos.

Az étterem számos elismerést tudhat magáénak. Számtalanszor lett az év étterme a Best of Budapest értékelése alapján. 2007-ben egy brit magazin 100-as listájában a 88. helyet kapta meg a világ legjobb éttermei kategóriában. Valamikor, még az ifjabb Bush első elnöksége alatt, magyarországi látogatása alkalmával Laura Bush az amerikai magyar nagykövet társaságában a Café Körben ebédelt. Egy ideig ki is volt akasztva az étterem falára Laura Bush köszönet nyilvánítása a remekül elköltött ebéd emlékére. Idővel ez az érdem lekerült a falról, valószinüsíthetően Bush politikájával való protestálás miatt.

A Café Kör mai napig nem vesztett varázsából, konyhájával eltalálta azt a szegmenst, ahol külföldiek és helyiek egyaránt megtalálják az ízlésüknek megfelelő ízeket.
 

Cím:

Café Kör
1051 Budapest,
Sas u. 17.
Tel: 311-0053
Nyitva:

Hétfő-Szombat
10:00-22:00

Web: www.cafekor.com

képek: café kör

Szólj hozzá!

Címkék: étterem gasztronómia bistro gastronomica café kör


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr541914807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása