HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.04.20. 10:47 Gastronomica

Töltött leveles tészta variációk

A leveles tészta remek alapanyag! Ugyan elég időigényes az elkészítése házilag, de a boltban vásárolható kész tészta könnyen, sőt nagyon könnyen elkészíthető. Az benne a legjobb, hogy semleges íze miatt bármilyen ízű töltelékkel kiegészítve élvezhető, úgy viszont nagyon! Lehet édes vagy sós, ugyanaz a tészta mindkettő ízzel megtölthető. A másik remek dolog benne, hogy mivel nem kell hosszasan hajtogatni és pihentetni, csak megvásárolni és otthon a töltelékkel feljavítani. Így nagyon gyorsan, friss, meleg finomságot tudunk sütni.
Én az élesztős leveles tésztát szeretem. Az alábbiakban a tészta különböző sós töltelékeit írom meg, melyek az eszembe jutottak.
Ideális vendégváró vagy gyors, gyerekbarát vacsora opció!

Töltött leveles tészta variációk

Hozzávalók

Hűtött élesztős leveles tészta

1. Sonka
Juhtúró
Újhagyma

2. Kecskesajt
Szárított paradicsom
Olajbogyó

3. Mozarella sajt
Paradicsom
Pesto

4. Kéksajt
Pannónia sajt
Maastdamer
(vagy bármilyen más sajtok keveréke)

5. Paradicsom
Szardella
Olajbogyó

6. Juhtúró/Mozarella
Paradicsom
Pesto

Stb, stb …

A felhengerelt tésztát kigöngyöljük és kb. 8-10 cm négyzetekre vágjuk.
A legegyszerűbb elkészítés, ha a tölteléket a tésztanégyzet közepébe tesszük, és a szélét körbe kenjük tojássárgájával. Nem hajtogatjuk batyu vagy más formára. Így sütés közben a tojással megkent keret megnő, és egy magasabb perem képződik a tésztából.
A sütőt 200˚C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat) bemelegítjük és a forró sütőben 10-15 percig sütjük a töltött tészta csomagokat. Melegen a legfinomabb, de hidegen is nagyon jó!

1. a négyzet aljára teszünk egy kávéskanál juhtúrót, megszórjuk csíkokra vágott sonkával, és a karikákra vágott újhagymával. A négy csücskét összefogjuk, és összenyomkodjuk. Felületét megkenjük tojássárgájával.


2. a tészta közepére 1-2 szelet kecskesajtot helyezünk, szárított paradicsomot és olajbogyót teszünk még rá. Hajtogatással még cifrázhatjuk, vagy széleit egyszerűen megkenjük tojássárgájával.


3/6. a tészta négyzet aljára 1 kk. juhtúrót/mozarellát teszünk, paradicsom karikákat és egy kevés pesto-t rakunk még rá. Két-két sarkot összenyomjuk, így csónakforma félét kapunk.

4. Apróbb darabkákat a sajtból a tészta közepére helyezzük. A négyzet széleit megkenjük tojássárgájával, és így sütjük készre.

5. a tészta közepére paradicsomszeletet helyezünk, erre kerül a szardella filé és ennek közepébe az olajbogyó.


 

Következő bejegyzés szerdán, április 21-én jelenik meg, címe: Kukoricás pulykafasírt golyók sült paprika szósszal.

www.gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia paradicsom sonka sajt szardella olajbogyó juhtúró szárított paradicsom gastronomica élesztős leveles tészta


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr441935867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása