HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.05.03. 17:00 Gastronomica

Grillezés a teraszon II.

Az alábbi pác az egyik kedvenc ízkombinációm: friss gyömbér + szójaszósz + szezámolaj + barnacukor. Remek íz harmónia. A chili paprika tovább fokozza ezt a zamatot. Ízlés szerint lehet még erősíteni további chili paprikák hozzáadásával vagy akár szárított chili pelyhet is használhatunk.
Ehhez a húshoz uborkasalátának a receptjét, pontosabban az indiai konyhában népszerű joghurtos uborka raitát készítettem. Az indiai konyhában a raiták között, többféle létezik az uborkáson kívül. Mindegyik sűrű joghurttal készül. Otthon úgy tudjuk ezt az állagot elérni, hogy a meglévő joghurtot muszlin anyaggal kibélelt szűrőbe öntjük, és egy éjszakán keresztül hagyjuk csöpögni. Én a joghurthoz tejfölt keverek a gyorsaság kedvéért, ugyan nem tökéletesen azonos ízt kapok, mint a csöpögtetett joghurtnál, de az idő sokszor erre az egyszerűbb megoldásra kényszerít.

Szójás tarja

Hozzávalók 4 fő részére

8 szelet tarja
3 gerezd fokhagyma
2 ek. friss gyömbér
2 ek. szójaszósz
1,5 ek. szezámmag
2-3 tk. barnacukor
1 tk. chili paprika
1 ek. szezámolaj
1 ek. rizsecet vagy almaecet
Bors


A gyömbért lereszeljük, a fokhagymát összezúzzuk, és egy nagy zacskóba öntjük (külön fagyasztásra készült zacskót szoktam használni, 3 literes űrtartalmút). Erre kanalazzuk a szójaszószt, a szezámmagot, a cukrot, az ecetet, a szezámolajat, és legvégül a kimagozott, felkarikázott vagy apróra vágott chili paprikát. A megmosott és szárazra törölt hússzeleteket borsozzuk, és ezeket is beletesszük a zacskóba. (Elvileg sózni nem kell a húst, mert a szója pótolja a sót. Ha a pác kóstolásával érezzük a só szükségét, akkor érdemes előtte a húst besózni enyhén.) A zacskó nyílását a legmagasabb ponton szorosan összekötjük, de előtte a levegőt kinyomjuk belőle. Kezünkkel jól megmasszírozzuk a zacskót, hogy a pác összekeveredjen, és a hússzeleteket mindenhol bevonja. Minimum fél órára hűtőbe tesszük, de akár egy éjszakára is pácolhatjuk. Sütés előtt fél órával vegyük ki a hűtőből, majd grillen süssük készre.

Uborka raita

Hozzávalók 4 fő részére

2 nagyobb kígyóuborka
1 csokor újhagyma
1-2 gerezd fokhagyma
2 pohár 3% zsírtartalmú natúr joghurt
2 pohár tejföl
3 ek. citromlé
1 ek. friss gyömbér
2 tk. római kömény
Só, bors

Az uborkát egy nagy tálba lereszeljük. Az újhagymát felkarikázzuk, a fokhagymát apróra zúzzuk, a gyömbért lereszeljük, és mindezt az uborkához adjuk. Belekeverjük a joghurtot, a tejfölt, a római kömény felét és a citromlevet. Sózzuk, borsozzuk, majd hűtőbe tesszük minimum fél órára. Tálalás előtt a római kömény maradékával megszórjuk, behűtve tálaljuk.

 

www.gastronomica.hu
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr561971495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása