HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.05.15. 11:59 Gastronomica

Homár-est Philippe-nél

Tegnap estével indultak Philippe-nél a vasárnapig tartó homár napok. Mivel a márciusi fekete kagyló (moules) estről sajnos lemaradtam, ezért most időben foglaltam asztalt, rögtön az első estére.
A Philippe – a belga étterem nagyon jó étterem. Nemcsak gasztronómiailag, hanem hangulatilag is. Első ránézésre ugyan egy elegáns, formális helynek tűnhet, de az étteremben dolgozó öt fős összeszokott csapat biztosítja a kellemes, közvetlen hangulatot. Mint már korábban írtam, az első éttermét Esztergomban nyitotta meg Philippe, az olasz ősökkel is büszkélkedhető belga séf és Veronika, az üzlettársa, majd 2008-ban költöztek Budapestre. 

A Homár-est öt fogásból áll. Kezdésként választhatunk finom péksütemények közül, vajjal felszolgálva (amihez sör kedvelőknek egy üveg Trappista sör kötelező; nagyon jól előkészíti a vacsorát), hogy ezután ráforduljunk az igazi gasztronómiai élvezetekre:


1) Három apró vendégváró falatkával kezdjük a vacsorát. Egy apró, alacsony pohárkában pár korty finom meleg levest kapunk, egy másik, hosszúkásabb pohárkában kagylósalátát zsülienre vágott sárgarépával, valamint porcelán kanálkán egy falat nagyon finom lazactartárt (ebből szívesen ettem volna még egy-két…sőt, három-négy extra kanállal is). Ahogy ez Philippe-től elvárható, nemcsak ízében, látványilag is nagyszerű kompozíció.

2) Az estet homár terrine-nel folytatjuk, ami egy natúr homáros ízű kellemesen lágy pástétom hasáb alakú szelet formájában felszolgálva vegyes zöldsalátával. Finom, ízletes, de mégsem átütő. De csüggedésre semmi ok, mert jön a folytatás, az ánizsos homár bisque capuccino leves.

3) Finoman fűszerezett, édes homárhússal gazdagított krémleves, lágy tejhabbal a tetején . A bisque után pihenőként és gyomornyugtatóként a ház saját készítésű eper sorbet-je érkezik leheletnyi bors/kardamom hintettel, ami nagyszerű ízhatást kölcsönöz a sorbet-nek.

4) A várva várt vörös homár nagy ollókkal és hosszú csápokkal főételként ezután következik: tárkonyos pirított homár tejszínes mártással és tagliatelle tésztával. Mikor a nagy mély tányérban megérkezik a hosszú vékony csápjait kilógató, félbevágott impozáns állat, mellette a szépen gúlába felcsavart tészta, és a tejszínes mártás, no meg néhány szép zöld levél díszítésként, megállapíthatjuk (ha lettek volna kételyeink), hogy jó helyen vagyunk, ezért jöttünk! Szerencsére a séf gondoskodik, hogy a homár ollóját feltörje, így az asztalnál nem kell sokat ügyetlenkednünk, bár megkapjuk az elfogyasztáshoz szükséges homár piszkát és a páncél további törögetéshez az ollót. Nagyon finom, pont olyan amilyenre számíthatunk egy homár-esten! A szósz is nagyon ízletes, a tészta megfelelő puhaságúra főtt, a homár pedig hozta a tőle elvárhatót.

5) Legvégül saját, házi készítésű vanília fagylalt érkezik, friss eperrel, lehelet vékony, édes, ropogós tuile kosárkában kiwi és eperszósszal. 

A vacsorához remek borok közül választhatunk.

A vacsora jó volt, finom volt, nem vitás, hogy jövőre ismét a homár napokon a helyünk a Philippe-nél!

Az étteremben érdemes előre foglalni asztalt, mert nagy népszerűségnek örvendenek ezek a tematikus estek.


Cím: Budapest, Balzac utca 35 (Balzac-Hollán Ernő sarok)
Telefon: 1 350 04 11
Web: www.philippe.hu

Nyitva tartás:

kedd - vasárnap
12h-15h
18h-22h

 

www.gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr732002608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása