HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.05.25. 11:47 Gastronomica

A legfinomabb burek Budapesten

A XIII. kerület, Hegedűs Gyula utcában, közel a kőrúthoz van Budapest legjobb burek sütödéje. Aki a nyarait töltötte már az ex-Jugoszlávia területén fekvő országokban, vagy a Balkánon, tudni fogja, hogy mi is az a burek. Ugyanis ezeken a tájakon rendkívül közkedvelt ez az étel. Változatai megtalálhatók az Észak Afrikai arab világban is.


A burek hajszálvékony rétestésztához hasonló (vagy megegyező) tésztából készül. Kézzel nyújtják, így lesz olyan fátyolosan nagyon vékony. Van ahol vastagabb marad a tészta, de állítólag az már nem a burek. A tésztát ezután töltik. Eredendően sós változatban készült. Ma már számos töltelék variációval sütik, de az eredeti túróval, juhtúróval, vagy fűszeres darált hússal készül. Kapható már édes töltelékkel is, de a Hegedűs Gyula utcai Burekkirály csak rendelés esetén süt almás vagy meggyes töltelékű burekot. A sós burekok között lehet kapni még spenótos, juhtúrós-spenotós és gombás-sonkás töltelékűt is.


A burek miután megsült nagyon finom ropogós kérget kap, belül viszont krémesen puha marad. A vékony tésztának köszönhető a kellemes ropogós külső, míg a tölteléknek a belső lágyság. A bureket egy 20-25 cm átmérőjű kerek peremes formában sütik. A szeletelése egy igen speciális félhold alakú célszerszámmal történik. A profi burek evők, negyed szeleteket rendelnek, míg a kisebb étkűeknek van lehetőség, hogy a hatfelé szeletelt burekot fogyasszák. A burek ugyanis igen laktató.


Horvátországban nagyon népszerű, a pékségekben a többi pékáruval kapható. A Hegedűs Gyula utcai Burekkirálynál ha a kis boltba betesszük a lábunkat, inkább egy pékségben érezzük magunkat, ugyanis a friss ropogós burekok az üzlethelyiség hátsó részében vannak melegen tartva, így beléptünkkor csak helyben készült, saját (burek tésztából készült) réteseket, croissant-okat, túrós tásákákat , frissen sütött pékárut látunk a pulton. A tulaj és egyben a burek sütő mester egy vajdasági magyar pék, így nem véletlen, hogy a burekokon kívül pékáru is kapható.


A vásárlóknak fenntartott üzlethelyiség apró, egyszerű csempével burkolt, nagyon szerény. A fal melletti polcon magas székeken helyben is lehet fogyasztani, de inkább az elvitel a jellemző. Az a jó benne, hogy autetikusnak hat a hely. A tulaj nem akarta semmilyen folklor díszítéssel „hangulatosabbá” tenni ezt a kis pékséget. Pont olyan mint egy sarki pékség, ahová a környék lakói mennek vásárolni, és bureket enni, mint mondjuk Horvátországban.
A Burekkirálynak van egy másik sütödéje a Weiner Leó u. 14-ben, ahol csevapot és pljeszkát is lehet kapni, saját sütésű lepényben, ajvarral. (Nyitvatartás: hétköznap délelőtt)

Burekkirály
Bp. XIII.ker, Hegedűs Gyula u. 20.
Telefon: 06 1/ 23-99-667
burek.echt.hu

Nyitvatartás:
H-P : 8,00-19,30
Szombat: 8.00-13.30

www.gastronomca.hu

képek: gastronomica.hu, Burekkirály

6 komment

Címkék: gasztronómia burek gastronomica burekkirály


A bejegyzés trackback címe:

http://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr282029736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.05.25. 21:46:51

Köszi a tippet! Bureket már sikerült elcsípnem itthon spenótos-juhtúrós ízesítéssel (bár nem tudom mennyire volt autentikus) Viszont erre a két helyre garantáltan elzarándokolok.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.05.26. 18:44:39

@Gastronomica: Voltam. Vettem. Forrón nyomta a kezembe a lány, így az elvitelre kért bureket már az utcán elérte végzete. Isteni volt! Megyek még párszor.

Gastronomica · http://www.gastronomica.hu/ 2010.05.28. 08:28:23

@neccharisnyás útonálló: Ez velem is gyakran előfordul. Nincs mit tenni, nagyon finom!

rencsesz 2011.04.30. 22:43:30

A legjobb!!!!!!!! A Hegedűs Gyula utcában bővült a kínálat pljeszkával és csevappal információim szerint :-)