HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.05.26. 11:18 Gastronomica

Egy kis angol gasztronómia: The British Store

Újlipótváros szívében található Budapest anglo gourmand színfoltja, a British store. A nevéből kihangzik, hogy ebben a boltban csak és kizárólag az angol sziget legnépszerűbb élelmiszereit találhatjuk.
A tulajdonos, egy vérbeli anglomán indította a vállalkozását pár évvel ezelőtt online áruházként. Mivel szaporodtak a megrendelések, szükségét látta, hogy áruit az érdeklődők megnézhessék, megtapinthassák, és hogy hozzáértőtől tanácsot kérhessenek, és kapjanak. Na meg, hogy az interneten történő megrendelést személyesen is át lehessen venni, futár nélkül.


A boltban, méretei ellenére, sok féle áru található. Amire az én szemem összpontosított az a Marmite. Aki jártas egy kicsit is a brit gasztró-kultúrában tudja, hogy a Marmite milyen nagyon megosztott helyet foglal el az angol családok mindennapjaiban. A Marmite minden háztartásban megtalálható. Jellegzetes ízével családokat bolygat fel. Már a Marmite szlogenje is erre utal, mert vagy szeretik, vagy gyűlölik (love it, or hate it).


Mi is a Marmite?
A Marmite egy kenhető, ragadós, nagyon sötétbarna, sós krém. A sörgyártás melléktermékéből kezdték készíteni, fő alkotója a sörélesztő. 1902-től gyártják, és népszerűsége töretlen. Főleg vajas pirítósra vékonyan felkenve fogyasztják, vagy sajtos szendvicset kennek meg vele. Mivel íze hasonlít egy erős marhahúsleves koncentrátumhoz, sokszor forró vízben feloldva meleg italként kortyolják.
A marketing igyekszik mindig valami új koncepcióval frissíteni a Marmite imázsát. Korlátozott darabszámban alkalmanként piacra dobnak speciális Marmite kencéket is, melyek nemcsak tartalmukkal, hanem főleg csomagolásukkal térnek el a megszokottól. A British Store-ban is lehet ilyen kuriózumot kapni: a nem csak conaisseur-ök számára gyártott Marmite XO (Extra Old) variánst. Az eretedi Marmite-tól annyiban tér el, hogy egy hosszabb érlelési folyamaton megy keresztűl, így íze még intenzívebbé válik az idők során. A British Store-ban a krémeken kívül lehet kapni Marmite-os snack-eket, kétszersültet is.


A British Store-ban találunk még más angol gasztronómiai csúcs termékeket is, mint például a paradicsomos babot (Baked Beans), mely elengedhetetlen kiegészítője egy hétvégi angol reggelinek, vagy mogyoróvajat (peanut butter). A mogyoróvaj valójában az Észak Amerikai kontinens csemegéje, de az angol gyerekek körében is népszerűségi csúcsokat dönget a peanut butter-jam szendvics. Az üzletben sokféle féle chips is sorakozik, talán számunkra a legérdekesebb a sós-ecetes ízesítésű. Vannak félkész termékek is, mint a yorkshire pudding por, vagy csak a melegítésre váró egytálételek is. Kapható több féle chutney, valamint Colman’s mustár és mustárpor, Weetabix, rostban gazdag reggeli búzaszelet, különböző szószok, kekszek. Wheight Watchers készítmények közül is lehet válogatni. Ebből a tulajdonos hamarosan szélesebb választékot igér az érdeklődőknek.
Nagy a kínálat a gyömbér sörökből és ciderekből. Lehet kapni üdítőket is, ebből a legtöbb a Dr. Pepper üdítőitalból fogy.
Nagyon jó a British Store-ban, hogy a tulajdonos ügyel arra, hogy legyenek akciós termékek is a választékban.
Aki szereti az angol teákat, itt biztosan megtalálja a kedvére valót. Nagyon széles a tea választék, és megtalálható számos igen népszerű angol tea márka, mint a PG Tips, ahol fontos, hogy hosszabb szálú tealeveleket csomagolnak piramis alakú filterbe, így jobb minőségű teafű azaz levél kerül forrázásra, azáltal jobb minőségű, ízletesebb teát kapunk. A Tetley teák a gazdagobb flavonoid tartalmuk miatt egészségesebbek, de van még Ty-phoo, Yorkshire Tea vagy Twinings teák is. Lehet választani a filteres és a hagyományos teafűvek közül, van fekete, zöld, fehér, gyógynövényből készült tea, vagy gyümölcsből, de a legjobb, hogy a koffeinre érzékenyekre is gondoltak, ugyanis kapható itt koffeinmentes tea is!

The British Store


XIII. kerület Budapest, Tátra utca 30/B

Nyitvatartás:


h: 12:00-18:00
k: 12:00-19:00
sz: 12:00-18:00
cs: 12:00-19:00
p: 12:00-18:00
sz: 10:00-13:00


www.britishstore.hu

www.gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu, the British Store
 

Szólj hozzá! · 2 trackback

Címkék: angol gasztronómia marmite gastronomica inyencbolt the british store thebritishestore drpepper weetabix colmans


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr192031056

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: website laten maken 2018.04.14. 04:07:59

Sziget: hommage á David Bowie - B-oldal

Trackback: A legjobb afternoon tea Londonban 2010.11.08. 11:04:29

Az angolok köztudottan nagy rajongói a délutáni teázásnak, persze ennek a hobbinak is lehet különböző színvonalon hódolni. Az afternoon tea legelegánsabb és legnívósabb élvezete a Sheraton Park Lane Hotel Art Deco stílusú The Palm Court nevű helyiségéb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása