HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.06.15. 12:02 Gastronomica

Ez Bécs! Babette’s szakácskönyvbolt konyhával és fűszerekkel

Bécsben a Naschmarkt közvetlen közelében található a Babette’s nevü szakácskönyvbolt. A boltba beléptünkkor egy nagy, nyolcszemélyes asztal fogad. Az asztal nincs megterítve, viszont meg van pakolva szakácskönyvekkel, és körbe székekkel. Olyan mintha ismerősünkhöz ugrottunk volna fel, és a lakás étkezőjében épp most rendezgetnék a nagy ebédlőasztalon a szomszédos polcokon lévő könyveket.

Főleg német nyelvű szakácskönyveket lehet kapni, de találtam angol és francia nyelven is köteteket. Közel 2.500 könyv található a fal mellett álló polcokon. Egy lépcsőnyi szint eltolással feljebb terül el a nagy nyitott konyha, ahol délben ebédet kínálnak: egy-két előétel, három féle főétel és két desszert közül lehet választani. Az egész üzlethelyiségben egy darab 4 személyes asztal van, illetve a nyitott konyhateret az üzlet-nappalival elválasztó pult mellett áll még néhány szék. Az "amerikai típusú" nyitott konyhában készül az ebéd. A „házigazda” nagyon fiatalnak néz ki, ő Bernadette a szakács. Ő viszi a konyhát, látszik, hogy otthon érzi magát a konyha birodalmában.


E belső látvány és miliő garantálja az élményt! De Babette’s-nél nem csak könyveket lehet kapni, hanem saját fűszereit, fűszerkeverékeit is kínálja. A fűszerek a „konyha” mellett sorakoznak a polcokon.

Babette’s-ből kettő van Bécsben, a másik a városközpontban található a Judenplatz-hoz közel. Ott nagyobb hangsúllyal vannak jelen a fűszerek, a fűszerekkel közvetlenebb kapcsolatot lehet kialakítani, szaglással, kóstolással és akár tapintással is. Ebben az üzletben egy nagy asztalon közel 70 különböző fűszer illatozik. Itt is van szakácskönyv választék, és kényelmes kávézó sarok. De térjünk vissza az eredeti Naschmarkt közeli félig könyvesbolt, félig konyha üzlethez, melyet már 9 éve nyitott egy hölgy, Nathalie Pernitsch, egy megszállott gasztromán. Ötlete egy teljesen újszerű létesítmény volt Bécsben, és maradt máig is.

Azóta már saját szakácskönyvét is publikálta Schummel küchen címmel. Egyszer egy héten esténként a könyvesbolt főzőiskolává alakul, és itt Nathalie és Bernadette tartanak főzőesteket a lelkes amatőröknek. Ezeknek az estéknek az anyagát adta ki könyv formájában pár évvel ezelőtt.
A szakácskönyveken és fűszereken kívül gasztronómiával foglalkozó kiadványokat is lehet a boltban találni. Olyan művészeti és irodalmi brosúrák, könyvek, újságok is kaphatók, melyek a kulináriával foglakoznak. Erről a könyves részlegről Andreas gondoskodik, ő az, aki mindent tud a polcokon található könyvekről.


A bolt ügye nem véletlenül nyílt ilyen közel a piachoz. A bevásárlás mindig itt történik. A mindig friss, szezonnak megfelelő zöldségekből, gyümölcsökből készül az aznapi menü. A Naschmarkt rajongók pedig kötelezően ellátogatnak a Babette’s-be egy-egy vásárlás előtt, hogy ihletet merítsenek a könyvekből a következő ebéd vagy vacsora menü megtervezéséhez, és ezt a Babette’s-nél nyugodtan meg is tehetik!


Egy kötetlen bécsi kirándulás alkalmával érdemes ellátogatni és megtapasztalni a Babette’s által nyújtott élményt! Az ebéd déltől fél 3-ig tart, és az ára teljesen elfogadható. Szombaton nem üzemel a konyha, csak a könyves-fűszerbolt!


Babatte’S Spice & Books for Cooks
1040 Wien, Schleifmühlgasse 17.
Tel.: 1 585 5165

1010 Wien, Am Hof 13.
Tel.: 1 533 6685

Nyitvatarás:
Hétfő-Péntek 10:00 - 19:00, Szombat 10:00 - 17:00 óráig
Web: www.babetts.at

www.gastronomica.hu

képek: www.gastronomica.hu, www.flickr.com/photos/oliviosarikas/524256490/

Szólj hozzá!

Címkék: bécs szakácskönyv gasztronómia fűszer főzőiskola gastronomica babettes


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr742083065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása