HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.07.27. 10:56 Gastronomica

Gyors nyári sült édesség: Egres clafoutis

Az egres nem tudom nagyon hová tenni. Nem tartozik a kedvenc gyümölcseim közé, sőt nyersen egyáltalán nem eszem egrest. Nyaranta, amikor lehet kapni az idős néniknél a piacon, úgy érzem, valahogy jobban kellene szeretnem ezt a gyümölcsöt. Annyira keveset árulnak belőle, és olyan rövid ideig, hogy nehéz elfogadnom, hogy ebből bizony kimaradok. Az egrest szósz formájában viszont nagyon kedvelem, jó sok cukorral, de sosem vettem még eddig a fáradságot, hogy elkészítsem, nem volt hozzá főtt marha, mert az a tormával, mustárral mindig hamarább elfogy, mint ahogy a szósz elkészülne, meg egyszerűbb is úgy enni.

Az alábbi recept a francia clafoutis, melyet cseresznyéből, meggyből, piros bogyós gyümölcsökből készítenek főleg, de valójában mindenféle más gyümölccsel is készíthető. Könnyű, palacsintaszerű tésztával öntik le a gyümölcsöt, majd sütik meg. Ebben az esetben egrest használtam a clafoutis elkészítéséhez, és szerintem nagyon finom lett.

Egres clafoutis

Hozzávalók 6 fő részére

400 g egres
2 ek. bodzaszörp
1 ek. vodka (elhagyható)
100 g liszt
80 g cukor

6 tojás
500 ml tejszín

A sütőt kapcsoljuk be 190˚C-ra (gázsütőnél 5-ös fokozat). Egy sütőtálat (vagy több kisebbet) vajazzunk ki alaposan, szórjuk bele a megtisztított egreseket és locsoljuk meg a bodzaszörppel és a vodkával.

A tésztához a lisztet tegyük egy tálba a cukorral, egy csipet sóval. Öntsük hozzá apránként a tejszínt, keverjük jól össze, majd adjuk hozzá a tojásokat is. Keverjük csomómentesre.

Öntsük a tésztát az egresekre. Süssük körülbelül 50 percig, míg a tészta megsül, és megemelkedik.

Hagyjuk hűlni pár percig, és tálaljuk.

 

www.gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu

Szólj hozzá!

Címkék: nyár édesség gasztronómia desszert egres clafoutis gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr542179459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása