HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.10.11. 11:08 Gastronomica

Szilva chutney vagy szilvás hagymalekvár?

Nagyon népszerű manapság chutney-kat készíteni otthon, és sült húsok, sajtok vagy akár májpástétomok mellé kínálni. Ezúttal én is a chutney készítők sorába állok, mert újabb adag szilva érkezett és chutneyt szilvából még nem készítettem. De mi is az a chutney? A chutney szó (ejtsd csátni) a hindiből származik és egy édeskés, savanykás fűszeres gyümölcs vagy zöldség lekvár … szerűség. Az indiaiak az étkezés folyamán mártogatósként fogyasztják a főételeik mellé.
Fő alkotóelemei a gyümölcs, a cukor és az ecet. Ezeket főzik hosszasan, hogy elpárologjon a felesleges folyadék és egy aránylag sűrű, ragadós lekvárt kapjanak.
Az alábbi recept azonban egy erősen szilvaízesítésű hagymalekvárnak is megfelelne.
Mindenesetre húsok mellé, sonkás vagy sajtos szendvicsre nagyon jól illik.

A Sarki fűszeresnél nagyon finom, vékonyra szeletelt, füstölt házi sonkát vásároltam. Ezt pirítósra tettem, és a frissen készült, de már kihűlt chutney-ból kanalaztam rá. Nagyon finom és gyors vacsora volt!

 

Szilva chutney vagy szilvás hagymalekvár?

Hozzávalók:

250 g szilva
1 lila hagyma
40 g barna nádcukor
4 ek. almaecet
20 g mazsola
20 g aszalt szilva
Olíva olaj

Kenyér
Jó minőségű sonka, vékonyan felszeletelve (szárított vagy füstölt, de akár főtt is lehet)
Frissen őrölt bors
Saláta levél vagy paradicsom


A szilvát magozzuk ki, vágjuk kockákra, a lilahagymát vágjuk félbe, majd karikázzuk fel és a fokhagymát szintén szeleteljük fel. Tegyük mindezt egy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, az ecetet, a mazsolát és az aszalt szilvát. Keverjünk hozzá két evőkanál olívaolajat, és főzzük alacsony hőfokon minimum fél óráig.
Tegyük zárható üvegbe, és hagyjuk kihűlni.

A kenyérszeletet pirítsuk meg, helyezzük egy tányérra, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal. Fektessük rá a sonkát, erre kanalazzunk 1-2 kávéskanál szilva chutney-t, rakjunk még rá néhány levél salátát, ismét locsoljuk meg kevés olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és tálaljuk.

 

www.gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu
 

Szólj hozzá!

Címkék: szilva gasztronómia sonka bruschetta hagymalekvár chutney gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr232362321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása