HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.12.19. 11:29 Gastronomica

Karácsonyi ajándékok a konyhából 1. rész

A cikk a HVG Gasztro rovatában jelent meg.

Szerző: Lukács Enikő

Aranyvasárnap, utolsó roham a plázákban, last minute jeligére megveszünk mindent, ami elénk kerül. Pedig nagy örömet szerezhetünk magunk készítette, apró ajándékokkal is – a konyhából.

Fűszeres karamell szirup

Ez a szirup kiváló fagylaltra, parféra, gyümölcsökre öntve, joghurthoz keverve, tea, limonádé ízesítésére, de még húsokhoz,salátákhoz is passzol. Elkészítési idő: kb. 30 perc.


Hozzávalók:
1 db üveg palack
300g porcukor
½ citrom leve
1 vaníliarúd
1 kb. 5 cm hosszú friss gyömbér darab

A gyömbért hámozzuk meg és vágjuk négy szeletre. A cukrot öntsük egy lábasba és adjunk hozzá 8 cl vizet, a fél citrom levét és a feldarabolt gyömbért. Vágjuk fel hosszában a vanília rudat, kaparjuk ki a belsejét. De ne dobjuk el, tegyük ezt is a lábasba. Alacsony lángon forraljuk fel keverés nélkül. Amikor a cukor megolvadt, s kezd borostyán színűvé válni, akkor keverjük meg, hogy egyenletesen szép barnává karamellizálodjon. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni egy kicsit, majd kevergetés mellett apránként öntsük fel 20 cl vízzel. Tegyük vissza a tűzre,melegítsük még 5 percig. A gyömbérdarabokat és a vaníliarudat vegyük ki a szirupból. Egy jól zárható, tiszta üvegbe helyezzük el a vaníliarudat és öntsük rá a karamell szirupot. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd zárjuk le az üveget és szobahőmérsékleten tároljuk. Csomagoljuk celofánpapírba, kössünk át a nyakát szalaggal. 

www.gastronomica.hu

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia fűszeres karamell hellókarácsony szirup gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr462525505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása