HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.12.20. 10:52 Gastronomica

Karácsonyi ajándékok a konyhából 2. rész

A cikk a HVG Gasztro rovatában jelent meg.

Szerző: Lukács Enikő

Aranyvasárnap, utolsó roham a plázákban, last minute jeligére megveszünk mindent, ami elénk kerül. Pedig nagy örömet szerezhetünk magunk készítette, apró ajándékokkal is – a konyhából.

 

„Csináld magad” keksz 

Észak-Amerikában nagyon népszerű a befőttes üvegben átadott „Csináld magad” sütemény. Főleg muffinok és kekszek száraz hozzávalóit rétegezik benne. Szépen mutatnak a különböző színű és anyagú hozzávalók az átlátszó üvegben. Az ajándékot óvatosan kell szállítani, hogy a szép rétegezés megmaradjon! Elkészítési idő: kb. 20 perc

Hozzávalók: 750-1000 ml-es befőttesüveg. Egy darab fehér vagy színes papír, amire az elkészítés leírása kerül. Ez lehet egy kisebb karton lap vagy bármilyen egyszerű papírlap, melyet később feltekerünk. A  befőttesüvegbe rétegezzük a hozzávalókat az alábbi sorrendben:


1. 115 g liszt
2. ½ teáskanál sütőpor
3. ½ teáskanál őrölt fahéj
4. ¼ teáskaná, só
5. 80 g mazsola
6. 70 g étcsokoládé apró darabokra vágva
7. 160 g zabpehely
8. 125 g nádcukor
9. 1 rúd vanília vagy fahéj

A vanília rudat vagy fahéjat kössük az üveg nyakához, majd a sütemény elkészítésének és további hozzávalóinak leírását írjuk le a papírlapra, melyet összecsavarva köthetünk a fűszerrúd mellé.

A lapra ezt írjuk:

Hozzávalók:
A befőttesüveg tartalma
115 g puha vaj
1 db tojás

A sütőt melegítsük elő 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat). Az üvegből a cukrot kanalazzuk ki egy tálba, a vaníliarudat vágjuk fel hosszában és a magokat kaparjuk ki és tegyük ezt is a tálba. Adjuk hozzá a vajat, majd keverjük mindezt habosra. Ezután keverjük alaposan hozzá a tojást, majd végül az egész üveg tartalmát. Tegyük a hűtőbe fél órára. Sütőpapírral bélelt tepsire halmozzunk evőkanálnyi adagokat egymástól kétszeres távolságra. A kanál segítségével nyomkodjuk le egy kicsit a halmokat és süssük 10-12 percen keresztül. Ez idő alatt a kekszek aranybarnára sülnek, belül meg puhák maradnak. A kartonlapot az egyik felső sarokban lyukasszuk ki, így egy zsineget át tudunk rajta húzni, és könnyedén az üveg nyaka köré erősíteni.

(Folytatás holnap)

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia keksz hellókarácsony magad csináld gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr282527553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása