HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.12.23. 07:11 Gastronomica

Karácsonyi ajándékok a konyhából 5. rész

A cikk a HVG Gasztro rovatában jelent meg.

Szerző: Lukács Enikő

Aranyvasárnap, utolsó roham a plázákban, last minute jeligére megveszünk mindent, ami elénk kerül. Pedig nagy örömet szerezhetünk magunk készítette, apró ajándékokkal is – a konyhából.

Whoopie pie

A macaron készítése sajnos nem a legegyszerűbb feladat. Pedig milyen nagyon finom! A whoopi pie kinézetre hasonlít a macaronra. Itt is két korongocskát kell egy krémmel összeilleszteni. A whoopie pie Észak-Amerikában népszerű édesség. Nagyon könnyű elkészíteni, egy egyszerű kevert tésztát kell habzsákban megfelelő méretűre nyomni, megsütni, tölteni, összeragasztani és kész. Számos töltelék félét használhatunk a fagylalttól a csokikrémen át a lekvárig. Az alábbi receptben vanílíás mascarpone krémet használtam a tölteléknek. Elkészítési idő: 30 perc. Sütés: 15-30 perc

Hozzávalók kb 20 whoopie-hoz:


250 g liszt
1 kávéskanál sütőpor
½ kávéskanál szódabikarbóna
10 cl tej
¼ kávéskanál só
100 g puha vaj
120 g cukor
1 tojás
1 zacskó vaníliás cukor
1 evőkanál tejföl

Töltelék:
250 g mascarpone
20 g vaníliás porcukor (Kotányi)
20 g porcukor

A sütőt melegítsük elő 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat). A cukrot és a vajat egy tálban verjük habosra, keverjük hozzá a tojást.Egy másik tálba szitáljuk bele a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a vaníliás cukrot. Keverjük a vajas-cukros keverékhez a tejjel együtt, majd adjuk hozzá a tejfölt. A tésztát tegyük egy nyomózsákba fél centiméter átmérőjű nyomófejjel vagy egy fagyasztásra alkalmas zacskóba, melynek egyik sarkát levágjuk, úgy hogy fél centiméter átmérőjű nyílást kapjunk. Két sütőlapra helyezzünk sütőpapírt és a nyomózsákból nyomjunk kicsivel kisebb, mint 10 forint nagyságú halmokat kétszeres távolságra egymástól. Süssük a whoppie-kat 10-15 percen keresztül, majd hagyjuk a sütőpapíron kihűlni. A töltelékhez a mascarpone sajtot keverjük össze a vaníliás porcukorral és a sima porcukorral. A megsült tészták felét töltsük meg a krémmel, majd ragasszuk össze a tésztakorongok másik felével. Selyempapírral bélelt dobozba csomagoljuk, vagy ha nincs dobozunk, egy keményebb kartonlapra helyezzük sorba a whoopie-kat, majd csomagoljuk celofánpapírba, melyet egy szép szalaggal kössünk át.

Boldog Karácsont mindenkinek!!

www.gastronomica.hu

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia pie hellókarácsony gastronomica whoopie


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr962531811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása