HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2011.01.27. 09:56 Gastronomica

Almapite kaláccsal

Megjelent a HVG Gasztro rovatában

Szerző: Lukács Enikő

Hiába lehet manapság a boltokban évszakról évszakra folyamatosan minden zöldséget, gyümölcsöt kapni, hajlamosak vagyunk komoly túlélőkészleteket felhalmozni.

Ráadásul majdnem minden családban van rokon, szomszéd, barát, aki bármikor képes váratlanul betoppanni pár kiló ezzel-azzal, amit igazán kár lenne veszni hagyni. Mondhatnánk, hogy hol van már a tavalyi hó, de az vesse ránk az első követ, aki még nem járt úgy, hogy nyár végétől tél derekáig sem volt képes bedolgozni mondjuk a nagybácsi kereskedelmi mennyiségű, kissé férges almáját, amit az ősszel röstellt a fán hagyni, mert nálunk meg úgyis elfogy. Ilyen váratlan meglepetések alkalmával örömünket alig tudjuk leplezni, főleg úgy, hogy almák nélkül is alig férünk el otthon a konyhában, a kamrában. Persze jöhetnek ínséges idők, szorult helyzet és főleg spórolós január. A fő, hogy a lélekjelenlétünk ne hagyjon el, és koncentráljunk a megoldásra. Aztán  újra elkezdhetünk halmozni.

Almapite kaláccsal


Hozzávalók 6 fő részére

3 tojás
2 tojás sárgája
650 g alma 
130+ 30 g cukor
1 zacskó vaníliás cukor
45 g vaj
4 dl tejszín
200 g kalács (kb. 8 szelet)
2 ek brandy (elhagyható)
vaj a sütőedény kivajazásához vagy sütőpapír

Az almákat hámozzuk meg, a magházakat távolítsuk el és nyolcadoljuk. Serpenyőben melegítsük fel a vajat, dobjuk rá az almacikkelyeket, és süssük arany barnára (több adagban készítsük). Amikor már szép színt kaptak, szórjuk meg 30 g cukorral, és locsoljuk meg a brandyvel. Rázzuk össze a serpenyő tartalmát, és hagyjuk kis lángon, míg a cukor karamellizálódik. Egy tálba keverjük össze az egész tojásokat, a két tojássárgáját, a maradék cukrot és a tejszínt. A kalácsszeleteket kockázzuk fel. Adjuk a tejszínes tojásokhoz az almával együtt, majd keverjük össze. Egy gyümölcskenyeres formát alaposan vajazzunk ki (vagy béleljük ki sütőpapírral), tegyük át bele az almás keveréket. Egy mélyebb hőálló edénybe öntsünk forró vizet, és ebbe állítsuk a gyümölcskenyérformát. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 45-60 percen keresztül.

(Folytatás holnap)

Ugrás a HVG Gasztro rovatban megjelent cikkre

www.gastronomica.hu

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia gastronomica almapite kaláccsal


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr262617454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása