HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2011.03.07. 09:34 Gastronomica

Hatalmas turisztikai attrakció: épül a Borváros Budafokon

A cikk a Nők Lapja Café Gasztro rovatában jelent meg. A teljes cikk itt olvasható.

Szerző: Lukács Enikő

A Budafok Borváros projekt keretében a régi borászati hagyományokkal rendelkező Budafokon megvalósulni látszik egy igazi borturisztikai központ, ami méltó társa lesz Grinzignek.


Miért éppen Budafok?

Budafoknak óriási boros, pezsgős múltja van. Bár több mint 100 éve egy súlyos filoxérajárvány kipusztította a szőlőket, a borászattal kapcsolatos tevékenységek megmaradtak, és Budafok a Monarchián belül a borkereskedelem központjává vált. A helyi borászati hagyományok a rendszerváltás után sajnálatosan háttérbe szorultak, az állami pincészet darabokra hullott szét. Jelenleg 10-12 privatizált pincészet működik, melyek közül a Záborszky Pincészet az egyik legnagyobb. Tulajdonosai gyönyörű pincerendszerrel rendelkeznek a valamikori óriási, kb. 100-120 km hosszúságú pincelabirintusból. A Záborszky Pincészet tulajdonosaiban merült fel, hogy Budafokot ismét a magyarországi borászat központjává emeljék.


Város a föld alatt


Az elgondolás a hamarosan megvalósuló Borváros alapjául szolgált: idén augusztustól tíz híres – a Badacsonyi, Balatonboglári, Egri, Etyek–budai, Mecsekaljai, Somlói, Soproni, Szekszárdi, Tokaj-hegyaljai és Villányi – borvidék jellemző boraival és pincehomlokzataival ismerkedhetnek a meg a látogatók, miközben a borászat kultúrájába és a borkészítés érdekességeibe is betekintést nyerhetnek 3500 négyzetméteren, a Záborszky Pincészet területén.
 

Nézd meg az épülő Borvárost galériánkban!
Nézd meg az épülő Borvárost galériánkban!

 

A közelmúltban komoly mérföldkövéhez érkezett az augusztusban megnyíló Borváros: bár még nem látogatható, és nem kézzelfoghatóak az egyes attrakciók, már elkészültek azok a látványtervek, amelyek immár valóságos tartalommal töltik meg a korábbiakban csak elképzelésekben létező borskanzent.

Borutca, pincehomlokzatok, autentikus filagória, pestiskápolna, Budafok korabeli utcaképe, muzeális, faragott hordósor, mesterségek utcája, gyermekjátszóház – csak néhány a készülő látványosságok közül. Az elkövetkezendő hónapokban napról napra materializálódnak a látványtervek, hogy augusztusban teljes fényében nyithassa meg kapuit a látogatók előtt a Borváros. Dicséretes kezdeményezés, hogy a Záborszky Pincészet fontosnak tartja, hogy a Borváros keretein belül felületet adjon a helyi ipar- és képzőművészeknek a bemutatkozásra, valamint a kerület hagyományainak, kultúrájának népszerűsítésére.

Borvárosi programok
 

Szerencsénkre nem kell augusztusig várni, a Borvárosi Jeles Napok keretében számos borászattal kapcsolatos program előzi meg a borskanzen megnyitását:

2011. április 30. Emmausz-járás – Borvárosi barangolás

 

2011. május 28. Hajómolnárok ünnepe (a hajómolnárok a hagyomány szerint naplemente után hajóikon lampionokat gyújtanak)

 

2011. június 25. Szentiván-éj a Borvárosban

A rendezők dicséretére legyen mondva, hogy gondoltak ránk is, bort kedvelő anyákra: gyermekprogramokkal kötik le az apró haramiákat, amíg mi egy-két pohár jó bor mellett végre szusszanhatunk egyet.

Szólj hozzá!

Címkék: bor gasztronómia budafok borváros gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr82717543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása