HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2011.04.30. 19:41 Gastronomica

Réteges süti anyák napjára

A cikk a HVG Gasztronómia rovatban jelent meg.

Szerző: Lukács Enikő

Mostani receptünket gyerekek és vállalkozó kedvű apukák is könnyen el tudják készíteni, hogy vasárnap meglepjék illetékes ünnepelteket. De már az is valami, ha anyák napján az anyáknak nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis kerül a család asztalára sütemény. Ezt nem sütjük, csak rétegezzük.

A sütemény 6 rétegből áll, amelyet egymás után kell elkészíteni. Első hallásra ijesztő lehet, de semmi pánik. Nyugi,csupán egy kis időre s türelemre van szükségünk. Meg alapnak  egy fél piskótakarikára, amit készen is megvásárolhatunk. Erre kerülnek a fagyasztott erdei piros bogyós gyümölcsök, amikre a következő réteg, azaz a piros málnaízű zselatin jön. S nem tévedés, a felével már meg is vagyunk. A munka dandárját tulajdonképpen a vaníliakrém elkészítése jelenti. Mert annak igazinak kell lenni, semmi zacskós por. Az utolsó előtti rétegen pedig az elektromos habverő dolgozik, mi csak figyeljük, hogy a hideg tejszínből lágy hab legyen és semmiképpen sem vaj. A desszert kellemes ropogósságát a pirított mandulaszeletek adják meg, feltéve, ha nem égetjük meg őket. Átlátszó üvegtálban mutat igazán jól a gyümölcsös, krémes építmény, és persze így praktikus is. Porciózhatjuk kis tálkákba, kelyhekbe, ám ebben az esetben számolnunk és méricskélnünk kell, hiszen a piskótától kezdve minden hozzávalót külön-külön adagolunk. 

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű piskótához

undefined
Fotó: Lukács Enikő

1 karika piskóta fele
45 dkg   fagyasztott (idény szerint friss) piros bogyós gyümölcs (szamóca, ribizli, málna, szeder)
1 citrom reszelt héja
1 zacskó piros tortazselé (12g)
5 cl málnaszörp
3,5 dl tej
2 x 3,5 dl tejszín
1 rúd vanília vagy 1 zacskó igazi vaníliás cukor
6 tojássárgája
3 evőkanál étkezési keményítő
6 dkg  +3 evőkanál cukor
50 g mandula

1. réteg. A lapjával félbevágott piskóta karikát helyezzük egy üveg edény aljába.

2. réteg. A fagyasztott vagy friss gyümölcsöket keverjük össze a reszelt citromhéjjal, és szórjuk rá a piskótára, hogy aránylag egyenlő magasságú réteget kapjunk.

3. réteg: A piros zselatinhoz egy lábasba öntsünk 2,5 dl vízzel felhígított, ízlésünknél kicsit édesebb málnaszörpöt (kb. 5cl málnaszörpből), és a zselatinport oldjuk fel benne. Tegyük fel a tűzhelyre és a zacskón leírtaknak megfelelően pár másodpercig hagyjuk forrni. Vegyük le a tűzről, hűtsük langyosra, már-már olaj sűrűségűre. Ekkor öntsük egyenletesen a gyümölcsökre.

4. réteg. A vaníliakrém elkészítéséhez a tejet, 3,5 dl tejszínnel tegyük a tűzre melegedni. Közben a vanília rudat vágjuk félbe, és a kés hegyével kaparjuk ki a belsejét. Az üres rúddal együtt keverjük a tejes tejszínhez. (Ha nem akarunk a vaníliarúddal bajlódni, lehet kapni vanília reszelékkel ízesített cukrot, ezzel is helyettesíthetjük a rudat, vagy vanília kivonatot is használhatunk, ebből 1 kávéskanálnyit.) Közben a tojás sárgákat kis tálban keverjük össze a 6 dkg cukorral és az étkezési keményítővel. (Vaníliás cukor használata esetén, a hozzáadott cukor mennyiségét csökkentsük.) Egy kevés tejjel lazítsuk.

Mikor a tej már éppen hogy forr, vegyük le a tűzről, és kézi habverővel nagyon gyors kevergetés közben öntsük hozzá a tojásos keveréket. Addig keverjük, míg sűrű krémet kapunk. A krémet hagyjuk kicsit hűlni, majd öntsük a zselés gyümölcsökre. Simítsuk el a felületét, hogy azonos magasságban legyen a gyümölcsökön a krém, és hagyjuk hűlni. Közben egy száraz serpenyőben a mandulaszeleteket pirítsuk arany barnára. Félrerakjuk. (Ezt is kevergetni kell óvatosan, mert hamar megéghet a mandula!)

5. réteg. Tálalás előtt a tejszínt lágy habbá verjük. A keverés vége felé 3 evőkanál cukrot szórunk hozzá, és ezzel dolgozzuk készre. A lágy habot a kihűlt vaníliarétegre öntjük, elsimítjuk.

6. réteg. Megszórjuk pirított mandulával, és tálaljuk.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr912867562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása