HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2011.05.25. 07:47 Gastronomica

Epres fehér csoki mousse

A cikk a HVG Gasztronómia rovatban jelent meg.

Szerző: Lukács Enikő

A fehér csoki folyamatos polémia tárgya a tekintetben, hogy egyáltalán csokoládé-e. Az igazság az, hogy a hivatalos FAO szabvány szerint nem, mivel, vanília, kakaóvaj, tej vagy tejpor és cukor elegye adja az alapját, és csak kakaóvaj tartalma van. A csokoládé kedvező élettani hatását nem érhetjük tetten rajta. Amit azonban senki nem vitat el az, hogy nagyon finom.

Ez a tulajdonsága elegendő is ahhoz, hogy a belőle készült desszertek édesszájúak körében predesztinálva legyenek a biztos sikerre. A következő recept a világ egyik legegyszerűbben és leggyorsabban elkészíthető desszertje, az elkészítéséhez mindössze három összetevőre van szükség. Az eper tejszínnel és fehér csokival tökéletes triót alkot. Elkészítése 15 perc, de érdemes dermedni hagyni a hűtőben 4-5 órán át, ha addig kibírjuk. Sajnos könnyen lehet, hogy hamarabb elfogy. Fontos azonban tudni, hogy mivel a desszertben az eper domináns szerephez jut, szezonális, finom érettet vegyünk, itt a megalkuvásnak nincs helye. Az év bármely szakában kapható, import, semmilyen ízű, fehér belű, óriás gumi eperrel ne elégedjünk meg, bármely tetszetősnek is tűnik. 

Hozzávalók 4-6 fő részére

Fotó: Lukács Enikő

1 tábla fehér csokoládé (10 dkg)
1 zacskó nagyon hideg habtejszín (2,5 dl)
25 dkg érett, édes eper

Egy edényben felteszünk vizet forrni. Egy tálba, mely ráilleszthető a vizes edényre, beletördeljük a csokoládét. Ráhelyezzük az edényre, és a vizet elkezdjük melegíteni. A fehér csokoládé nagyon érzékeny a melegre, forró hő hatására könnyen összeugrik, kiszárad. Ezért, a víznek nem szabad forrnia, csak melegednie. Figyeljük a vízgőz felett olvadó csokoládénkat, és ha az összes csokoládédarab szétolvadt, vegyük le a tálat az edényről, és tegyük félre. Verjünk nagyon hideg, előzőleg alaposan lehűtött habtejszínből habot. Keverjük óvatosan hozzá a felolvadt fehér csokoládét. Tegyük a hűtőbe kicsit dermedni. Ezalatt az epreket felnegyedeljük, majd a fele mennyiséget szétadagoljuk poharakba vagy tálkákba. Elosztjuk a krémet is, és végül ráhalmozzuk a porciókra a maradék epret. Néhány órára behűtjük.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr202926908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása