HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2011.06.02. 15:34 Gastronomica

Hozd ki a cseresznyéből a maximumot!

A cikk megjelent a Nők Lapja Cafe Gasztro rovatában

Szerző: Lukács Enikő

Adunk néhány újító, klassz receptet, hogy ne mindig ugyanazt a 2-3 ételt készíthesd el belőle. Sőt, még arra is van javaslatunk, hogyan hasznosítsd a vigyorgó szemeket, ha a hasadba már nem fér.

Ha idén nem arra vágysz, hogy befőttet főzz az összes cseresznyédből, íme, néhány ötlet arra, mire használhatod még. Például pillanatok alatt süthetsz belőle desszertet, vagy akár összedobhatsz egy egész menüt is.
 

Előétel: Cseresznyés zöldsaláta fetasajttal (2 főre)

1 marék cseresznye, 2 nagy marék zöldsaláta-keverék, 10 dkg fetasajt

 

Az öntethez: 1 dl extra szűz olívaolaj, 1 citrom reszelt héja és 2-3 evőkanál leve, 1 evőkanál apróra vágott édes hagyma, 1 kávéskanál dijoni mustár, 1 csipet cukor, só, bors

 

Az öntet hozzávalóit alaposan keverd össze, és rakd a hűtőbe. A salátalevelet és a kimagozott, félbevágott cseresznyét keverd össze az öntettel, sózd, borsozd, majd morzsold rá a fetasajtot. Ennyi, kész is!

 

Cseresznyével töltött sült csirkemell (2 főre)

Hozd ki a cseresznyéből a maximumot!

A töltelékhez: 25 dkg cseresznye, 3 szál újhagyma, apróra vágva, 5 levél friss zsálya, apróra vágva, 4 ág kakukkfű levelei

 

A csirkéhez: 1 egész csirke filézett melle (2 db), só bors, 3 ek. olívaolaj, 1 ek. borecet, 1 nagy gerezd fokhagyma, szétzúzva

 

Magozd ki a cseresznyét és vágd nagyobb darabokra. Keverd össze a hagymával, a zsályával, a kakukkfűvel és 1 teáskanál sóval. A 2 fél csirkemellet fektesd le, és vágj óvatosan egy mélyedést az asztallal párhuzamosan a húsba, úgy, hogy egy zsebet kapj. Ehhez érdemes éles kést használnod. Ide kerül majd a töltelék. Sózd és borsozd meg kívül, belül, majd töltsd meg a cseresznyés keverékkel. Fogpiszkálóval vagy hústűvel rögzítsd. Keverd össze egy tálban az olívaolajt, az ecetet és a zúzott fokhagymát. A húst forgasd meg benne és hagyd lefedve pácolódni fél órán át. Grillen vagy serpenyőben süsd készre. A maradék páccal kenegesd sütés közben. 15-20 perc alatt kész van. Szeletelve kínáld, salátával.

 

Desszert: cseresznye csőben sütve

1 kg cseresznye, kimagozva, 2 dl tej, 1 rúd vanília, 2 tojás, 4 ek. cukor, 1 ek. liszt, 1 ek. citromlé

Hozd ki a cseresznyéből a maximumot!A tejet öntsd egy edénybe és melegítsd fel. Közben a vanília rudat vágd félbe és egy kés tompa oldalával kapard ki a benne lévő apró magokat. Add a tejhez a rúddal együtt. Mikor a tej már majdnem forr, vedd le a tűzről és hagyd állni negyed óráig, amíg a vaníliából kioldódik az íze. A tojások sárgáját keverd habosra a cukor felével, majd óvatosan keverd hozzá a lisztet. Kézi habverővel keverd a meleg tejhez és tedd vissza a tűzre. Ott folyamatos keverés mellett melegítsd tovább még néhány percig, amíg a krém besűrűsödik. Vedd ki belőle a vaníliarudat és hagyd egy kicsit hűlni. Közben a tojásfehérjéket verd majdnem kemény habbá, ekkor apránként adagold hozzá a maradék két evőkanál cukrot, és keverd tovább, míg a hab megkeményedik, és szép fényessé válik.
A citromlevet öntsd a tojásos krémhez, és add hozzá a hab egy harmadát. Alaposan keverd össze, majd a maradék habot is adagold a krémhez, de ezt már csak óvatosan forgasd bele.
A kimagozott cseresznyéket rendezd el egy sekély, tűzálló tálba, és a sütő grill fokozatán (vagy ha nincs grill funkció a sütőn, akkor nagyon forróra kell a sütőt melegítened) süsd elő 5 percig, míg a cseresznye egy kis levet ereszt, és átmelegedik. Ezután kanalazd a cseresznyére a tojásos habot, és told vissza a sütőbe még kb. 3 percre. Maradj a sütő mellett, és figyeld a hab tetejét. Nem baj, ha megbarnul, de megégnie nem szabad! Azonnal tálalhatod!

A cikk folytatását a Nők Lapja Cafe Gasztro rovatában olvashatod

Szólj hozzá!

Címkék: cseresznye saláta gasztronómia sütve gasztronomica csőben


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr682950970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása