HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2011.06.13. 21:49 Gastronomica

A hét receptje: ribizlilekvár

A cikk a HVG Gasztronómia rovatban jelent meg.

Szerző: Lukács Enikő

Itt június, és mindenki az eperrel, cseresznyével, mindjárt majd a meggyel, málnával esik szerelembe, a szegény ribizli meg lesorvad a bokrokról. Pedig a ribizli nemcsak finom, hanem nagyon egészséges gyümölcs is. Külsőleg-belsőleg egyaránt jótékony hatással van megviselt porhüvelyünkre. Jó, jó, tudjuk, a magok.

Ha nem szeretjük marékszám falni nyersen, s pláne nem szeretjük kipiszkálni a fogaink közül apró magvait, akkor főzzük be, zárjuk üvegbe. Téves hiedelmekkel ellentétben a ribizlilekvár főzése nem nehéz feladat. Sőt, gyorsabb és szuperebb, mit valaha is gondoltuk volna. Ami nehézkes lehet, az inkább a gyümölcs megtisztítása, előkészítése, mert csakis az vesz el valamennyit a drága időnkből.

A ribizli fürtöket először is alaposan, folyó víz alatt le kell mosni (ne áztassuk), aztán könnyen megszabadíthatjuk piros bogyóiktól, ha nem szemezgetjük, hanem egy villával húzzuk le a zöld szárakról. Ezzel máris időt nyertünk. Utána csupán azt kell eldöntenünk, hogy rusztikusabb lekvárt szeretnénk, vagy feltétlenül tökéletesen mag- és héjmentest. Ja, és nem kell ipari mennyiséget befőznünk, elég lesz néhány üveg, így még élvezni is tudjuk a lekvárkészítés örömét. Hosszú a nyár és sok a  szintén pompás alapanyag további lekvárok befőzéséhez.

A gyors és egyszerű

Fotó: Lukács Enikő

Előkészítési idő Kb. 25-30 perc
Főzés: 15-20 perc

1 kg ribizli
60-70 dkg kristálycukor

A megmosott ribizli fürtökről villával leszedjük a szemeket. A cukrot tegyük egy edénybe, és öntsünk hozzá 2 dl vizet. Erős tűzön forraljuk 10 percen keresztül, majd a ribizli bogyókat a cukor sziruphoz adjuk. Folyamatos kevergetés mellett főzzük 5-10 percig.

Ez a rusztikusabb változat (húsok mellé például fenséges), mert már  tölthetjük is forrón kis üvegekbe. Zárjuk le, és körülbelül 8 percig pihentessük megfordítva az üvegeket. Kész, ennyi.

A szuper sima

1 kg ribizli
60-70 g cukor

Fotó: Lukács Enikő

 

A ribizlit alaposan mossuk meg, és fürtöstül (!) tegyük egy edénybe, majd öntsünk hozzá 1 dl vizet.  Főzzük addig, míg a ribizli héja megrepedezik (a forrástól számítva pár perc). Vegyük le a tűzről, és egy kézi passzírozón kisebb adagokban passzírozzuk át, majd öntsük vissza az előbbi edénybe. Adjuk hozzá a cukrot, forraljuk fel, és főzzük kevergetve körülbelül 5-8 percig. Töltsük még forrón kis üvegekbe, zárjuk le és ezt is kb. 8 percig pihentessük fordítva.

Tipp. A ribizli befőzésekor a gyümölcsöt ízesíthetjük vanília rúd kikapart belsejével vagy akár narancshéjjal is, csak arra ügyeljünk, hogy fehér rész ne maradjon a csíkokra vágott héjon. Ezeket az ízesítőket a cukorral együtt adjuk a lekvárba, ha az egyszerűbb változatról van szó, vagy passzírozás után, ha a szuper simát választjuk. Ha nem bízunk a cukor természetes tartósító képességében és a légmentesítésben (ezért fordítjuk fel pár percre az üvegeket), akkor pálinkába mártott (de nem tocsogó) celofánlapokat borítsunk az üvegek szájára, mielőtt rájuk csavarozzuk a fedőket. Ez már dupla biztosítás, anélkül, hogy mesterséges tartósítószert használnánk.

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia gasztronomica ribizlilekvár


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr512981651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása