HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2011.06.23. 09:45 Gastronomica

Bort a süteménybe!

A cikk megjelent a Nők Lapja Cafe Gasztro rovatában

Szerző: Lukács Enikő

Ha az édes fehér bor nem is a kedvenced, süteményben biztosan nem csalódsz benne! Néhány tipp, hogyan használd rutinosan a bort sütik készítésekor.

Ha nyár, akkor egy jó fröccs a nagy melegben, sangriával nyakon öntött, éjszakába nyúló bulik vagy akár meghitt borozgatás egy Balaton-parti stégen. A bor jól párosítható a nyár minden napszakához, helyzetéhez és lelkiállapotához. Ha már túl vagy egy fröccsön, de az esti bulira még nem találtad ki, hogy mit viszel, akkor az egyik legtutibb ötlet lehet egy borban áztatott sütemény. Hidd el, biztos siker! Már csak azért is, mert a boros sütemény nem a 21. század hóbortja: a bort már az ókorban is használták édességek készítésére. Főleg gyümölcsöket pároltak meg benne, majd később tojássárgájával sűrűsítették sodónak. Az édes fehérbor egyébként közismert alapanyaga a cukrászatoknak. Ki ne ismerné a borhabrolót vagy az aranygaluska nélkülözhetetlen velejáróját, a borsodót. Ha vállalkozóbb kedvű vagy, ezúttal ne a méltán népszerű gyümölcsös piskótát készítsd el a bulira – azt biztos visz más is –, hanem lepd meg a haverjaidat egy friss, gyümölcsös Savarinnel. A pasiknál még inkább bejön a dolog!
 

Édesboros Savarin
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt, 1 evőkanál cukor, 1,5 teáskanál instant élesztő por, 1 csipet só, 1,2 dl langyos tej, 2 nagy tojás, 5 dkg lágy vaj

A borsziruphoz:
1 dl víz, 20 dkg cukor, 1 citrom héja, 3 dl desszertbor

A díszítéshez (opcionális):
Baracklekvár, hogy fényes legyen
Citromlével és porcukorban megforgatott eper vagy más gyümölcs
Lágy tejszínhab vagy tejszín

Bort a süteménybe!A lisztet, a cukrot, az élesztőt egy csipet sóval keverd össze egy tálban. A tejet és a tojásokat is keverd össze, majd öntsd a lisztes keverékhez, és keverd hozzá. Sűrű, ragadós tésztát kapsz. A lágy vajat vagdosd a tetejére, és hagyd 30 percig meleg helyen duplájára kelni.
A sütőt kapcsold be 200 ˚C-ra (gázsütőnél 7-es fokozat). Közben készítsd el a szirupot. Melegíts fel 1 dl vizet, és olvaszd fel benne a cukrot. Add hozzá a citrom héját, majd öntsd hozzá a bort. Forrald 5-8 percen keresztül.
Amikor a tészta megkelt, alaposan keverd össze a vajjal. Egy kivajazott 25 cm átmérőjű koszorúformába kanalazd bele a tésztát. Fedd le, és hagyd megint kelni, addig, amíg a forma háromnegyedéig nő. Süsd aranybarnára 15-20 percig (beleszúrt tűvel ellenőrizheted a sütemény elkészültét). Vedd ki a sütőből, tedd formástul egy nagy tányérra, és öntsd rá a boros szirupot. Hagyd egy éjszakán keresztül hűlni-ázni a formában. Másnap fordítsd ki a formából, és hogy szép fényes legyen, langyos baracklekvárral kend be a tetejét (ez elhagyható). Eperrel, málnával, szederrel, vagy egyéb gyümölccsel díszítheted, úgy, hogy a gyümölcsöt a koszorúforma közepébe kanalazod. Lágyan felvert tejszínt is kínálhatsz hozzá.

 

A teljes cikk és a recept a Nők Lapja Cafe Gasztro rovatában olvasható.

Szólj hozzá!

Címkék: bor sütemény savarin


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr963008004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása