HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2011.08.30. 09:10 Gastronomica

Mi az a chlodnik?

A cikk a HVG Gasztronómia rovatban jelent meg.

Szerző: Lukács Enikő

Van élet a hideg gyümölcslevesen túl is. Legalábbis ami a nyári kanalazni valókat illeti. Reméljük, még bőven szükségünk lesz egy kis hűsítésre.

Aki már járt nyáron Lengyelországban, biztosan nem mulasztotta el megkóstolni a chlodnikot. Ha mégsem, sokat vesztett, de most bepótolhatja. Megfőztük azt a levest, aminek a neve már minimális orosz nyelvtudás mellett is dekódolható, vagyis, hogy valami hideget jelent. Ránézésre megtévesztésig hasonlít a hazai meggylevesre mindaddig, amíg nem kerül rá a kötelező főtt tojás. Színét és enyhén fanyar ízét a cékla és egyéb zöldségek adják. Akárcsak a gazpacho, hidegen fogyasztandó, és valóban igazi hűsítő hatása van, röviden: isteni. Bónusz: a hideg zöldséglevesek híveinek tartogatunk még más meglepetést is zöldborsóval és zöldbabbal.

Chlodnik – lengyel céklaleves

Ez a könnyű, friss, hideg nyári leves Lengyelországban ugyanolyan népszerű, mint itthon a meggyleves. Ilyenkor nyáron még nagyon zsenge a cékla és könnyen megfő, a többi hozzávalót meg csak nyersen, vagy csak hidegen kell a céklához keverni.

Hozzávalók 4 fő részére

Fotó: Lukács Enikő

20 dkg főtt cékla (kb. 2-3 darab kisebb cékla)
1 kigyóuborka
4 db piros retek
1 csokor friss kapor
1 csokor friss snidling (vagy 1-2 szál zsenge újhagyma apróra vágva)
¾ l kefír
½ kávéskanál cukor (elhagyható)
só, bors
2 db főtt tojás

A céklát főzzük puhára, majd nagy lyukú reszelőn reszeljük egy nagyobb tálba. (Ha időnk engedi, párolókosárban vagy alufóliába becsomagolva sütőben pároljuk puhára.) Az uborkát és a retkeket is reszeljük a céklához. Szórjuk meg az apróra vágott kaporral és snidlinggel, keverjük hozzá a kefírt, adjuk hozzá a cukrot és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Keverjük össze, fedjük le, majd hagyjuk az ízeket összeérni a hűtőben legalább két-három órán keresztül. Tálaláskor a tányérokra kiszedett levest a hideg főtt tojás negyedekkel díszítsük.

Mentás zöldborsóleves

Hozzávalók 4 fő részére

Fotó: Lukács Enikő

40 dkg tisztított zöldborsó
1 közepes fej főzőhagyma
2 evőkanál olívaolaj
10 friss mentalevél
só, bors
½ liter zöldség vagy csirke alaplé 
4 evőkanál habtejszín
2-3 nagyon vékony szelet szárított sonka

A hagymát vágjuk apróra, és olívaolajon dinszteljük üvegesre, adjuk hozzá a zöldborsót, keverjük meg, majd öntsük fel a levessel. A mentaleveleket vágjuk apróra, és ezt is tegyük a levesbe. Ne főzzük sokáig, csak pár percig, hogy a zöldborsó megtartsa harsány zöld színét. Merülőmixerrel vagy turmixgépben pürésítsük a levest. Öntsük hozzá a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és hűtsük le. A sonkaszeleteket sütőpapírra fektetve grillezzük ropogósra, majd tálaláskor tördeljük a leves tetejére.

Currys zöldbableves

Hozzávalók 4 fő részére

Fotó: Lukács Enikő

½ kg zöldbab
1 csokor petrezselyem
½ kávéskanál curry por
1 dl habtejszín
só, bors

A zöldbabokat mossuk meg, vágjuk le a száras végeket, és főzzük puhára. A főzővízből 1 liter vizet tartsunk meg, és ebbe tegyük vissza a zöldbabot. Merülőmixerrel vagy turmixgépbe pépesítsük. Ha szükségesnek látjuk, szűrjük át a krémlevest, hogy ne maradjanak benne zöldbab szálak és selymes legyen. A petrezselymet aprítsuk fel, és ezzel is turmixoljuk össze a levest. Keverjük hozzá a tejszínt, a curry port, sózzuk, borsozzuk és forraljuk fel még egyszer. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tálaljuk. Megsúgjuk, ha pechünkre mégis hűvösre fordulnak a hátra lévő augusztusi napok, ez utóbbi két leves azért hűtés nélkül is élvezhető.

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia gastronomica chlodnik; céklaleves;


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr143217337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása