HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2011.09.11. 09:13 Gastronomica

Cukkinis, fetás quiche

A cikk a HVG Gasztronómia rovatban jelent meg.

Szerző: Lukács Enikő

Igaz, hogy a cukkini egész évben kapható, de legjobb formáját mégis nyáron hozza, amikor még kemény, héja zöld és szép fényes, élénk színű. A quiche-t, azaz a francia lepényt meg ugye, nagyon szeretjük?

Mielőtt neki állunk sütni, egy kis tudnivaló: a cukkini a tökfélék családjába tartozik, közvetlen rokona az uborkának, magas C-vitamin tartalmának köszönhetően, erős antioxidáns hatással bír, mely fontos szerepet játszik a sejtek épségének megőrzésében. Alacsony energia- és magas víztartalma kitűnő alapanyagot szolgáltat. A cukkini nyersen, elkészítés nélküli is fogyasztható, de meg is tölthetjük, grillezhetjük, salátába tehetjük, piríthatjuk, párolhatjuk, süthetjük, készíthetünk belőle levest, szószt, rizottót is.  

Tipp! Puha, szivacsszerű, matt héjú cukkinit ne vegyünk, az nem az igazi. A nagy, duci darabokat szintén kerüljük, maradjunk a kisebb, karcsúbb példányoknál. A megvásárolt cukkinit maximum pár napig tároljuk hűtőben, mert utána gyorsan veszít frissességéből. Ne süssük, pároljuk túl, maradjon kicsit ropogós. 

Recept

A quiche (ejtsd: kis) készítése a látszat ellenére nagyon könnyű. Három fő részből áll: az alaptésztából, a töltelékből és a tojásos öntetből, mely általában tejszínnel készül. Az alábbi esetben a tejszín helyett ricotta túrót használunk, mely a mi túrónkhoz képest, kicsit édesebb és krémesebb. A töltelék: sült cukkini karikák és a feta sajt.

Hozzávalók 6 fő részére:

Tészta

Fotó: Lukács Enikő

20 dkg liszt
10 dkg hideg vaj, felkockázva
csipet só
3-4 evőkanál jéghideg víz

Töltelék
2 cukkini
100 g feta sajt
200 g ricotta
2 tojás
2-3 ág friss menta 
 
olívaolaj
só, bors
reszelt sajt (elhagyható)

A lisztet a sóval és a borssal egy tálban keverjük össze. A hideg vajat vágjuk kockákra, és adjuk a liszthez, majd gyors mozdulatokkal morzsoljuk szét a lisztben. Tényleg gyorsan kell dolgoznunk, hogy ne melegedjen át a vaj. (Ezt a műveletet késes betétű robotgéppel pillanatok alatt elvégezhetjük, ha van a háznál ilyen kütyü.) Adjunk hozzá 3-4 evőkanál jéghideg vizet, és dolgozzuk a tésztát egyneművé.

Tegyük két sütőpapír közé, és nyújtsuk lapos, kerek korong formára, majd tegyük minimum fél órára pihenni a hűtőbe. A sütőt kapcsoljuk 200˚C-ra (gázsütőnél 5-ös fokozat). Közben a cukkinit szeleteljük fel nem túl vastag karikákra. Egy serpenyőben hevítsünk fel egy kis olívaolajat, és süssük meg a cukkínik mindkét oldalát aranybarnára. Sózzuk és borsozzuk. Tegyük félre. Egy tálba a tojásokat verjük fel, adjuk hozzá a ricottát, az aprított menta leveleket, és sózzuk (óvatosan, mert a feta is sós!), borsozzuk, majd keverjük össze az egészet.

A tészta korongot vegyük ki a hűtőből, nyújtsuk akkorára, hogy egy kb. 24 cm átmérőjű piteformát kényelmesen ki lehessen bélelni vele. Alaposan nyomkodjuk a tésztát a formához, és az oldaláról lelógó felesleget vágjuk le. A cukkinik felét tegyük a tésztára, öntsük rá a ricottás keveréket, szórjuk meg a kockára vágott fetával, végül tegyük a maradék cukkinit a tetejére. Szórjuk meg egy kis reszelt sajttal, és süssük 35-40 percen keresztül, míg arany barnára sül. Friss zöld salátát kínáljunk mellé.

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia quiche gastronomica cukkinis


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr263217338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása