HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2011.09.30. 10:08 Gastronomica

Füge - Most kell vele randevúzni

A cikk a HVG Gasztronómia rovatban jelent meg.

Szerző: Lukács Enikő

A fügét ott, ahol sok van belőle, nem túl sokra becsülik. Ahol meg kevés, ott kuriózum. Jártak így más gyümölcsök is már a teremtésben. Mi nem is tudjuk, hányadán állunk vele, van is, meg nincs is. Mindenesetre mostanában még frissen tűnik fel a piacokon, aztán már csak az aszalt változattal találkozunk. Érdemes vele ilyen tájt randevúzni.

A füge imád napozni, ha megkapja a magáét, igénytelen növény, a mediterrán országokban vadon terem. Augusztustól kezdve fokozatosan érik be a gyümölcse, a lepotyogó szemek óriási, ragacsos terülj-terülj asztalt kínálnak a madaraknak és a darazsaknak. Ezeken a vidékeken több is a bosszúság, mint az öröm vele.

Magyarországon egy-egy védett déli lankán jól megél, és szélvédett, zárt kertekben is nevelhető. Láttunk már zuglói meg óbudai házak udvarán óriási, öreg fügefákat, a család nem győzte ajándékozni a nagypapa leleményéből rájuk maradt-ragadt gyümölcsöket. Ezekben a hetekben érdemes a piacokon körülnézni, mert mindenhol akad egy-egy árus, akinek az asztalán ott virít néhány tucat érett füge. Az ára sajnos elég borsos, 80-120 forintot is elkérhetnek darabjáért, de 5-10 szemmel már csodákat művelhetünk. A füge gyorsan romlik, ezért az érett darabokat tekerjük konyhai papírtörlőbe, ha még két-három napig hűtőben akarjuk tárolni.

Nyersen is érdemes elmajszolni, hiszen nagyon tápláló és könnyen emészthető. Jelentős az elemirost- és cukortartalma, bővelkedik B1-, B6-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, foszforban. A természet patikájából azonban most inkább vigyük be a konyhába.

Fügés-körtés galette

Fotó: Lukács Enikő

A francia gasztronómiában a galette lapos, kerek sült süteményt jelent. Vannak igen elhíresült galettek, mint a Galette des Rois (a papírkoronával díszített mandulás, marcipános kerek sütemény) vagy a Galette Bretonne, ami viszont jellemzően sós töltelékű palacsinta. Az alábbi fügés-körtés galette recept, azon túl, hogy nagyon finom, roppant egyszerű és könnyen elkészíthető (pihentetni azért kell). Először a tésztát állítsuk össze, amely maximum 10 percet vesz igénybe. Miközben fél órát pihen a tészta a hűtőben, elkészíthetjük a tölteléket. A sütési idő körülbelül 45 perc. Végeredményként szép, kerek, finom sütit kapunk, amely látványnak sem utolsó, de ne nézegessük, inkább együk meg.

Hozzávalók (6 fő részére)

16 dkg liszt
11 dkg vaj
1 teáskanál cukor
1 csipet só
3 evőkanál jéghideg víz
tojás
cukor

A tésztához:

A töltelékhez:
7 dkg barna héjától megtisztított mandula
10 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
1 csipet só
2 tojás
4 dkg vaj
2 evőkanál liszt
6-8 szem friss füge
1 körte

A tésztához a lisztet, a kockákra vágott vajat, a cukrot és a sót egy késes betétű robotgépben morzsás állagúra keverjük. (Ha nincs robotgépünk, a fenti hozzávalókat gyors mozdulatokkal morzsás állagúra dolgozunk össze.) A morzsát egy tálba öntjük, hozzá adjuk a hideg vizet, összegyúrjuk, és a tésztából két nagyobb sütőpapírlap között egy lapos, körülbelül 30 cm átmérőjű kerek korongot formálunk, majd sütőpapírral együtt a hűtőbe tesszük fél órára. A sütőt felmelegítjük 170 fokra.

A töltelékhez a mandulát ledaráljuk, hozzákeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót. Hozzáadunk egy tojást, a vajat, a lisztet, és alaposan összekeverjük. A tésztát kivesszük a hűtőből, pár percig szobahőmérsékleten hagyjuk, majd lehúzzuk a felső sütőpapírt, és a tölteléket a tésztakorong közepére kenjük úgy, hogy körülbelül 5 cm széles sávot a szélétől szabadon hagyunk.

A körtét meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát és 8 cikkelyre vágjuk. A krémen körbe egyenlő távolságra rakosgatjuk  egymástól. A fügéket hosszában elfelezzük, és két-két szelet körte közé egymás alá fektetjük. A szabadon hagyott tésztaperemet ráhajtjuk a töltelékre, majd a tésztát óvatosan összenyomjuk. A másik tojást egy kis tálban egy kávéskanál vízzel elkeverjük, megkenjük vele a tészta felületét, majd megszórjuk kristálycukorral; sütőpapírostul egy sütőlapra helyezzük, és körülbelül háromnegyed óra arany barnára sütjük (tűpróba!). Hűlni hagyjuk, de langyosan is tálalhatjuk.

Sonkás fügés kenyér

Fotó: Lukács Enikő

15 dkg liszt
1 zacskó sütőpor
3 tojás
5 dkg reszelt ementáli sajt
5 dkg reszelt parmezán sajt
1 dl extra szűz olívaolaj
1 dl tej
20 dkg friss füge
10 dkg nyers sonka
1 csipet só, bors

A sütőt 180 fokra melegítjük. Egy tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral; a tojásokat egy másik tálban olajjal és tejjel felverjük. Sózzuk, borsozzuk. A lisztes keverékhez öntjük, alaposan összekeverjük, majd hozzáreszeljük a sajtokat, kisebb darabokra vágjuk bele a sonkát, a fügéket pedig felezve hozzátesszük. Óvatosan összekeverjük, és sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük (12x22x7 cm). A sütőbe tesszük, és 50 percig, illetve addig sütjük, míg teljesen átsül (amikor a beleszúrt tű szárazon jön ki). Szobahőmérsékleten tálaljuk.

A füge száránál középmagasságig keresztirányú vágást ejtünk, és a mélyedésbe érett roquefort jellegű sajtot teszünk, sütőtálba helyezzük, apróra vágott friss rozmaringgal megszórjuk, kevés mézet csurgatunk rá, majd forró sütőben 10 percig sütjük.

Extra tippek

  • Félbevágott fügét szárított sonkába tekerünk, és így kínáljuk.
  • Rusztikus kenyérszeleteket olívaolajjal megkenünk, grillen megsütjük mindkét oldalukat, majd kék sajttal vagy friss kecskesajttal kenjük meg, szárított sonkaszeleteket és friss fügenegyedeket helyezünk rá. Olívaolajat és kevés mézet csepegtetünk a tetejére, borsozzuk, és tálaljuk.
  • A félbevágott fügét baconbe csavarjuk, sütőben vagy grillen körülbelül 5 percig sütjük, majd tálaljuk.

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia gastronomica sütemény; recept; füge;


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr903267110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása