HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2011.10.27. 09:18 Gastronomica

Szilvás receptek

A cikk a HVG Gasztronómia rovatban jelent meg.

Szerző: Lukács Enikő

Lassan mondjuk, hogy mindenki megértse: Zwetschgendatschi. Nem megy? Akkor csak süssük és együk meg az egyik legszuperebb szilvás sütit. Legfeljebb nem szólítjuk meg.

A napokban végérvényesen beköszöntött az ősz, ami azt jelenti, meg vannak számlálva a napjaink friss idénygyümölcsök tekintetében. Szerencsére, a hazai szilvatermés szezonja júliustól októberig tart, így most még rástartolhatunk a hamvas lila szemekre. 

Ahány darab, annyi antioxidáns és vitamin bomba. Kevés cukrot, annál több vizet (85 százalék víz) és rostot tartalmaz, így fogyókúrázáshoz sem rossz, bár alább erről szó sem lesz. Legegészségesebb persze nyersen fogyasztani vagy aszalt formájában, de sokrétűen felhasználhatjuk, mert édes és sós fogásokhoz egyaránt nagyon jól illik. A klasszikus szilvás gombóctól a sült kacsához illeszkedő szilvakompótig.

Mielőtt előállnánk az aduásszal, adunk egy-két tippet.

Sült szilva, a legegyszerűbb. A szilvát hosszában vágjuk félbe, rakosgassuk sütőpapírra, csöpögtessük meg mézzel vagy szórjuk meg barnacukorral, kevés vaníliás cukorral, csipkedjünk rá kis vaj darabkákat, és végül jöhet pár levél friss friss fűszernövény (citromfű, menta, citromos kakukkfű). 160 fokos sütőben 15-20 percen keresztül süssük. Müzlibe, tejberizsre is kanalazhatjuk, vagy csak tejföllel, natúr joghurttal még melegen kínáljuk. Tálalhatunk sült szilvát sült húsokhoz is, de akkor a szilvát sózzuk, borsozzuk és mézzel locsoljuk meg, sütés után pedig még melegen kínáljuk.

Szilva ropogósan. Ehhez a szilvákat negyedeljük, majd borítsuk egy sütőedény aljára és szórjuk meg fahéjjal. Mindenféle finom durvára tört magot (dió, mogyoró, mandula, stb) keverjünk össze zabpehellyel, olvasztott vajjal, mézzel és vaníliás cukorral. Öntsük a szilvára, és 180 fokon süssük fél óráig, illetve amíg ropogós lesz a magos morzsa.

Szilvás máglyarakás. A szilvát negyedeljük, cukorral vagy mézzel, fahéjjal és esetleg kevés vörösborral főzzük körülbelül10 percig. Tegyük félre. Tejet keverjünk össze tojással, mézzel és egy vaníliarúd kikapart belsejével. Egy kivajazott sütőedénybe rétegezzünk felkockázott szikkadt kalácsot a szilvával, majd öntsük rá a tojásos keveréket. Tegyük félre 20 percre, majd 200 fokon süssük tűpróbáig. Ennek a fajta máglyarakásnak a tetejéről elmarad a szokásos tojáshab, inkább élvezzük a gyümölcsösségét.

S akkor most lássuk a kiejthetetlen nevű bajor szilvás csodát.

Zwetschgendatschi

Fotó: Lukács Enikő

Tésztához:
30 dkg liszt
1 dkg friss élesztő
5 dkg cukor
1 dl tej
5 dkg puha vaj
1 tojás (szobahőmérsékletű)
1 csipet só

Töltelékhez:
70 dkg szilva
3 evőkanál cukor
1 kávéskanál fahéj
3-4 evőkanál szeletelt mandula
Fahéjas porcukor a tálaláshoz

Egy kisebb tálban az összemorzsolt élesztőhöz öntsük hozzá a langyosra melegített tejet, és szórjuk meg 1 kávéskanál cukorral majd 1 kávéskanál liszttel. Keverjük össze, fedjük le és langyos helyen hagyjuk kelni kb. 20 percig. Mikor buborékos már a tejes-élesztős keverékünk, öntsük a liszthez, adjuk hozzá a maradék cukrot, a szobahőmérsékletű vajat és tojást, valamint egy (nagyobb) csipet sót. Robotgép segítségével (vagy kézzel) dagasszuk simára, addig, míg a tészta könnyen elválik a tál falától. (Ha ragacsos maradt a tésztánk, apránként dagasszunk hozzá még lisztet.) Szórjuk meg liszttel, takarjuk le a tálat és hagyjuk a tésztát duplájára kelni (45-60 perc).

A szilvákat közben hosszában vágjuk negyedekre. A sütőt melegítsük fel 180 fokra, és egy 25x35 cm nagyságú négyszögletes sütőformát béleljünk ki sütőpapírral. Amikor a tészta megkelt, gyúrjuk át, és nyújtsuk akkorára, hogy tökéletesen illeszkedjen a tepsibe (kb. 3-5 mm vastagra). A negyedelt szilvákat sorakoztassuk a tésztára szorosan egymás mellé, úgy, hogy kicsit egymást lefedjék. Szórjuk meg a cukorral és a fahéjjal, majd hintsük meg a szeletelt mandulával.

Süssük készre. Mintegy 30-35 perc, míg a tészta átsül, és a szilva levet ereszt. Tálaláskor ízlés szerint fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk, még langyosan.

1 komment

Címkék: gasztronómia gastronomica sütemény; recept; zwetschgendatschi;


A bejegyzés trackback címe:

http://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr683333030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

PSzilva36 2012.08.28. 14:33:13

Szia!
Ifjúkoromban két hónapig Németországban voltam ösztöndíjas, ahol éppen szilva-szezon volt és csekély ösztöndíjamból étkezésre nem igen futotta. Ezért szinte minden nap szinte csak ezt a süteményt ettem fél liter tej társaságában. Sokféle hasonló receptet kipróbáltam, de ez hasonlít legjobban emlékeim szilvás sütijéhez ezért millió köszönet!!! :-)