HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2012.01.06. 09:54 Gastronomica

Kóstoló a múltból a Lipóciában: Almás rizspuding borsodóval

A cikk teljes terjedelmében olvasható a Lipócia magazin 3. számában.

Az Újlipótváros kevesebb, mint 100 éve kezdett benépesülni, az itt húzódó fatelepeket bérházak övezte utcák váltották fel. Az ide beköltöző jómódú polgárság hozta magával szokásait, kultúráját, és természetesen gasztronómiáját. Ilyen beköltöző család volt a Körner család is, ahol az édesapa, Körner József több épületével is hozzájárult Újlipótváros jellegzetes arculatához (Hollán Ernő u. 38/a. – Gergely Győző u. 13., Csanády u. 24, Hollán u. 38/b. és Darvas Lajossal a méltán híres Dagály utcai strandfürdő épülete). Fia, András, aki szintén építész, már az Újlipótvárosban született, és vált fokozatosan a gasztronómia megszállottjává. Bár már több, mint 40 éve az Egyesült Államokban él, az itthoni ízeknek oly mértékben elkötelezett híve, hogy évekkel ezelőtt a Kóstoló a múltból címmel szakácskönyvet jelentetett meg először angolul, majd hamarosan magyarul is a Vince kiadó gondozásában, mely az évek alatt méltán vált sok-sok újlipótvárosi és nem újlipótvárosi háziasszony alapművévé. A könyv megírásához az ötletet az egykor Mosonban élő dédnagymamájától megörökölt 85 levélpiszkozat és az 1869-től lejegyzetelt 130 receptből álló gyűjtemény adta, melyet édesanyjával folytatott gyermekkori mosoni emlékek felidézésével egészített ki. Így született meg a regény és receptkönyv, mely bemutatja a XIX. századi magyar zsidó mosoni család mindennapjait, és a dédnagymama recept gyűjteményét is, melyet Körner András mérnöki precizitással ad közre, oly módon, hogy minden egyes receptet a mai ízlésnek megfelelően gondolt újra. Kóstolóként álljon itt két recept a múltból.

 

Almás rizspuding borsodóval

 

Ebben a pompás és üdítő desszertben a rizspuding-rétegek közé borban főtt alma kerül. A mellé járó borsodóban néhány tojást, amelyet Riza néni minden kétséget kizáróan használt volna, én kiváltok burgonyakeményítővel.

 

Elkészítési idő: kb. 50 perc

 

Hozzávalók 5-6 adaghoz

 

2 1/2 csésze tej

1/8 kávéskanál mandulakivonat

2 evőkanál cukor

1 csésze rövid szemű rizs

1 evőkanál szeletelt mandula

2 Golden Delicious alma, meghámozva, csutkájától megszabadítva és ½ centiméteres élű kockákra vágva

1/3 csésze arany mazsola

2 evőkanál cukor

1/2 kávéskanál fahéj

2 kávéskanál reszelt citromhéj

2/3 csésze gyümölcsös aromájú fehérbor, pl. rizling

1 nagy tojás

1/3 csésze cukor

1/4 kávéskanál vaníliakivonat

1 kávéskanál reszelt citromhéj

1 csésze gyümölcsös aromájú fehérbor

1/4 csésze víz

1 kávéskanál burgonyakeményítő

 

1. A tejet a vaníliakivonattal és a 2 evőkanál cukorral felforraljuk. Hozzáadjuk a rizst, a mandulát, összekeverjük, majd fedő alatt, egészen kis lángon addig főzzük, amíg a rizs teljesen megpuhul (kb. 40 perc). Főzés közben többször ellenőrizzük, nem túl kevés-e a folyadék, és ha szükséges, kiegészítjük még tejjel.

2. A töltelékhez egy lábasba tesszük az almakockákat, a mazsolát, a 2 evőkanál cukrot, a fahéjat, a citromhéjat, és felöntjük a 2/3 csészényi borral. Felforraljuk, lefedjük, és kis lángon rotyogtatjuk 8-10 percig, ezalatt az alma megpuhul, a leve pedig valamelyest besűrűsödik.

3. A sütőtálat (kb. 22 cm x 17 cm, 5 cm magas tál) folpack fóliával teljesen kibéleljük, és a rizs 1/3-ával kb. 1 cm magasan beterítjük, ezen elosztjuk az almatöltelék felét, a levét mind bennhagyva a lábasban. Erre rétegezzük a rizs következő 1/3-át, erre pedig a megmaradt almatölteléket, amit beborítunk a megmaradt rizzsel. Félretesszük.

4. A sodóhoz egy kis lábasban habosra keverjük a tojást az 1/3 csésze cukorral, hozzáadjuk a vanilia kivonatot, a citromhéjat, az 1 csészényi bort és az ¼ csészényi vízben előzőleg feloldott burgonyakeményítőt. Kézi habverővel folyamatosan keverve alacsony lángon krém sűrűségűre főzzük. Nem szabad forrnia, mert a tojás összeugorhat! Szobahőmérsékletűre hűtjük.

5. A rizspudingot szobahőmérsékletre lehűtve a tálból egy tányérra kiborítjuk, a fóliát lehúzzuk róla, és szeletelve tálaljuk, melyekre kevés sodót kanalazunk.

Lipócia magazin a facebook-on is követhető.

Szólj hozzá!

Címkék: alma kóstoló tej rizs múltból lipócia körner


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr93523651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása