HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.01.07. 06:00 Gastronomica

Paradicsomos húsgombóc

Fiaim körében a töltött paprika paprika nélkül, (más néven paradicsomos húsgombóc) a szuper nyerő étel. Bármikor szívesen fogyasztják magában, krumpli és kenyér nélkül, jó sok édes paradicsomszósszal. (Már-már a Happy Meal menüvel vetekszik a népszerűsége, ami azért nem semmi! És ajándékot sem kapnak…) Amikor gyerekes barátaink jönnek hozzánk ebédre, és tudom, hogy a vendég kölykök nem igazán a gurmand ételeket kedvelik, igyekszem olyan ebédet készíteni, ahol elnyerem az ő ízlésüket is, de mégsem „menza kaját” szolgálok fel. Különben könnyen belefutok olyan kérdésekbe: Nincs valami rendes étel? Mi lesz a desszert? És ilyenkor jön megoldásként a jó kis párizsis kenyér – én meg órákat készültem az ebéddel. Ez ugye további taglalást nem igényel?

A paradicsomos húsgombóc egyike az ilyen ételeknek.


 

Paradicsomos húsgombóc (saját recept):

Húsgombócok:
Fél kiló darált sertés- vagy marhahús vagy fele-fele
1 közepes hagyma, lereszelve
1 gerezd fokhagyma, lereszelve
4 kisebb szelet kenyér, tejben áztatva
1 egész tojás
10 dkg reszelt parmezán sajt
1 tk. szárított oregánó
Só, bors
Zsemlemorzsa
Olaj a sütéshez

Paradicsom szósz:
1 közepes hagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 doboz darabolt paradicsom konzerv (2x 400 g)
1 tk. szárított oregano
Fél csokor friss bazsalikom
1 kockacukor
1 dl főzőtejszín
2 ek. olivaolaj

 

A tejbe áztatott kenyérszeletekből nyomkodjuk ki a tejet, majd keverjük össze a darált hússal, hagymával, fokhagymával, tojással és a parmezán felével.
Ízlésünk szerint sózzuk, borsozzuk.

Hagyjuk pihenni, míg elkészítjük a paradicsom szószt.

Hevítsük fel az olajt; a hagymát, fokhagymát pároljuk üvegesre.
Öntsük hozzá a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a kockacukrot, az oreganot, a tejszínt és kis lángon főzzük 10 percig. A bazsalikom leveleket vágjuk nagyobb csíkokra és keverjük bele a paradicsom szószba és még egy pillanatig főzzük.

Vegyük elő a darált hús keveréket, és formázzunk gombócokat.

Forgassuk meg a zsemlemorzsában, majd forró olajban süssük meg őket.

Egy másik verzióban nem olajban süssük ki a gombócokat, hanem a paradicsomszószban főzzük meg. Itt az elkészítésben még annyival térjünk el, hogy a tejben áztatott kenyér helyett zsemlemorzsát (kb. 3 evőkanálnyit) szórjunk a húshoz. A szószt felöntjük további vízzel (kb. 3 dl).
Mindkettő verzió nagyon finom és a gyerekek is fogják szeretni!

A húsgombócokat formáljuk kicsi, apró falatkákra, így nagyon mutatós a paradicsomszószra helyezve.

Magában friss kenyérrel vagy széles metélttel (tagliatelle) tálaljuk, és a végén szórjuk meg a maradék parmezán sajttal.
 

www.gastronomica.hu

Szólj hozzá!


2010.01.06. 06:00 Gastronomica

Chili con carne (4 fő részére)

Férjem egyik kedvence a sólet. A referencia a Klauzál téren található Kádár étkezde  szombati sóletje. Abból nem enged. Akárhányszor készítem, férjem csak legyint: a Kádáré jobb! Így fokozatosan áttértem a sóletről a chili con carne készítésére. Sóletet hozunk a Kádárból, többet nem kísérletezem! (Azért egyik nap közreadom a sólet receptemet, hátha valakinek nincs annyira kritikus férje, mint nekem.)

 

Chili con carne (4 fő részére)

Hozzávalók:

2 db közepes hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 tk. chili por
1 db chili paprika, kimagozva
1,5 ek. köménymag por
Só, bors
Fél kg darált marhahús
20 dkg szárított paradicsom (olajos)
1 kisebb fahéj rúd
2 doboz darabolt paradicsom konzerv (80 dkg)
2 doboz vörös bab konzerv (80 dkg)
2-3 kocka jó minőségű étcsokoládé (elhagyható)

 


A hagymát és fokhagymát vágjuk apróra, és olajon pároljuk puhára.
Keverjük hozzá a chili port, a friss apróra vágott chili paprikát, a köménymagot; sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a darált húst is. Folyamatosan kevergessük és a nagyobb összetapadt darabokat nyomkodjuk szét.
A szárított paradicsomot vágjuk apró darabokra, vagy ha tudjuk, pürésítsük az olajjal turmix- vagy aprítógépben. Ezt is keverjük a húshoz.
Öntsük bele a paradicsom konzervet, adjuk hozzá a fahéjat, egy pohár vizet (kb. 1,5 dl) és ismét sózzuk, borsozzuk ízlésünknek megfelelően.
Nagyon lassú tűzön hagyjuk rotyogni másfél-két órán keresztül. A legvégén adjuk hozzá a lecsepegtetett babot és még fél óráig főzzük.

Én mindig teszek hozzá 2-3 kocka jó minőségű étcsokoládét, hogy a paradicsom savasságán enyhítsek, és krémesebb ízt kapjak.

www.gastronomica.hu
 

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia chili con carne gastronomica


2010.01.05. 06:00 Gastronomica

Kaiserschmarrn, azaz Bajor császármorzsa (2 fő részére)

Minden télen legalább kétszer felkerekedünk síelni. A célpont csakis Ausztria lehet. Nem mintha más országokban nem lennének jó hóviszonyok, vagy nem készítenék elő megfelelően a pályákat, hanem az osztrák kaiser smarni az, ami pótolhatatlan. Síeléskor az ebéd csakis császármorzsa lehet. Minden nap.

Hamar felismertem, hogy a kaiser smarni elkészítése nem ördöngösség, ezért szívesen készítem utóételként egy-egy könnyebb ebéd után.

Kaiserschmarnn, azaz Bajor császármorzsa (2 fő részére)

 

Hozzávalók:

2,5 dl tej
15 dkg liszt
1 csipet só
4 egész tojás
Vaj a sütéshez (2 evőkanálnyi)
Porcukor (ízlés szerint)
Fahéj
Mazsola (lehet rumban áztatva is!)

 

 

 

 

Egy tálba keverjük össze a tejet, a lisztet, a sót és a tojások sárgáját.

Egy másik tálba a tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk bele a lisztes masszába.

Egy serpenyőben olvasszunk fel egy kis vajat (kb. egy evőkanálnyit) és a tészta felét öntsük rá és süssük közepes tűzön, mint egy vastag palacsintát.

Szórjuk meg mazsolával, majd porcukorral, hogy a cukor beleolvadjon a tésztába.
Amikor a palacsinta alja szép aranybarna, megfordítjuk a palacsintát. Ez úgy történik, hogy a palacsintát rácsúsztatjuk egy tányérra majd a palacsintasütőt ráborítjuk és ugyanezzel a mozdulattal megfordítjuk. Így a teteje kerül alulra. Ezután két kis falapát segítségével falatnyi darabkákra tépkedjük.

Mikor elkészült, megszórjuk porcukorral és a fahéjjal és osztrák hagyomány szerint szilva kompóttal melegen tálaljuk.

(A tészta másik felét hasonlóan készítsük el.)


www.gastronomica.hu
 

Szólj hozzá!

Címkék: császármorzsa bajor gastronomica kaiserschmarrn


2010.01.04. 06:00 Gastronomica

Gorgonzolás-körtés melegszendvics

Eltelt a téli szünet, és a három gyerek ma reggeltől ismét képzett pedagógusok felügyelete alatt lesz legalább napi néhány órát (bölcsiben, oviban, iskolában), és végre én is szusszanhatok egy kicsit. A téli szünet rövid egyenlege: Egy felszakadt szemhéj négy öltéssel összevarrva, egy köbméter új játék, egy leamortizálódott apa.

Vége a karácsonyi nagy kajálásnak, és mint minden év elején, idén is megfogadtam, hogy az új évben diszkrétebben fogunk étkezni, már ami a mennyiséget illeti, és igyekszünk könnyebb ételek közül válogatni.
Az alábbi melegszendvics receptet, mely egyik kedvenc francia gasztroblogomról, a beaualalouche.canalblog.com-ról származik, ennek jegyében teszem közzé. (Sajnos a gyerekeim közül a Gorgonzolát csak a legkisebb szereti, a többi két fiú ilyenkor szardíniás szendvicset eszik.)
A recept hozzávalóit egymásnak találták ki: A Gorgonzola sajt, ami egy kellemes ízű penészes sajt, nagyon jól harmonizál az édes körtével és a rászórt magokkal. Ezt a sajtot már sok bolt árusítja; az ínyencboltokban biztosan meg lehet venni és a nagy szupermarketek is tartják ezt a sajtot. Az ára sajnos nem az alacsony árkategóriába esik, de valójában a melegszendvicshez nem kell olyan tetemes mennyiség és az újév első napjaiban ezt igazán megérdemeljük. Ha mégsem találnánk, helyettesíthetjük bármilyen márványsajt jellegű kék sajttal. A fenyőmagot pörkölt dióval is pótolhatjuk.

Gorgonzolás-körtés melegszendvics


1 szelet kenyér (én egy rusztikusabb, dió darabokkal gazdagított kenyeret választottam)
kb. 70 gr gorgonzola sajt / márványsajt
1db körte
1 mk. méz
néhány fenyőmag

A gorgonzola szeleteket helyezzük a kenyérre, majd tegyük rá a vékonyra szeletelt körtét, majd a maradék sajt darabkákkal szórjuk meg. 200°C –ra előmelegített sütőben kb. 5 percig hagyjuk olvadozni a sajtot. Közben száraz serpenyőben süssük arany barnára a fenyőmagokat. Vegyük ki a kenyeret a sütőből, csurgassuk rá a mézet és hintsük rá a pirított fenyőmagot.

Szerintem balzsamecetes zöld salátával az igazi!


www.gastronomica.hu

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia köret gorgonzola melegszendvics gastronomica gorgonzolás körtés


2009.12.31. 06:00 Gastronomica

Mautner-féle zsírjában sült libamáj

Nagy rajongója vagyok a jó minőségű libamájnak. Karácsonykor mindig kisebb a lelkiismeret furdalásom, amikor megveszem ezt az igen drága alapanyagot. Ezt a lelkiismeret furdalást ilyenkor minden évben félreteszem, és elkészítem a szalvétában sült/főtt/párolt libamájat (au torchon). Idén is ennek megfelelően szerettem volna eljárni, de valahogy a nagy Karácsony előtti rohanásban elfelejtettem, hogy ezt a májat miután megsült/párolódott/főtt (a receptet majd közlöm) hagyni kell érlelődni 48 órán át. Ezért elővettem Mautner Zsófia, Chili&Vanília című szakácskönyvét és az apukája féltve őrzött sült libamáj receptjét készítettem el, amivel már mióta megvettem a könyvet kokettálok. A recept zseniális pontossággal van megírva. Amikor ilyen drága alapanyagot vesz az ember, nem szeret kísérletezgetni, tuti biztos leírásra és sütési időre van szüksége. Ez Zsófi könyvében így van! Majdnem pontosan követtem a receptet, annyi eltéréssel, hogy az én májam, mikor megvettem már 90 dkg-os volt, tehát ennek megfelelően egy pár perccel meghosszabbítottam mindkét oldal sütési idejét, valamint a gyorsaság kedvéért nem héjastul sütöttem meg a fokhagymagerezdeket, hanem tisztítva, mert már nem volt időm a forró fokhagymakrémet kinyomkodni a sült burkából. A máj isteni lett. Mint előétel, szolgáltam fel a karácsonyi családi ebéden, de úgy tűnik főétel lett belőle: az utána következő fogásokat már nem igazán tudta a család élvezni, mert mindenki alaposan belakmározott a libamájból.

 

Mautner féle zsírjában sült libamáj

Hozzávalók:

Kb. 60 dkg-os hízott libamáj
1 l tej
Kb. 60 dkg libaháj
10 gerezd fokhagyma, hámozatlanul
1 fej vöröshagyma, meghámozva, félbevágva
1 ek. őrölt pirospaprika

 

 

 

A libamájat beáztatjuk a tejbe és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Másnap kiszedjük a tejből, szárazra törölgetjük, és 20 percig hagyjuk szobahőmérsékleten felmelegedni.

A libahájat diónyi darabokra vágjuk, 1-2 evőkanál vizet öntünk alá és közepes lángon kisütjük a zsírját. Az apró, ropogós darabokat kiszedjük.

A májat domború felével felfelé a zsírba süllyesztjük, mellé szórjuk a fokhagymákat, a félbevágott hagymát és lefedve, közepes lángon pontosan 7 percig sütjük. (A máj lebenyek szétválhatnak)

Lapát vagy széles fakanál segítségével megfordítjuk óvatosan és erősebb lángon, fedő nélkül sütjük további 7 percig.

Közben egy hőálló tál aljára szórjuk a pirospaprikát és a sót, erre helyezzük a már megsült májat és ráöntjük a megszűrt zsírt. A fokhagymagerezdekből kinyomkodjuk az édes belsejét és a máj köré szórjuk, akárcsak a kisült, ropogós, összetöpörödött töpörtyűket.

Kihűtjük és hidegen tálaljuk.

www.gastronomica.hu
 

1 komment

Címkék: sült libamáj gastronomica zsírjában


2009.12.30. 06:00 Gastronomica

Röszti (latkesz)

Andor fiam egyik kedvenc étele a röszti (álnéven latkesz). Valójában nyáron szeretem ezt készíteni, amikor könnyű átszellőztetni a lakást, mivel a bő olaj, amiben ki kell sütni rösztit, a legnagyobb körültekintés ellenére is olajszagot hagy maga után. Az elmúlt napokban ismét röszti volt itthon a menü. Bár fehérje tartalma igen alacsony (közel nulla), a mellé elfogyasztandó saláták, tejföl és juhtúró ezt részben ellensúlyozzák, így lelkiismeret-furdalás nélkül készíthetjük ezt gyermekeinknek.

 

 

Röszti avagy Latkesz

Kb. 4-5 fő részére, fejenként 2-3 darab röszti

Hozzávalók:

1 kg krumpli
1 fej hagyma
3 dkg liszt
1 tk. sütőpor
2 db. tojás
Só, bors
Olaj a sütéshez

 

 

Elkészítés:
A hagymát és a krumplikat reszeljük le nyersen a nagylyukú reszelőn. Ezt a reszeléket öntsük át egy nagy szűrőbe és nyomkodjunk ki belőle annyi folyadékot, amennyit csak tudunk.

Keverjük a hagymás krumplihoz a tojásokat, a lisztet, a sütőport és a fűszereket.

Az olajat felforrósítjuk és egy evőkanálnyi krumplit teszünk a forró olajba, a kanállal ellapogatjuk, és további adagokat helyezünk az olajba, ahogy a serpenyőnk mérete engedi. Most már közepes erősségű tűzön körülbelül 5-5 percig sütjük a röszti két oldalát.

Konyhai törlőkendőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívhassa a rösztiről.

Melegen tálaljuk tejföllel vagy tejfölös márványsajt (juhtúró) krémmel vagy pürésített almakompóttal.
 

www.gastronomica.hu

Szólj hozzá!

Címkék: röszti laktesz gatsronomica


2009.12.29. 06:00 Gastronomica

Füstölt lazacos tekercs (6-8 főre)

A füstölt lazacos tekercs biztos siker a férjemnél. 11 éve vagyunk házasok, de ezzel minden alkalommal újból és újból le tudom venni a lábáról. Így történt ez tegnap is. A gyerekeket gyorsan megvacsoráztattam, és korai lefekvést tartottam nekik. Utána szépen megterítettem kettőnknek, és a lazacos tekercshez egy palack 2007-es csopaki Jásdi Nagykúti Chardonnay-t nyitottunk ki. A lazac és a Chardonnay ezúttal is megtette férjemnél a hatását: januárban Rómába utazom nővéremmel, és addig férjem itthon marad a három gyerekkel! Éljen a lazacos tekercs, éljen a Jásdi Pincészet, éljen Róma!


Füstölt lazacos tekercs (6-8 főre)

2 ek. vaj
2,5 dkg liszt
1,75 dl langyos tej
3 nagy tojás
5-10 dkg frissen reszelt parmezán sajt
vagy valamilyen erősebb, érettebb sajt
2 ek. kapor
2 ek. petrezselyem
1,5 dl crème fraîche (gourmand boltokban
lehet kapni vagy a tejföl és
tejszín keverékével lehet helyettesíteni)
12 dkg füstölt, szeletelt lazac
Só, bors

 


A sütőt kapcsoljuk be 180˚C-ra.
Elkészítjük a besamel szószt: A vajat melegítsük fel egy lábasba, majd szórjuk bele a lisztet. Keverjük össze. Öntsük fel apránként adagolva és folyamatos keverés mellett a tejjel. Keverjük, míg besűrűsödik. Adjuk hozzá a tojások sárgáját és a sajt kétharmadát, a petrezselymet, a sót és a borsot. Közben mindig keverjük jól bele a hozzáadott összetevőt.

A tojás fehérjét verjük fel kemény habbá, majd óvatosan elegyítsük a fenti szósszal. Egy 33x28 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük át a tojáshabos keveréket és süssük 12-15 percig. Sütőpapírral takarjuk le és hagyjuk hűlni 10-15 percig. Majd a sütőpapírt szórjuk meg egyenletesen egy kevés parmezán sajttal és erre borítsuk rá a kész sült tésztát. Majd hagyjuk ismét hűlni.

A crème fraîche-t keverjük simára és adjuk hozzá a nagyobb darabokra vágott lazacot, a kaprot és ízesítsük sóval, borssal.

Tojásos tésztára kenjük szét a lazacos krémet, majd tekerjük fel szorosan. Hintsük rá a maradék sajtot és tekerjük bele a sütőpapírba. Felszolgálásig hagyjuk így.

Ne tegyük hűtőbe, mert gumis lesz a tészta állaga!

www.gastronomica.hu


 

Szólj hozzá!

Címkék: lazac füstölt tekercs gastronomica lazacos


2009.12.28. 06:00 Gastronomica

Eperhab torta

Három éve december 27-re voltam kiírva Áron nevű fiammal. A szülész doktornőm annyit kért tőlem, hogy próbáljam meg ne 24-én megszülni a gyereket; ha nem muszáj december 24-én ő nem vezetne szülést. Akkor még nem gondoltam arra, hogy nemcsak a doktornőre kellene tekintettel lennem, hanem magunkra is, mert december 24-én szülinapot ünnepelni komoly kihívás. Persze a gyerek 24-én jött, így minden évben a Karácsony mellett szülinapozunk is. Fiam kedvence az epertorta, így két tekercs bejgli sütése mellé beszorítottam az epertortát is. A receptet Lajos Maritól tanultam, aki Eperhab-charlotte néven készítette el. Az én verzióm egy egyszerűsített és gyorsított verzió. Ő babapiskóta alapot készít, sőt a charlotte süteményeknek megfelelően egy babapiskóta palánkot is készít a tortaforma oldalához állítva, majd erre önti az eperhabot. Gyönyörűen néz ki, de nagyon macerás. Az alábbi verzió elkészítésének ideje jelentősen lerövidül palánkkészítés elhagyásával. A torta oldalát, lehet esetleg vágott, sózatlan pisztáciával (a piacokon a magosoknál kimérve kapható) vagy pirított, szeletelt mandulával megszórni.

 

 Eperhab torta

Ibi féle 7 perces piskóta:


2 db. egész tojás
2 ek. porcukor
2 ek. liszt
1 tk. sütőpor

 

A sütőt kapcsoljuk be 180˚C-ra (gázsütőnél 5 fokozat).

Az egész tojásokat a porcukorral keverjük habosra. Szitáljuk hozzá a lisztet és a sütőport, majd óvatosan forgassuk össze. 24 cm átmérőjű kerek kapcsos tortaformát alul béleljük ki sütőpapírral, oldalát vajazzuk ki és öntsük bele a tésztát. Majd 10 perc alatt süssük készre.


Eperhab:

80 dkg eper
20 dkg porcukor
2 tasak vaníliás cukor
1 db. citrom leve
1 tasak zselatin (6 lap- dr. Oetker)
5 dl tejszín
1 tasak piros tortabevonó zselé


Az epret szétválogatjuk és a legszebb darabokat félretesszük a kész torta díszítéséhez. A maradékot mosás után alaposan lecsöpögtetjük. Egy tálba tesszük, rászórjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot és hozzáöntjük a citrom levét, majd pépesítjük.

A zselatin lapokat beáztatjuk hideg vízben

A jéghideg tejszínt kemény habbá verjük.

Egy edénybe ½ dl vizet melegítünk és a megpuhult, lecsöpögtetett zselatinlapokat folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk. Majd levesszük a tűzről. Az eper pépből egy kanálnyit gyors mozdulatokkal a zselatinhoz keverünk, majd még egy kanálnyi péppel is így járunk el, és még eggyel. Végül az epres zselatint az eperturmixhoz öntjük, és nagyon alaposan összekeverjük.

A kész tejszínhabhoz apránként hozzáadjuk az epres mixtúrát és óvatosan összekeverjük.

A kihűlt piskótalapot leválasztjuk a sütőpapírról majd visszahelyezzük a sütőpapíros tortaformába. A tortakarika oldalát enyhén bevajazzuk és a forma oldalmagasságánál két ujjnyival szélesebb papírcsíkokat vágunk sütőpapírból és körbe kibéleljük vele a tortaformát.
Ebbe öntjük bele az epres habot majd lefedve, egy éjszakára hűtőbe tesszük. Ez idő alatt megdermed a zselatin és egy kellemesen szeletelhető állagú krémet kapunk. Felszolgálás előtt pár órával kidíszítjük a torta tetejét a félbe vágott, megmaradt eperrel. A tortabevonó zselét a csomagoláson feltüntetetteknek megfelelően elkészítjük és nem melegen a torta tetejére öntjük. (A tortabevonási fázis kihagyható, így nem lesz olyan esztétikus a torta, de az élvezeti értékből nem von le semmit. Fiam születésnapjára az idő szűkössége miatt a tortabevonást elhagytam.)

Ezzel egy szép, áttetsző, piros zselé réteget kapunk. Visszatesszük min.1 órára a hűtőbe.
Tálaláskor a tortakarikát leemeljük, egy széles kés segítségével, amit a sütőpapír és a piskóta közé illesztünk, tányérra helyezzük a tortát és az oldaláról leszedjük a sütőpapír csíkokat.

www.gastronomica.hu

Szólj hozzá!

Címkék: torta gasztronómia eper sütemény sütés eperhab


2009.12.25. 19:44 Gastronomica

Kellemes ünnepeket!

Szólj hozzá!

Címkék: hellókarácsony gastronomica


2009.12.23. 23:07 Gastronomica

Füstölt sonkás pite

Ha a fiam iskolájában buli van, a szülők mindig visznek valami harapnivalót. A legnagyobb fiam 3. osztályba jár, és így van ez első óta, azóta készítem ezt a pitét. Az elején még más töltelékekkel is próbálkoztam, de mindig vissza kellett térnem a sonkáshoz. A gyerekek, a szülők (és ami a legfontosabb, az osztályfőnök is) az évek folyamán sonkás pite függővé váltak, most már nem is tehetném, hogy sonkás pite nélkül érkezzek egy rendezvényre. A pénteki osztály Karácsonyon sem történt ez másképp. Az a jó a sonkás pite elkészítésében, hogy hamar össze lehet rakni, és utána már csak sütni kell. A robotgép jelentősen megkönnyíti a dolgomat, mert a tészta elkészítéséhez is ezt használom, ezen darálom meg a sonkát (azaz vágom apróra), meg a hagymát, a sajtot, a petrezselymet. Mindent szépen egymás után. A fiaim is kedvelik, amikor ezt sütöm, mert szabadon lopkodhatnak a sonkából, és az aprításban is besegíthetnek. A férjem kifejezetten szereti, mert ilyenkor minden gyerek velem van a konyhában, és ő békésen babrálhat a számítógépén.

 

Füstölt sonkás pite

Hozzávalók:
Tészta
25 dkg liszt
12,5 dkg hideg vaj, felkockázva
csipet só
5 ek. jéghideg víz

Töltelék:
2 kanál olaj
1 hagyma, apróra vágva
3/4 kg darált főtt-füstölt tarja
1 csokor petrezselyem
4 tojás
1,5 dl tejszín
2 tk. dijoni jellegű mustár
15 dkg reszelt Pannónia vagy Trappista sajt

 

 

 

A sütőt kapcsoljuk be 200ºC-ra (gázsütőnél 6-os fokozat).

Robotgépbe (éles vágófej tartozékkal) szórjuk a lisztet, a sót és a felkockázott fagyos vajat. Morzsás állagúra keverjük, majd hozzáadjuk a vizet és gyorsan összegyúrjuk.
(Ha nincs robotgépünk a lisztet, a sót és felkockázott vajat gyors mozdulatokkal összedolgozzuk morzsás állagúra, majd a jéghideg vizet hozzáadjuk és összegyúrjuk.)
Fóliába csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük.

Ezalatt az idő alatt elkészítjük a sonkás tölteléket.
A hagymát kockára vágjuk és olajon megpároljuk, hozzákeverjük a darált tarját és hagyjuk tovább párolódni a hagymával.

Majd levesszük a tűzről.
Egy külön tálban összekeverjük a tejszínt a mustárral és az egész tojásokkal. Hozzáöntjük a sonkához, belekeverjük a felaprított petrezselymet és a reszelt sajtot.

A hűtőből kivesszük a tésztát és kinyújtjuk akkorára, hogy egy kb. 24 cm átmérőjű kerek rücskös szélű tortaformát kibélelhessünk vele.

A széléről kinyúló tésztát késsel levágjuk és a langyos sonkás tölteléket belekanalazzuk, majd a forró sütőbe tesszük, és ott hagyjuk sülni 35-40 percig.
Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom.

 www.gastronomica.hu

1 komment

Címkék: recept gasztronómia pite füstölt sonkás hellókarácsony


2009.12.21. 20:35 Gastronomica

Forralt bor

A szombati nagy hóesés nem hagyott kérdést, mi legyen a vasárnap délelőtti programunk: a budai hegyekbe indultunk szánkózni. Egy órát terveztünk, hogy a három gyereket hóálló ruhába csomagoljuk, de mint kiderült, a duplája sem volt elég. Indulás előtt órákig rohangáltak a fiúk a lakásban, próbára téve legendásan nagy türelmünket. Már ½ 11 felé járt az idő, amikor férjem ultimátumot adott: forralt bor nélkül nem megy sehova; a szánkózással és annak előkészületével járó stresszt nem bírja tovább. A három gyerek továbbra is harisnyában száguldozott a lakásban, míg én a forralt bort kezdtem készíteni. Szerencsére a forralt bor elkészítése igen egyszerű, és valóban beváltja a hozzáfűzött elvárásokat: oldja a hidegség érzetet és a gyerekek iránti tolerancia is jelentősen megnő. A lenti recept végül megmentette a vasárnapunkat, és a három fiúval egy felszabadult apa csúszott nagyokat a Hármashatár hegy lejtőin.

A forralt borhoz szükséges kezeletlen citromot és narancsot a biopiacokon és nagyobb bioboltokon kívül a budapesti Mamut bevásárlóközpontban is meg lehet vásárolni. A vörösbor lehet egyszerű (olcsó) asztali bor, mivel a bor elsődleges aromáját a hozzáadott fűszerek jelentősen tompítják.
 

 

 

 

Forralt bor


7 dl száraz, vörösbor
7 dkg cukor
2 rúd fahéj
10 szem szegfűszeg
3 szem szegfűbors
½ kezeletlen citrom héja
néhány szelet kezeletlen citrom
½ kezeletlen narancs héja
néhány szelet kezeletlen narancs

 

 

 

 

Elkészítés


A bort a fűszerekkel és a citrusok héjával melegítsük fel, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk 10 percig állni, hogy a fűszerek kiengedjék aromáikat. (nem szabad forralni, mert a bor minősége romlik).
Melegítsük fel újra majd adjuk hozzá a cukrot, a citrom és a narancs szeleteket.


Melegen csészékben kínáljuk, vagy termoszba töltve szolgáljuk fel sí-, és szánkópályák oldalában.

www.gastronomica.hu

Szólj hozzá!

Címkék: bor hellókarácsony forraltbor forralt


2009.12.18. 11:22 Gastronomica

Gyereklenyugtató mézeskalácssütés Karácsony előtt

Alig hogy megkezdődik a téli szünet, a gyerekeink kezelhetetlenné válnak. (Sajnos gyakran előtte is, de ez majd egy másik blog témája lesz, itt a gasztronómiára koncentrálunk!) Sötét viharfelhőként tornyosul szemünk előtt a december 22., amikor a bölcsi, az ovi és az iskola bezárja kapuit, a gondozók, óvó nénik, és tanító nénik és bácsik boldogan hagyják ránk gyermekeinket, és nekik jön a megérdemelt év végi pihenés. Velünk mi lesz? Helló Karácsony! A 3, 6 és 9 éves fiaink várnak ránk beláthatatlan távon, egészen 2010 január 4. reggel 8-ig. Még kimondani is nehéz, hogy 2010-ig nem lesz semmilyen képzett pedagógiai segítségünk. Nem vitás, hogy a maratoni téli szünet első két napja a legnehezebb. Gondosan dugdosnunk kell az ajándékokat, és a mi családunkra további nehezítés is vár, legkisebb fiunk december 24-én született, így ennyivel több ajándék dugdosása a feladatunk. Az elrejtett ajándékokkal négyzetes arányban nő a gyerekek kezelhetetlensége. Sötétség ellenére reggel ½ 6-kor ébrednek, és masíroznak TV-t nézni, éppen azzal a hangerővel, hogy a szülők se tudjanak aludni. (Miért van az, hogy iskolaidőben hétköznapokon sokszor még ¼ 8-kor sem sikerül őket kirángatni az ágyukból, hétvégeken és szünetben ½ 6-ig legkésőbb minden gyerek felkel, és teljes frissességgel zengik be az egész - nem éppen kicsi - otthonunkat.) Ezekben az ominózus reggeli ½ 6-os időpontokban próbáljuk férjemmel összeszedni gondolatainkat, és túlélési stratégát kidolgozni a nap hátralevő részére. Ilyenkor ünnepek előtt stratégiánk egyik fontos eleme a mézeskalácssütés. Ezt minden Karácsony előtt bevetjük, és ezzel komoly órákat nyerünk a végeláthatatlan téli szünetben. Az a jó a mézeskalácsban, hogy két napra is ad teendőt: első nap a bekeverés, második nap a sütés. A sütést már sikerült outsource-olni, ezt egy barátnőmnél hajtjuk végre, ötvözve a kellemest a hasznossal: A felfordulás nem nálunk van, és a férjem ilyenkor egyedül otthon marad, és élvezi az év végi szabadságának legszebb 2-3 óráját.

A következő két receptet ajánlom minden hasonló cipőben járó szülőnek, és még inkább azon fiatalabb olvasóimnak, akik felkészülve szeretnének a téli szünet elé nézni, amikor majd megérkeznek az utódok.

"Hellókarácsony" mézeskalács recept első változat:

Hozzávalók:
70 deka liszt
20 deka méz
20 deka porcukor
20 deka margarin
2 tojás sárgája
1 egész tojás
1 kk. szódabikarbóna
fűszerek

A sütőt 180˚C-ra kapcsoljuk be. (Légkeveréses sütőnél 150˚C, gázsütőben 4-es fokozat.)
Keverjük el a lisztet, a szódabikarbónát, a porcukrot és a fűszereket (őröljön frissen kis kanálnyi fahéjat, szegfűszeget, ánizst, vagy használjon kész mézeskalács-fűszerkeveréket).

Adjunk hozzá a melegített, de nem forró mézet és margarint, majd a tojást és a sárgájákat. Jól dolgozzuk össze, majd nyújtsuk ki a tésztát fél centi vastagra.

Kedvenc szúróformákkal szaggassunk ki különböző figurákat, és előmelegített sütőben 10 perc alatt süssük világosbarnára.

Tipp: A megkeményedett mézeskalácsot úgy tudjuk újra megpuhítani, ha fémdobozba tesszük egy félbevágott almával együtt.

"Hellókarácsony" mézeskalács recept második változat:

Hozzávalók:
4 egész tojás + 2 db sárgája
30 dkg porcukor
1 kg liszt
1 csomag szalakáli - 0,5dl tejben elkeverve
25 dkg méz - langyosan
1 cs.őrölt fahéj
1 kk. őrölt szegfűszeg
25 dkg margarin

A sütőt 180˚C-ra kapcsoljuk be. (Légkeveréses sütőnél 150˚C, gázsütőben 4-es fokozat.)

A mézet és a rámát a porcukorral alaposan elkeverjük, majd egyenként hozzá adjuk a tojásokat. Öntsük bele a felfuttatott szalakálit is. Jól keverjük össze. Adjuk hozzá a fűszereket majd legvégül keverjük bele a lisztet. Alaposan dolgozzuk össze.

Egy éjszakára hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni.

A tésztát 0,5cm vastagra nyújtjuk majd szaggatjuk.

A forró sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Díszítés tojásfehérje mázzal:
2 tojás fehérjét 20dkg szitált porcukorral és 2 tk. ecettel jó kemény habbá verjük. Nyomózsákba tesszük a habot és tetszés szerint díszíthetjük a mézeseket.


Ha valakinek van más bevált módszere a több gyerekkel nehezített téli szünet kibekkelésére, írja meg! Minden tanács jól jön!

www.gastronomica.hu

Szólj hozzá!

Címkék: hellókarácsony


2009.12.16. 09:01 Gastronomica

Balzsamecetes csirke (4 fő részére)

A következő recept az egyik kedvenc francia gasztroblogomról, a beaualalouche.canalblog.com-ról származik, ahol nagyon jó recepteket szoktam olvasni. A Beau á la louche-t egy fiatal egyetemista lány jegyzi Strasbourgból, aki nagyon lelkesen vezeti blogját már 2006 óta. A receptjei érdekesek, a fotók hozzá szépek.
Ez a csirke étel ízeiben nagyon egyedi. Van benne édes, savanyú és persze sós is, ez így egyben remek íz kombináció. A hozzávalókat itthon is könnyen be lehet szerezni. Az egzotikusabbnak hangzó balzsamecet és szárított paradicsom nagyobb hiper-szuperekben biztosan kaphatóak, de egy-egy jobb CBA is tart már ilyen árukat.


Balzsamecetes, szárított paradicsomos mázban sült csirke

4 fő részére

2 egész filézett csirkemell
1 nagy hagyma
2 gerezd fokhagyma
3,5dl csirkehúslé (leveskockából is jó)
1,5dl balzsamecet
3,5 ek. méz vagy gourmand-oknak juharszirup
2 ek. étkezési keményítő
10 db. szárított paradicsom, lecsöpögtetve kisebb darabokra vágva
1 ek. olivaolaj
Só, bors

A sütőt kapcsoljuk be 180˚C-ra

A csirke melleket vágjuk 4 felé, összesen 8 db. csirkemellet kapjunk.
Az olivaolajban pároljuk üvegesre az apróra vágott hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymagerezdeket (szintén apróra vágva). Keverjük össze, majd tegyük hozzá a csirke darababokat, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Amikor aranybarnára sűlt a csirke, vegyük ki és tegyük egy tányérra a hagymával együtt.

Ugyan abban a serpenyőbe öntsük bele az ecetet és a húslevet. Adjuk hozzá a szárított paradicsomot és a mézet. Jól keverjük össze és hagyjuk felforrni.

Az étkezési keményítőt 2-3 ek. húslével alaposan keverjük össze, majd öntsük bele a serpenyőbe és sűrűsödésig keverjük.

A csirkét és a hagymát helyezzük be egy sütőtálba és öntsük rá a mézes ecetes szószt. Majd a sütőben körülbelül 30 percen keresztül süssük és közben az öntettel gyakran locsolgassuk.

www.gastronomica.hu


 

Szólj hozzá!


2009.12.14. 16:56 Gastronomica

Szalagos fánk (á la ma soeur)

Ugyan a farsang a fánkevés szezonja, nálunk hagyomány szerint mégis decemberben jön össze a család, barátok sok gyerekkel egy jó, kiadós fánkevésre. Ez idén is így alakult. Az év többi részében nem szoktam fánkot sütni, mert ilyen nagyüzemű fánksütésre nincs berendezve a konyhám, valamint ipari szagelszívóm sincs (még). Az év első tizenegy hónapjában nővérem gondoskodik a családról és lep meg minket egyszer-egyszer egy nagy tál fánkkal. A fánkevés élvezetét házi készítésű baracklekvárral lehet tovább fokozni, nálunk lekváron kívül nincs is más, bár szokták csoki öntettel, pudinggal is fogyasztani. A mi családunkban anyukám és apukám közös produkciójában készült balatoni-, illetve férjem anyukája által főzött bánki baracklekvár a csúcs. Ezek titkos receptjét sajnos nem tudom továbbadni; bár sokszor próbálkoztam, de még nem sikerült hasonlót reprodukálnom.

Az alábbi fánk receptet a nővéremtől kaptam:

 

Szalagos fánk
(á la ma soeur)

50dkg liszt
3 dl tej
6 tojássárgája
3 dkg élesztő
7 dkg vaj
2 ek. cukor
1 citrom reszelt héja
1 ek. rum
1 mk. só

 

 

 

 

1 dl tejet langyosra melegítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, 1 ek. cukrot, összekeverjük, és a tetejére szórunk egy kis lisztet majd felfuttatjuk. (kb. 15 perc)

1,5 dl tejbe belekeverjük a tojások sárgáját, a rumot, a maradék cukrot, a citrom reszelt héját és a sót.

A lisztet tálban szitáljuk, beleöntjük az élesztős és tojásos tejet, majd robotgéppel vagy kézzel alaposan összedolgozzuk (ha nagyon száraz, hozzáönthetjük a maradék fél deci tejet). A vajat megolvasztjuk és apránként folyamatos dagasztás mellett belecsurgatjuk.

Letakarva meleg helyen kétszeresére kelesztjük. (kb. 45 perc)

 

A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre kiborítjuk és könnyedén átgyúrjuk, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Lisztezett felületre rakjuk, konyharuhával letakarva ismét kétszeresére kelesztjük. (kb. 15 perc)

Magasabb falu serpenyőben legalább 5 dl olajat közepesen melegre hevítünk.

A tésztakorongokat egyik oldalukon középen hüvelykujjal kissé benyomjuk és az meleg olajba tesszük benyomott felülettel lefelé, azonnal lefedjük (FONTOS) és 4-5 percig így sütjük. Majd megfordítjuk és most már fedő nélkül sütjük aranybarnára.
Papírkendőre szedjük, és még melegen megszórjuk vaníliás porcukorral és azonnal tálaljuk.

Baracklekvárt kínálunk mellé (vagy barackpálinkával ízesített meleg baracklekvárt).


 

 www.gastronomica.hu

Szólj hozzá!


2009.12.11. 14:49 Gastronomica

Fokhagymás pisztráng (4 fő részére)

Bevásárláskor mindig szemezgetek a pisztránggal. Nagyon jól néz ki, és elkészítve igazán isteni! Tegnap nemcsak szemezgettem, de meg is vettem a halakat, és a lentiek szerint készítettem el. Azért szeretem a halat, mert nemcsak ízletes, de nagyon egészséges is, és a közhiedelemmel ellentétben az elkészítésnél halszag sem lesz a lakásunkban, maximum a pirult fokhagyma illata. Miután a pisztrángok megsültek, szépen megterítettem, és asztalhoz hívtam a családom. A finom illatra jött is mindenki. Gyermekeim nem rajonganak a halért, de ezúttal miután megkóstolták, zöld salátával jóízűen megették. Íme a recept:

 

Fokhagymás pisztráng (4 fő részére)

2 szép kifilézett pisztráng
5 ek. oliva olaj
5 ek. vaj
Só, bors
Liszt a panírozáshoz

+ a szósz:
4 ek. vaj
4 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem

 

 

Hal elkészítése:
A halakat megmossuk, majd papír törlőkendővel szárazra töröljük. Kívül-belül sózzuk, borsozzuk, majd lisztben meghempergetjük.
Az olajt és a vajat felmelegítjük, majd a pisztrángok mindkét oldalát megsütjük

Szósz:
Míg sül a hal, vajat melegítünk. Belerakjuk a vékonyra felszeletelt fokhagymát és az aprított petrezselymet és éppen csak átmelegítjük, addig, míg a fokhagyma és a petrezselyem illata felszabadul.

A szószt a kész sült halra öntjük és melegen tálaljuk.

www.gastronomica.hu

1 komment


2009.12.10. 14:28 Gastronomica

Gesztenyés pite

Imádom a gesztenyét! Minden formájában! Ugyan gesztenyepürét tejszínhabbal nem rendelnék cukrászdában, de ettől eltekintve nagy rajongója vagyok! Az alábbi receptet Kanadából kaptam, és enyhe módosításokkal adaptáltam a nálunk kapható klasszikus gesztenyemasszához. Az elkészítése egy kicsit bonyolultnak tűnhet – tésztát vakon megsütni, majd újból sütni - de nem az. A vakon sütés azt jelenti a gasztronómiában, hogy a kinyújtott, formába helyezett tésztát leterítjük sütőpapírral, majd valamilyen nehezéket szórunk a papírra, és így sütjük meg először. A nehezék lehet száraz bab, rizs vagy kimondottan erre a tevékenységre gyártott golyók. Nekem itthon csak lencsém volt, így ezt használtam és így sütöttem elő a tésztát. A végleges sütés természetesen már krémmel megtöltve történt. 

 

Gesztenyés pite

Tésztához:
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
7 dkg cukor
1 tojás
1 csipet só
1 kk. tejföl

 

Töltelék:
2 tojás
1,5 dl tejföl
5 dkg vaj
20 dkg gesztenyemassza
10 dkg méz
1 narancs héja
Pici só (hogy az ízek még jobban kiemelkedjenek)
5 dkg mandula lapocska a töltelékhez
1-2 dkg mandula lapocska a díszítéshez
 

 

1. Az édes omlós tészta elkészítése:
A robotgépbe vagy kézzel, gyors mozdulatokkal keverjük, morzsoljuk össze a lisztet, a fagyos vajat, a cukrot és a sót. Morzsás állagú tésztát kell kapnunk. Adjuk hozzá az enyhén felvert tojást, majd a tejfölt. Dolgozzuk jól össze, hogy csomómentes tésztát kapjunk. Tekerjük folpack fóliába és hagyjuk hűlni min. egy órán át.

2. Elősütés (vakon sütés):
A sütőt kapcsoljuk be 180˚C-ra (6-os fokozat gázsütőknél), majd egy rücskös szélű tortaformát enyhén vajazzunk ki. Nyújtsuk ki a tésztát, akkorára, hogy amikor a sütőformába belehelyezzük, annak széléről kicsit lelógjon. Szurkáljuk meg az alját, majd helyezzünk rá száraz babot vagy lencsét, és kb. 20 perc alatt süssük meg vakon. Ha elkészült, a babot vagy lencsét öntsük le a tésztáról, hisz ez csak nehezéknek szolgált.

3. Töltelék:
A gesztenyepürét keverjük össze alaposan mézzel, tojásokkal, szeletelt mandulával, tejföllel, lágy vajjal és a narancs reszelt héjával.

4. Sütés:
Öntsük a krémet az elősütött tésztára és süssük még 20-25 percig. Hagyjuk kihűlni. Díszítésként szórjuk meg mandula szeletekkel.

www.gastronomica.hu

Szólj hozzá!


2009.12.09. 12:07 Gastronomica

Thai sült lazac (4 fő részére)

Ez az az étel, amivel mindig sikert aratok. Általában nyáron egy nagyobb buli alkalmával próbálom vendégeimet elkényeztetni ilyen finomságokkal. Tavaly készítettem el először és idén már határozottan követelték. Azóta rendszeresen szerepel a repertoáromban. Igen látványos és senki sem sejti, hogy elkészítése „pillanatokat” vesz csak igénybe (kb. fél óra). Ezért szeretem.
A hozzávalók beszerzése sem igényel nagyobb körutat. Friss gyömbért már majdnem minden zöldséges tart, chili paprikával is gyakran lehet találkozni zöldségeseknél. A szójaszószt pedig kisebb-nagyobb hiper- vagy szupermarketekben biztosan meg lehet venni, mint ahogy a gyömbért is és a chili paprikát is.

Thai sült lazac (4 fő részére)

4 szelet filézett lazacderék
3 ek. olaj
2 ek. friss reszelt gyömbér
1-2 chili paprika (ha kevésbé szeretjük csípősen, érdemes a paprika magjait és az ereket eltávolítani)
1 csomag újhagyma
6 ek. szójaszósz
3 kk. cukor
2-3 ek. friss koriander levél (elhagyható)

  

Elkészítés:
1. A sütőben a grill funkciót kapcsoljuk be (ha nincs, a legmagasabb hőfokra állítsuk a sütőt). Mossuk meg a halszeleteket, törölgessük meg őket, és ha érzünkk bennük szálkát szemöldökcsipesszel húzzuk ki. A hal szeleteket helyezzük sütőedénybe, majd toljuk be a sütőbe és félig süssük meg őket (kb. 10 perc). Majd szedjük ki és takarjuk le fóliával.

2. Egy edényben hevítsük fel az olajat, rakjuk bele a gyömbért, a felkarikázott chili paprikát és a gyufaszálakra vagdosott újhagyma háromnegyedét. Keverjük pár percig, majd öntsük hozzá a szójaszószt, a cukrot és 6 ek. vizet.

3. Öntsük rá a halra és még néhány percre rakjuk be a sütőbe.

4. Ha elkészült, szórjuk rá a maradék újhagymát és korienderzöldet, majd tálaljuk.

 

www.gastronomica.hu

2 komment


2009.12.07. 12:19 Gastronomica

Curry-s krumpli krémleves

 A blog a www.gastronomica.hu hivatalos blog-ja.

 

Az első bejegyzésem, amit közzéteszek az egyik kedvenc levesem: a curry-s krumplileves.
Egy igazán finom, krémes fűszeresen meleg krémleves. Pont az ilyen borongós, hideg téli napokban kíván ilyet az ember, hogy felmelegítse testét, lelkét. Elkészítése nagyon egyszerű. Két féle módozatot adok közre, egy mindennapi verziót és egy kicsit ünnepélyesebb változatot. Mind a kettő nagyon finom. Az alap hozzávalók mindenhol megvásárolhatók. Az a néhány extra alapanyag, mely elegánsabbá teszi a levest, megkapható ínyencboltokban (www.gastronomica.hu Deli menü alatt), vagy a nagyobb hipermarketek „Nemzetközi ételek” címszó alatt szereplő sorában.
Az adagok 5 főre szólnak.


Curry-s krumpli krémleves a mindennapokra

2 ek. olaj
1 ek. vaj
1 db nagy vöröshagyma
1 ek. curry por
2 nagy krumpli
¼l tej
¼ l tejszín
½ l zöldséglé (kockából is jó)
Só, bors

 

Az olajt és a vajat egy edényben megmelegítjük, majd hozzá adjuk az aprított hagymát. Lefedjük, és pároljuk néhány percig. Belekeverjük a curry port és az apróra felkockázott krumplit. Fedő alatt pároljuk tovább alacsony lángon 5-10 percig.

A tejet, a tejszínt és fél liter zöldséglét ráöntjük a krumplira, felforraljuk, és kis lángon főzzük, míg a krumpli megfő. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd merülő mixerrel vagy turmixgépben krémesítjük.

Curry-s Krumpli krémleves ünnepnapokra

2 ek. olaj
1 ek. vaj
1 db nagy vöröshagyma
1 ek. curry por
2 nagy krumpli
¼l kókusztej
¼ l tejszín
½ l zöldséglé (kockából is jó)
Só, bors
1-2 kk. mangó chutney

Az elkészítés megegyezik a másik recepttel, a különbség, hogy tej helyett kókusztejjel öntjük fel. Ha elkészül, az édesebb íz kiemelésére hozzáadunk 1-2 kávéskanál mangó chutney-t. Díszítsük koriander levelekkel.

(A chutney egy indiai gyümölcs-zöldség lekvár fűszerekkel, cukorral, sóval, ecettel és chilivel készítve. Mindenféle gyümölcsből és zöldségből készítik, és az étkezés során tálalják fel, hogy az ételek fűszerességét még jobban kiemelje. Elkészíthetjük magunk is, de üvegben konzerváltan is lehet vásárolni.)
 

www.gastronomica.hu

3 komment


süti beállítások módosítása