HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.01.18. 06:00 Gastronomica

Málnás grízsüti

Erre a receptre egy nagyon jó barátnőm hívta fel a figyelmem, és amióta elkezdtem sütni, ismerettségi körünkben nagy népszerűségnek örvend. A fiam óvodájában évente kétszer van családi délután, ahol a gyerekeket mindenféle kihívás várja. Azért, hogy a gyerekek véletlenül se haljanak éhen, szomjan, a szülők bőségesen szállítják a sütiket, szendvicseket és mindenféle finomságot. Számomra ez egy remek fórum, hogy kipróbálhassak néhány újabb receptet. Ha a rákövetkező napokban pozitív visszajelzéseket kapok, akkor tudom, hogy sikerült az elkészített étel. Ezt a süti receptet is itt készítettem el először. A tejbegríz tölteléknek semmi köze nincs a menzás tejbegrízhez, mivel tejszínnel és tojással van dúsítva, így sokkal krémesebb és gazdagabb az állaga és íze. A tésztája pedig egy omlós tészta.

Az elkészítésben ijesztően hangozhat a vakon elősütés, de valójában nem egy komplikált dolog, erről már tavaly decemberben a gesztenyés pite elkszítésénél is írtam: a kinyújtott, formába helyezett tésztát egy nagy sütőpapírral kibéleljük, hogy oldalait is befedje, majd rízst vagy babot vagy lencsét öntünk rá és így tesszük a sütőbe 25-30 percig; utána a töltelékkel együtt sütjük készre.

Málnás grízsüti (28cm átmérőjű hullámos szélű piteformában sütve)

Az édes omlós tészta mennyisége a receptemben dupla adag, a fel nem használt tésztát mélyhűtőben sokáig lehet tárolni, és később még egy sütit gyorsan el lehet készíteni

330 g liszt
100 g porcukor
Fél citrom reszelt héja
¼ tk. só
180 g fagyos vaj, kockákra vágva
1 nagy tojás sárgája
2 ek. jéghideg víz

Töltelék:
80 g vaj
180 g habtejszín
350 ml tej
60 g cukor
½ vanília rúd
60 g gríz (búzadara)
1 tojás
200 g málna (vagy szeder vagy vegyesen)
porcukor

 

A robotgépben vagy kézzel, gyors mozdulatokkal keverjük, morzsoljuk össze a lisztet, a porcukrot, a citrom reszelt héját, a sót majd a fagyos vajat, míg morzsás állagú tésztát kapunk.

Adjuk hozzá a tojás sárgáját és a jéghideg vizet, kissé gyúrjuk össze. Ellapított kerek bucit formáljunk belőle és fóliába csomagolva tegyük hűtőbe min. fél órára.

A sütőt 170˚C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat) kapcsoljuk be.

A tésztát 2-3 mm vastagságú körformára nyújtsuk és a kivajazott piteformába helyezzük a sodrófa segítségével. A lelógó felesleges tésztát éles késsel vágjuk le, és ha esetleg valahol pótolni kell a tésztát, ott használjuk fel.

Vakon süssük 25-30 percen keresztül.

A tölteléket, közben készítsük el. A vajat, a tejszínt, a tejet és a cukrot öntsük egy edénybe. A vanília rudat vágjuk ketté és egy kés hátsó felével kaparjuk ki a magokat majd tegyük a tejes edénybe, az üres, fél rúddal együtt. Forraljuk fel, majd kanalanként kevergetés közben adagoljuk bele a grízt. Folyamatosan kevergessük sűrűsödésig, majd vegyük le a tűzről és távolítsuk el a vaníliarudat. Gyors mozdulatokkal keverjük bele a tojást.

Öntsük a grízes tölteléket az elősütött tésztába, simítsuk el a felszínét, majd szórjuk rá a málna felét és egy kicsit nyomkodjuk bele a töltelékbe. Süssük 20-25 percig.

Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral és ha van még málnánk, díszítsük vele a torta tetejét.

www.gastronomica.hu
 

4 komment

Címkék: gasztronómia málna málnás gasztronomica grízsüti


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr401674028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eszter69 2010.01.18. 19:17:26

Szia Enikő,

Megnéztem a weblapodat, nagyon tetszik, gratulálok!
Finom lehet ez a süti és nem is tűnik bonyolultnak, majd kipróbálom.
Jól vagytok?
Eszter

smorbrod 2010.01.18. 19:34:38

Jól hangzik a süti, kipróbálom. A második szakaszban is csak 170 fokos sütőben kell sütni?

Gastronomica · http://www.gastronomica.hu/ 2010.01.18. 21:45:24

@smorbrod: Igen, a második szakaszban is csak 170 fokos sütőben kell sütni. Ha elkészül, írd meg, milyen lett, köszi!

Gastronomica · http://www.gastronomica.hu/ 2010.01.18. 21:47:13

@Eszter69: Mindenki jól van, a gyerekek imádták a málnás sütit, javaslom Nektek is!