HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.01.25. 06:00 Gastronomica

Édesboros Savarin sütemény

A Savarin sütemény (gâteau savarin) egy élesztős, koszorú formájú tészta, mely rumos sziruppal van bőségesen meglocsolva és átitatva. A sütemény Jean Anthelme Brillat-Savarinról, a 18. században élő francia gasztronómus, jogász, politikusról kapta a nevét. Nemcsak a süteményt nevezték el tiszteletére, hanem a sütemény formáját idéző koszorú sütőformát és egy francia sajtot is a Brillat-Savarin sajtot.
Savarin ma is emlegetett mondása:
„Mondd meg, mit eszel, s megmondom, ki vagy.”
Híres, klasszikus gasztronómiai műve: Az ízlés fiziológiája, melyben filozófikus megközelítéssel ír az étkezés örömeiről. Szerinte „a sajt nélkül végződő vacsora olyan, mint egy félszemű szépasszony”. Ne feledkezzünk meg arról, hogy francia volt.

Ebben a receptben élesztőport használunk, mellyel könnyebb dolgozni és nem kell dagasztani.

Édesboros Savarin

 

Hozzávalók:

200 g finomliszt
1 ek. cukor
1,5 tk. instant élesztő por
125 ml langyos tej
2 nagy tojás
50g lágy vaj

Édes borszirup:
200g cukor
1 citrom
300 ml desszertbor

Díszítéshez (opcionális):
Baracklekvár, hogy fényes legyen
Citromlével és porcukorban megforgatott eper vagy más gyümölcs
Lágy tejszínhab vagy tejszín

A lisztet, a cukrot, az élesztőt egy csipet sóval keverjük össze egy tálban.
A tejet és a tojásokat is keverjük össze, majd öntsük a lisztes keverékhez és ezt is jól keverjük össze. Sűrű, ragadós tésztát kapunk. A lágy vajat vagdossuk a tetejére és hagyjuk 30 percig meleg helyen duplájára kelni.

A sütőt kapcsoljuk be 200˚C-ra (gázsütőnél 7-es fokozat).

Közben készítsük el a szirupot. Melegítsünk fel 125 ml vizet és olvasszuk fel benne a cukrot és a citrom héját. Vegyük le a tűzről és öntsük hozzá a bort.

Amikor a tészta megkelt, keverjük meg egy fakanállal, körülbelül 1 percen keresztül, így a vaj is belekeverődik.
Egy kivajazott 25 cm átmérőjű koszorúformába kanalazzuk bele a tésztát. Fedjük le olajozott folpack fóliával és hagyjuk megint kelni, addig, amíg a forma háromnegyedéig nő.

A fóliát távolítsuk el és süssük 15-20 percig (beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük, a sütemény elkészültét), míg szépen megnő. Vegyük ki a sütőből, öntsük rá a boros szirupot és hagyjuk egy éjszakán keresztül hűlni.

Egy nagyobb tányérba fordítsuk ki és, hogy szép fényes legyen, langyos baracklekvárral kenjük be a tetejét. Eperrel, málnával vagy szederrel, vagy más gyümölccsel díszíthetjük, úgy, hogy a gyümölcsöt a koszorúforma közepébe kanalazzuk.

A következő bejegyzés holnap, január 26-án jelenik meg, címe: Japán ramen leves

www.gastronomica.hu


4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr961690004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leonard Zelig 2010.01.25. 10:24:03

Savarint lehet kapni szerte Erdélyben, egy kicsit másképp készítik és ízesítik a cukrászdában, de nagyon finom ott is. A magyarországiak nem ismerik, érdekes módon Portugáliában is majdnem ugyanolyat ettünk, mint Erdélyben.

puncsmignon 2010.01.25. 13:08:07

Kedves "gasztronomica"! Szeretném veled felvenni a kapcsolatot, tudnál adni egy címet, ahova írhatok? köszönöm

Gastronomica · http://www.gastronomica.hu/ 2010.01.25. 21:06:51

@Leonard Zelig: Magyarországon tényleg nem nagyon ismerik. Az erdélyi savarinról találtam egy idevágó fórumot: forum.index.hu/Article/showArticle?t=9069450
Ha arra járok, ki fogom próbálni. Van valakinek erdélyi bevált savarin receptje?

Gastronomica · http://www.gastronomica.hu/ 2010.01.25. 21:08:03

@puncsmignon: Köszönöm az érdeklődést! Minden levelet szeretettel várok a gastronomica(kukac)gastronomica.hu címre.