HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.01.26. 06:00 Gastronomica

Japán ramen leves

Imádom a szezámolaj, a friss gyömbér, a szójaszósz és a fokhagyma keverékét! Nagyon finom az illata és az íze is. Sok mindent lehet ezzel a fűszerkeverékkel ízesíteni, főleg az ázsiai konyhában alkalmazzák. A ramen Japánban olyan népszerű étel, mint Amerikában a hamburger. Számos ramen recept létezik, valószínű minden családnak megvan a sajátja. Ennek megfelelően a hozzávalók is különbözőek. Az alap valamilyen alaplé (hal, csirke, sertés) és ezen felül használnak különböző alapanyagokat: algát, moszatot, újhagymát, tésztát, stb. Én gombásat készítettem.


Shitakii gombát piacokon a gombásnál lehet kapni, de kínai élelmiszerboltokban és egyéb ínyencboltban is megvásárolható. Természetesen a kínai élelmiszerboltokban (pl. a Rákóczi téri piac épületében) olcsóbban hozzájuthatunk. Én az Nagycsarnok alagsorában található Ázsia Bt. üzletében vásároltam 30g-os csomagolást 290Ft-ért. Ne felejtsük el, hogy a szárított shiitakét langyos vízben kell áztatni órákon keresztül!
A szezámolaj is ezekben a boltokban vásárolható meg vagy online (Ázsia Bt.), ára kb. 700-1000Ft/2,5 dl. Amennyiben szeretjük az ázsiai ételeket, érdemes ilyet is tartani a kamrában, mert nagyon finom illatot és ízt kölcsönöz az ételeinknek.
Soba tészta egy japán tésztafajta, mely hajdinakásából készült. Színe egy kicsit barnás. Szintén megvásárolható az ázsiai ételeket forgalmazó üzletekben. Az Ázsia Bt-nél már 563 Ft/300 g meg lehet kapni.

Japán rámen leves 2 fő részére

Hozzávalók

2 ek. szezámolaj
2 gerezd fokhagyma
1 tk. friss gyömbér
30 g szárított shiitake gomba (más néven illatos gomba)
¼ filézett csirkemell
7 dl alaplé (leveskockával helyettesíthető)
4 ek. szójaszósz
1 tk. cukor

Soba tészta 2 köteg – egy csomagban több köteg tészta van
1 nagy marok spenót levél
2 szár újhagyma

A szárított gombákat 7 dl langyos vízben áztassuk 1-2 órán át, míg megpuhulnak.

Egy lábasban, alacsony lángon melegítsük fel a szezámolajat. Adjuk hozzá a reszelt fokhagymát és gyömbért. Kevergetve pároljuk kb. 5 percen keresztül és közben élvezzük a lábasból felcsapó finom illatokat! Ha van alaplevünk, azzal öntsük fel, ha nincs, akkor azt a vizet öntsük rá, melyben a gomba ázott és keverjük bele a leveskockát.
A gombákat vágjuk csíkokra, a csirkemellet kisebb darabokra, és ezt is adjuk a leveshez, majd forraljuk fel és főzzük.

Közben, egy másik edényben tegyük fel főni a ramen tésztát. 2 percig főzzük majd szűrjük le. Tegyük félre.
A leveshez adjuk hozzá a szója szószt, a cukrot. Sózzuk, ha még szükséges.
A spenótleveleket mossuk meg, és távolítsuk el a szárát, majd dobjuk a levesbe. Keverjük meg és vegyük le a tűzről.
A tésztát osszuk két tálba és kanalazzunk rá a forró levesből. Tálalás előtt felkarikázott póréhagymával szórjuk meg.
 

Következő bejegyzés holnap, január 26-án jelenik meg, címe: Koreai spenót saláta

www.gastronomica.hu

Szólj hozzá!

Címkék: spenót friss gasztronómia fokhagyma szójaszósz gyömbér ramen szezámolaj gasztronomica soba


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr721690144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.