HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.01.29. 06:00 Gastronomica

Csokoládés sültbanán pite

Ezt a receptet egy kedves barátnőmnek küldöm, aki már mesteri fokon süti a banánt a gyerekeinek, és talán lenne kedve egy kis csokival párosítani a sült banánját egy pite formájában. Valójában a recept nagyon egyszerű, aránylag gyorsan el is készíthető, és nagyon látványos! A pite nagy részét előre el lehet készíteni, és a tálalás előtt már csak a banánkarikákat kell megsütni, és ráhelyezni a süti tetejére. A recept egy híres francia cukrász, Pierre Hermes remeke. Számos cukrászüzlete van Pierre Hermes Paris néven Párizsban és már Tokióban is. Nagy mestere a macaronoknak és a éclaire-eknek.

Több cukrászkönyve jelent már meg. (Az alábbi receptet egy francia nyelvű cukrászblogon olvastam, ahol gyönyörű képek illusztrálják a sütit: amusesbouche.canalblog.com)
A csokoládét mindenki szereti, és banánnal párosítva kifejezetten finom! Szerintem a csoki örülteknek ez nagy kedvence lesz. A csokiban egyébként az a jó, hogy télen is kéznél van és a banán is megkapható minden zöldségesnél.

Csokoládés sültbanán pite

Hozzávalók:

Az édes omlós tészta (a tészta mennyisége dupla adag, a fel nem használt tésztát mélyhűtőben sokáig lehet tárolni):

330 g liszt
100 g porcukor
Fél citrom reszelt héja
¼ tk. só
180 g fagyos vaj, kockákra vágva
1 nagy tojás sárgája
2 ek. jéghideg víz

Csoki töltelék és banán feltét:
250g fekete csokoládé (magas kakaótartalommal)
220 ml habtejszín
4-5 keményebb banán
40 g vaj
2 zacskó vaníliás cukor

Ugyanúgy járunk el az omlós tésztával, mint a málnás grízsütinél:

Rbotgépben vagy kézzel, gyors mozdulatokkal keverjük, morzsoljuk össze a lisztet, a porcukrot, a citrom reszelt héját, a sót majd a fagyos vajat, míg morzsás állagú tésztát kapunk.

Adjuk hozzá a tojás sárgáját és a jéghideg vizet, kissé gyúrjuk össze. A tésztát szedjük kétfelé, és ellapított kerek bucit formálujnk belőlük, majd fóliába csavarva tegyük hűtőbe min. fél órára. (A másik felét lefagyaszthatjuk.)

A sütőt 170˚C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat) kapcsoljuk be.

A tésztát 2-3 mm vastagságú körformára nyújtsuk és helyezzük a kivajazott piteformába a sodrófa segítségével. A lelógó felesleges tésztát éles késsel vágjuk le, és ha esetleg valahol pótolni kell a tésztát, ott használjuk fel.

Vakon elősütjük 25-30 percen keresztül, majd hagyjuk hűlni.
(Vakon elősütés: a kinyújtott, formába helyezett tésztát egy nagy sütőpapírral kibéleljük, hogy oldalait is befedje, majd rizst vagy babot vagy lencsét öntünk rá és így tesszük a sütőbe 25-30 percig.)

Közben készítsük el a csokoládé tölteléket: a tejszínt forraljuk fel, és a felkockázott csoki darabokat olvasszuk meg benne. Egy egynemű, homogén csokiszószt kell kapnunk. Öntsük a kihűlt sült tésztára, és hagyjuk hűlni minimum 1 órán keresztül.

Tálalás előtt, olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, helyezzük bele a karikákra vágott banánt, szórjuk meg vaníliás cukorral, és erős tűzön nagyon gyorsan pirítsuk meg a banán szeletek mindkét oldalát. Gyorsan kell dolgoznunk, mert a banán hamar szétesik sütés közben, ezért inkább csak néhány karikát süssünk egyszerre.
A megsült banánkarikákat szedjük ki egy tányérra, és langyosan helyezzük a tortára, majd azonnal tálaljuk.

fotó: amusesbouche.canalblog.com 

A következő blog bejegyzés hétfőn, február 1-én jelenik meg, címe: Citromos, chillis szüzérmék

www.gastronomica.hu

Szólj hozzá!

Címkék: süti banán gasztronómia csoki sültbanán gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr281708536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.