HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.02.01. 06:00 Gastronomica

Citromos, chillis szűzérmék

Tudom, a szűzérme nem a legolcsóbb alapanyagok egyike, de mindenképpen érdemes néha-néha készíteni belőle valamit, mert nagyon finom! Hirtelen sütve, só és bors fűszerezéssel, egy zöld salátával gyors vacsorát vagy ebédet kapunk. Az alábbi recept egy krémes, szószos verzió, amihez leginkább krumplipürét javasolnék. Van néhány angol gasztronómiával foglalkozó újság, melyeket rendszeresen olvasok. Meglepő, hogy a nem igazán a konyhájáról híres szigetországban számos nagyon jó gasztró újság létezik. Ezt a receptet az angol Delicious című újságban találtam, és módosítottam egy kicsit.

Citromos chili-s szűzérmék

Hozzávalók 4 fő részére
500 g szűzpecsenye (csirkemellel vagy pulykával is helyettesíthetjük)
olivaolaj
1 db chilli paprika (magoktól és az erektől megtisztítva – ízlés szerint)
150 ml száraz fehérbor
½ ek. citromlé
200 ml tejszín
50 g márványsajt
Só, bors
Egy csomó apróra vágott snidling

A szűzpecsenyét vágjuk fel 0,5 cm vastag karikákra, és egy nyújtófa segítségével vagy egy súlyosabb bárd oldalával üssünk rá mindegyik szeletre. Sózzuk, borsozzuk.
Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, és két adagban hirtelen süssük barnára az érmék mindkét oldalát. Tegyük át egy tányérba, és rakjuk félre.

A chillit rakjuk a serpenyőbe, és körülbelül egy percig kevergessük. Öntsük hozzá a bort és forraljuk, míg a folyadék fele elpárolog. Ezután adjuk hozzá a citromlevet, a tejfölt és a tejszínt, és alacsony lángon hagyjuk még sűrűsödni. Morzsoljuk bele a márványsajtot, majd keverjük össze.

Ekkor tegyük vissza a hússzeleteket, és még 2-3 percig alacsony lángon melegítsük, hogy a hússzeletek átmelegedjenek. A snidling felét keverjük hozzá és még ízesítsük sóval, borssal, ha szükséges.

A maradék snidlinget tálaláskor szórjuk az ételre.
 

A következő bejegyzés holnap, február 2-án jelenik meg, címe: Tészta pestoval és cukkinivel

www.gastronomica.hu

Képek: gastronomica.hu

11 komment

Címkék: gasztronómia hús citrom tejszín snidling chilli márványsajt szűzérmék rokfort gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr841716811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klikk ide · http://www.ejatekok.com/ 2010.02.01. 14:33:04

Most ebédeltem, de visszajött az étvágy :)

Gastronomica · http://www.gastronomica.hu/ 2010.02.01. 15:04:21

@klikk ide: A holnapi recept pesztos tészta lesz. Érdemes lesz ebéd előtt ideklikkelni!

hegyilany 2010.02.01. 15:30:08

Fél centi szerintem nagyon vékony a szűzpecsenyéhez. Sokkal vastagabbra szoktam hagyni, hogy zamatos maradjon.

Gastronomica · http://www.gastronomica.hu/ 2010.02.01. 15:40:47

@hegyilany: Hirtelen kisütve én is kicsit vastagabbra vágom, de ebben a tejszínes chillis szószban a fél centis szeletek nagyon finomak. Legközelebb kipróbálom vastagabb szeletekkel.

A. B. Normal 2010.02.01. 16:12:41

"Meglepő, hogy a nem igazán a konyhájáról híres szigetországban számos nagyon jó gasztró újság létezik."

??? WTF, ahogy a helyiek mondanák

Gastronomica · http://www.gastronomica.hu/ 2010.02.01. 16:48:16

@A. B. Normal: Anglia egyértelműen fent van a gasztronómiai térképen (pl. Gordon Ramsay), szerintem mégsem a konyhájáról híres, inkább az ötórai teájáról és a pub-jairól. Van valaki másnak is benyomása az angol konyháról?

ÁkiBáki (törölt) 2010.02.01. 17:20:13

@Gastronomica: Ha az angol konyháról nem is (talán nem véletlenül:-), de az Angliában található éttermekről igen. Azok között viszont lehet csemegézni.
Furcsa egy társaság ez, csak mint a német, amit otthon főznek, azt hagyjuk, de az éttermek nagyon jók.
Sőt még jó receptjeik is vannak.
Ez például nagyon jól hangzik, csak a tejföl idegen nekem, (ami ugyan nincs a nyersanyag felsorolásban) de majd megpróbálom.
Gordon meg szerintem egy őrült, de mint tudjuk az őrültek viszik előre a világot.
Mindenesetre szeretnék egy magyar kiadást belőle, hogy ezt az állóvizet megkavarja egy kissé.

Gastronomica · http://www.gastronomica.hu/ 2010.02.01. 17:45:32

@ÁkiBáki: Valóban nyomdahiba került a receptembe: az eredeti Delicious receptben "creme fraiche" szerepelt, amit itthon nem lehet kapni, ezért próbálkoztam tejföllel és tejszínnel is, de végül a tejszínnél maradtam. A tejföl tévedésből mégis benne maradt a receptben. Elnézést!
Nekem az angliai nemzetközi éttermek a nagy kedvenceim. A sok bevándorló sok jó autentikus étteremmel járult az angol gasztropaletta színesítéséhez.

Gastronomica · http://www.gastronomica.hu/ 2010.02.01. 17:49:12

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: A képektől vagy a recept leírásától éheztél meg? Mi a fontosabb egy jó gasztroblogban a képek vagy a szöveg?

ÁkiBáki (törölt) 2010.02.02. 14:27:58

@Gastronomica: Ok, megnyugtattál, mert kicsit idegen volt, de akkor csak tejszínt használok.
Köszönöm.
Igen és ráadásul az angolokon lehet kísérletezni, jól bírják:-)