HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.02.02. 06:00 Gastronomica

Tészta pestoval és cukkinivel

Ez a tésztaétel a gyerekeim kedvence. Nekem is, mert nagyon hamar elkészül, és nem kell hozzá sok edény sem, így a mini konyhámban sem lesz olyan őrületes nagy felfordulás a főzés végére.  A pesto egy olasz szósz, melynek jelentése törött, zúzott. Ez a szósz ugyanis úgy készül, hogy a hozzávalókat összezúzzák, hogy egy kellemesen darabos szószt kapjanak. Minden olasz vidéknek megvan a saját receptje, így igen sokféle pesto létezik. A leghíresebb a genovai (pesto alla genovese), melynek fő alkotórésze  - ami a színét is meghatározza - a friss bazsalikom levél. De készülhet a pesto medvehagymából, ruccolából, aszalt paradicsomból is.
A másik változtatható alapanyag a fenyőmag. A fenyőmag, a mandulafenyők tobozában található hosszúkás zsemleszínű mag. Jellegzetes ízzel rendelkezik: diós, mandulás aromával. Pesto készülhet fenyőmag helyett mandulából, dióból, kesudióból is.
Az igazi pesto friss alapanyagokból frissen készül. Minőségi hozzávalókkal jelentősen javíthatjuk az ízét.
Az alábbi receptet, sajnos nem otthon készült házi pestóból készítettem, hanem a boltokban kapható előre gyártott üveges változatból (scusi!), amelynek szintén finom az íze, de össze nem hasonlítható a frissen készült távoli testvérével.
Az alábbiakban megadom a friss pesto hozzávalóit. Elvileg mozsárban készül, de én fémkéses betétű konyhai robotgépben szoktam készíteni, mivel gyorsabban kész vagyok vele, és nagyon kényelmes.

Zöld pesztós penne

Hozzávalók 4 fő részére

350g tészta (penne, spagetti, stb)
2 db kisebb cukkini
Olaj
150 g pesto
1 dl tejszín
50 g reszelt parmezán, + díszítéshez
150 g koktélparadicsom
3 ek. fenyőmag

Tegyünk fel vizet forrni sóval, majd a tésztát a csomagoláson feltüntetett ideig főzzük.

A cukkinit vágjuk karikákra. Az olajat hevítsük fel egy serpenyőben, és két adagban süssük a cukkini karikák mindkét oldalát aranybarnára. Szedjük ki egy tányérba.

A fenyőmagot egy másik serpenyőben szárazon, folyamatos kevergetés mellett pirítsuk meg.

Gyenge tűzön a serpenyőbe kanalazzuk bele a pesto szószt, és öntsük hozzá a tejszínt. Melegítsük össze, majd reszeljük hozzá a parmezán sajtot, rakjuk vissza a cukkinit és keverjük össze.
A főtt tésztát is adjuk hozzá, melegítsük át, majd vegyük le a tűzről. A koktélparadicsomokat vágjuk félbe és óvatosan keverjük a tésztához.

Tálalásnál parmezán forgácsokkal és fenyőmaggal díszítsük. (Parmezánforgácsokat krumpli hámozóval készíthetünk.)

Pesto alla genovese

2 nagy csésze friss bazsalikom levél
2 gerezd fokhagyma
½ csésze fenyőmag (helyettesíthető az egész vagy csak a fele dióval vagy más olajos maggal)
½ csésze frissen reszelt parmezán
2/3 csésze olivaolaj
Só, bors

A hozzávalókat rakjuk fémkéses betétű konyhai robotgépbe és kb. 3-5 percig pépesítsük.

 

A következő bejegyzés holnap, február 3-án szerdán jelenik meg, címe: Mézes kacsa zöldségekkel

www.gastronomica.hu

Képek: gastronomica.hu valamint külföldi gasztronómiai oldalak képeinek felhasználásával

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia paradicsom tejszín tészta parmezán fenyőmag pesto bazsalikom cukkini penne gasztromomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr431716996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.