HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.02.23. 06:00 Gastronomica

Gombás, sonkás, besameles csőben sült tészta: Vincisgrassi

A jól hangzó név valójában egy lasagne szerű rakott tészta, de paradicsom nélkül. Az eredeti recept frissen gyúrt tésztával készül. Nekem nem volt itthon ilyen tésztám, és nem is volt időm tésztát gyúrni, viszont volt csusza tésztám, ezért ezzel készítettem ezt az olasz tésztaételt (de lehet lasagne tésztával is). Ami nagyon finom benne, az persze a pármai sonka lenne. A közeli boltban azt sem kaptam, így maradtam a Pick féle Angelo sonkánál, nagyon jól helyettesítette az olasz változatot. Az erdei gomba ad még jellegzetes ízt ennek az ételnek. Szárított verzióját nagyon sok helyen lehet kapni, piacokon a gombásnál biztosan, de számos zöldséges is tart szárított erdei gombát.

Gombás, sonkás, besameles csőben sült tészta: Vincisgrassi

Hozzávalók fő részére

1 csomag csusza tészta

Gombához:
450 g friss gomba
30 g szárított erdei gomba
20 g vaj
Olivaolaj
Só, bors
200 g pármai sonka (vagy ahhoz hasonló szárított sonka)

Besamelhez:
1.2 l tej
½ hagyma
2 db. babérlevél
8 db egész feketebors
50 g vaj
75 g liszt
200 ml tejszín
1 ek. petrezselyem
150 g reszelt parmezán sajt

A szárított gombát öntsük le forró vízzel, fedjük le, és hagyjuk, hogy a gomba magába szívja a vizet.

A friss gombát szeleteljük fel, nem túl vékony szeletekre, és egy forró serpenyőben olvasszunk fel egy kis vajat olivaolajjal, és több részletben pirítsuk meg benne a gombát.

Az erdei gombáról öntsük le a vizet, és ezt is az olaj-vaj keveréken pirítsuk egy rövid ideig.

Öntsük vissza a serpenyőbe az összes gombát, sózzuk, és borsozzuk, majd tépkedjük bele a sonka szeleteket, és melegítsük át.

Készítsük el a besamel szószt.
A tejet tegyük fel forralni a fél hagymával, a babérlevéllel és a feketebors szemekkel. Hagyjuk a fűszereket 30 percig ázni a tejben.

A sütőt kapcsoljuk be 200˚C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat).

A vajat olvasszuk fel egy lábasba, tegyük hozzá a lisztet, és kevergessük pár percig takarék lángon.
A tejből szedjük ki a fűszereket, és a hagymát, óvatosan, folytonos kevergetés mellett öntsük a vajas liszthez. Keverjük, míg besűrűsödik, és krémes állagú lesz. Ha elkészült, öntsük a gombás keverékhez, majd adjuk hozzá a tejszínt és a petrezselymet is. Keverjük össze.

A tésztát sós vízben főzzük ki, majd csepegtessük le, és hagyjuk langyosra hűlni.

Egy sütőedényt kenjünk ki alaposan vajjal. Legalulra helyezzünk egy réteg tésztát, kanalazzunk rá a besameles gombás szószból, majd parmezán sajtot reszeljünk rá. Rétegezzük így, míg elfogy a tészta. A legtetejére szósz kerüljön, és arra reszelt sajt.

Forró sütőben 20 percig süssük. Azonnal tálaljuk!


 

A következő bejegyzés holnap, február 24-én szerdán jelenik meg, címe: Kecskesajtos toast

www.gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu

Szólj hozzá!

Címkék: gomba gasztronómia sonka tészta erdei besamel gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr251782461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.