HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.04.01. 14:54 Gastronomica

Peszachi maceszsüti - Babanatza

A zsidó húsvétnak is nevezett ünnep a Pészach kiemelkedő eseménye a Széder. A széder szó maga annyit jelent, hogy rend, ugyanis ezen a két estén a zsidók a Pészachi Hagadában megírt forgatókönyv alapján emlékeznek meg az Egyiptomból való kivonulásról. Pészachot kovásztalan kenyerek (macesz, pászka) ünnepének is nevezik, ugyanis az egyiptomi fogságból menekülő zsidóknak nem volt ideje megkeleszteni a kenyeret. Erre emlékezve esznek ezalatt a 8 nap alatt maceszt vagy más szóval pászkát. A következő recept alapanyaga ez a macesz, a sütemény neve Babanatza; a romániai és a bulgár zsidóság körében népszerű. Nemcsak desszertnek fogyasztják, hanem mint köret a sült hús mellé. Az én verzióm sütőben sül készre, de olajban kisütve is készítik.

Babanatza

Hozzávalók 6 fő részére

6 macesz/pászka lap (kb. 15 x 15 cm nagyságú)
¾ csésze mazsola
6 egész tojás
1 csésze nagyobb darabokra tört dió
2 nagy alma
¼ csésze olaj
¼ csésze méz
¼ csésze cukor
Csipet só
Fahéj
Margarin

A sütőt kapcsoljuk 180˚C-ra(gázsütőnél 4-es fokozat).

A macesz lapokat törjük darabokra, és tegyük egy nagy tálba. Öntsünk rá forró vizet, annyit, hogy megpuhuljon. A felesleget nyomjuk ki belőle.
Egy külön tálkába villával keverjük össze a tojásokat, és adjuk az ázott maceszhez. Keverjük még hozzá a mazsolát, a diót, az olajat, a mézet, a cukrot és egy nagyobb csipet sót.

Az almákat hámozzuk meg, és reszeljük a maceszos keverékhez.

Egy sütőedényt margarinnal vagy olajjal kenjünk ki, és öntsük bele a pászkakeveréket. A tetejét szórjuk meg őrölt fahéjjal, és süssük 1-1 és ½ óráig, míg a közepébe szúrt késre nem ragad tészta.
Melegen és hidegen egyaránt tálalható. Almakompót pürével kínálva még finomabb!

A következő bejegyzés pémteken, április 2-án jelenik meg, címe: Peszachi almás rakott macesz

www.gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: alma süti dió gasztronómia macesz pászka gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr821884831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.