HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.04.23. 08:11 Gastronomica

Mogyorós-kakaós rugelach

A rugelach egy zsidó sütemény, melynek fogyasztása Hanukakor és Savuotkor jellemző. Észak-Amerikában nagyon elterjedt édesség, gyakran fogyasztják egy csésze kávé mellé, vagy akár csak magában.

A rugelach szó eredete a jiddisből származik, és jelentése lehet kis csavart vagy kis sarok. Eredetét sokan Lengyelországba helyezik, de vannak, akik Bécsből származtatják ezt a finomságot.
Sokféle töltelékkel készítik, főleg magok, aszalt gyümölcsök és/vagy lekvárok egyvelegéből készül.

Mogyorós-kakaós rugelach

Hozzávalók 32 kisebb sütihez

200 g vaj
200 g krémsajt (Philadelfia-t használtam)
2 ek. cukor
150 g liszt
1 csipet só

100 g törökmogyoró, (finomra vágva, de nem darálva)
50 g barna cukor
4 ek. keserű kakaópor
2 tk. őrölt fahéj
25 g vaj
1 tojás fehérje
Kristálycukor

A lágy vajat és a krémsajtot keverjük alaposan össze. Adjuk hozzá a cukrot, majd szitáljuk hozzá a lisztet, és robotgéppel vagy kézzel addig keverjük, míg a tészta összeáll. Csavarjuk folpack fóliába, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára pihenni.

A sütőt kapcsoljuk be 180˚C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat).

A mogyorót, a barna cukrot, a kakaóport és a fahéjat keverjük össze agy tálba.

A tésztát osszuk két részre, és az egyik felet tegyük vissza a hűtőbe.

A másik felet, lisztezett felületen 25cm átmérőjű kör alakú lemezre nyújtsuk. A felületét olvasztott vajjal kenjük meg, majd a kakaós mogyoró felével egyenletesen szórjuk meg. Folpackkal terítsük le, és nyújtófa segítségével finoman nyomkodjuk bele a tölteléket a tésztába.

Vágjuk 16 cikkelyre (pizza vágóval a legegyszerűbb) és a szélesebb oldaláról indulva tekerjük fel.
Enyhén olajozott sütőpapírra helyezzük a mini kifliket, és felvert tojásfehérjével kenjük meg a tetejüket, majd kristálycukorral szórjuk meg.

A tészta másik felével ugyan így járjunk el.

Süssük 20-30 percen keresztül, míg aranybarnára sülnek.

www.gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu
 

Szólj hozzá!

Címkék: süti gasztronómia sütemény kakaó mogyoró gastronomica rugelach


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr431941043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.