HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.06.10. 16:00 Gastronomica

Mediterrán receptek - fókuszban az olívabogyó

Olívabogyóból legegyszerűbben Tapenade-ot lehet készíteni. Nagyon sok féle recept létezik. Ahány ház annyi szokás.
Az alábbiakban megadok néhány olívás receptet:

Tapenade szardellával

Falatkákat készítve belőle, előételként, vagy vendégváró nassként remek.

Hozzávalók:
100 g fekete magozott olajbogyó
50 g filézett szardella
50 g kapribogyó
15 cl extra szűz olívaolaj
½ kk. mustár

A hozzávalókat az olaj kivételével botmixer (vagy turmix) segítségével pürésítsük le. Az olívaolajat fokozatosan adagolva adjuk hozzá.
Grillezett kenyérszeletekre vagy pirítósra kenve kínáljuk.

Nagyon finom hozzá a konfitált koktél paradicsom!
Elkészítése:
2 fürt koktélparadicsomot fektessünk le egy sütőedénybe. Hintsük meg egy nagyon kevés porcukorral (kb. 1 lapos mokkáskanál), majd locsoljuk meg olívaolajjal. Sózzuk, borsozzuk. Kakukkfűvel és rozmaringgal ízesítsük, és kb. 3 órán keresztül süssük 65-70˚C-os sütőben

Minden egyes karika olajbogyós kenyérre helyezzünk egy paradicsomot. Szárával együtt nagyon mutatós!

Olívabogyós és paradicsomos bruschetta

Hozzávalók:
20 db koktélparadicsom
1 nagy maréknyi vegyes magozott olívabogyó
Extra szűz olívaolaj
Balzsam ecet
Só, bors
Szárított chilli pehely
Friss bazsalikom levelek
Ciabatta vagy valamilyen rusztikusabb kenyér
fokhagyma


A paradicsomokat negyedeljük, az olajbogyókat vágjuk nagyobb darabokra. Tegyük egy tálba, és öntsünk rá 4-5 ek. olívaolajat, 2 ek. balzsamecetet. Sózzuk, borsozzuk (a sóval óvatosan, mert a bogyók már sósak, a borsnál használjunk frissen őröltet, sokkal illatosabb és jobb ízű lesz). Szeleteljük fel a kenyereket, pirítsuk meg, vagy ideális esetben faszénen grillezzük meg őket. Dörzsöljük be a fokhagymával, locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, és erre kanalazzunk a fenti olívás-paradicsomos salátát. A bazsalikom leveleket pedig tépkedjük kisebbekre, majd szórjuk meg vele a kenyereket.
Azonnal tálaljuk!

Olívabogyó pasztával töltött csirkemell

Hozzávalók:

4 db csirkemell lebeny
1 ek. friss rozmaring levél

Olívakrém:
2 csészényi magozott olívabogyó
2 gerezd fokhagyma
5 ek. olívaolaj
2 tk. szárított bazsalikom
3 tk. dijoni mustár
Frissen őrölt bors

Az olívabogyó krém hozzávalóit mixerrel pürésítsük.

A csirkemelleket vágjuk kétfelé vízszintesen, de ne teljesen, csak egy zsebszerű mélyedés keletkezzen. Bőségesen töltsük meg az olívás krémmel, hústű vagy fogpiszkáló segítségével tűzzük össze. Sózzuk, borsozzuk, dörzsöljük meg az apróra vágott rozmaring levelekkel, majd locsoljuk meg olívaolajjal.

190˚C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig vagy grillen sütve, közepes erősségű tűzön 10-15 percig.
 

www.gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu, külföldi gasztronómiai oldalak képeinek felhasználásával

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia paradicsom bruschetta olajbogyó grill csirkemell olíva olívabogyó gastronomica konfitált


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr252071710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.