Tegnap este beköszöntött a zsidó Újév, a zsidó naptár szerinti 5771-es év. A zsidó hagyomány szerint ilyenkor sok édeset szokás enni, ezzel is szimbolizálva, hogy legyen édes az elkövetkezendő év. A következő recept egy klasszikus zsidó újévi sütemény, amit gyakran sütnek zsidó családoknál ezekben a napokban. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a finom, puha szárított-aszalt gyümölcsöket, és a Grand Marnier narancsos ízét!
Aszalt gyümölcsös pite
Hozzávalók
Omlós tésztához:
200 g liszt
125 g vaj
100 g cukor
Csipet só
2 tojássárgája
1 ek. jéghideg víz
1 db tojás
Töltelékhez:
200 g magozott aszalt szilva
200 g aszalt sárgabarck
2 kisebb alma
60 g méz vagy cukor
100 g mazsola
100 g dióbél
70 g vaj
1,5 dl Grand Marnier
Az omlós tészta elkészítése:
A lisztet, a kockákra vágott vajat, a cukrot és a sót egy késes betétű robotgép segítségével keverjük morzsás állagúra. (Ha nincs robotgépünk, a fenti hozzávalókat gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze morzsás állagúra.) Öntsük a morzsát egy tálba, és adjuk hozzá az egy evőkanál hideg vízzel összekevert két tojássárgáját. Gyúrjuk össze, és vágjuk egy kisebb és egy nagyobb darabra (1/3:2/3). Formáljunk belőlük két lapos kerek korongot. Csomagoljuk folpack fóliába, és tegyük a hűtőbe egy órára.
Kapcsoljuk be a sütőt 180˚C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat).
A töltelékhez a szilvát, a barackot, a felkockázott hámozott almát és a mazsolát tegyük egy lábasba. Öntsünk hozzá annyi vizet, hogy ellepje, és alacsony hőfokon pároljuk puhára (10-15 perc).
Ezután öntsük le róla a felesleges folyadékot, majd tegyük vissza az edénybe a gyümölcsöket, és keverjük hozzá a mézet és a dió darabokat. Főzzük még öt percig, majd hagyjuk hűlni.
A tésztáinkat vegyük ki a hűtőből, hagyjuk egy kicsit átmelegedni, majd lisztezett felületen, vagy fólia réteg között nyújtsuk ki a nagyobbik adag tésztát.
Béleljünk ki vele egy 22 cm átmérőjű piteformát. A tölteléket kanalazzuk a tésztára, majd a maradék tésztát is nyújtsuk ki, hogy ebből elkészíthessük a pite rácsozatát. A kinyújtott tésztából vágjunk 1-1,5 cm széles szalagokat és rácsszerűen helyezzük a töltelékre.
A még szebb küllem elérése érdekében, egy felvert tojással kenjük meg a tésztát, és ezután süssük körülbelül 30-35 percig.
Melegen, hidegen egyaránt nagyon finom!
képek: gastronomica
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.