HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.09.09. 14:38 Gastronomica

Aszalt gyümölcsös pite

Tegnap este beköszöntött a zsidó Újév, a zsidó naptár szerinti 5771-es év. A zsidó hagyomány szerint ilyenkor sok édeset szokás enni, ezzel is szimbolizálva, hogy legyen édes az elkövetkezendő év. A következő recept egy klasszikus zsidó újévi sütemény, amit gyakran sütnek zsidó családoknál ezekben a napokban. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a finom, puha szárított-aszalt gyümölcsöket, és a Grand Marnier narancsos ízét!

 

Aszalt gyümölcsös pite

Hozzávalók

Omlós tésztához:
200 g liszt
125 g vaj
100 g cukor
Csipet só
2 tojássárgája
1 ek. jéghideg víz

1 db tojás

Töltelékhez:
200 g magozott aszalt szilva
200 g aszalt sárgabarck
2 kisebb alma
60 g méz vagy cukor
100 g mazsola
100 g dióbél
70 g vaj
1,5 dl Grand Marnier


Az omlós tészta elkészítése:
A lisztet, a kockákra vágott vajat, a cukrot és a sót egy késes betétű robotgép segítségével keverjük morzsás állagúra. (Ha nincs robotgépünk, a fenti hozzávalókat gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze morzsás állagúra.) Öntsük a morzsát egy tálba, és adjuk hozzá az egy evőkanál hideg vízzel összekevert két tojássárgáját. Gyúrjuk össze, és vágjuk egy kisebb és egy nagyobb darabra (1/3:2/3). Formáljunk belőlük két lapos kerek korongot. Csomagoljuk folpack fóliába, és tegyük a hűtőbe egy órára.

Kapcsoljuk be a sütőt 180˚C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat).

A töltelékhez a szilvát, a barackot, a felkockázott hámozott almát és a mazsolát tegyük egy lábasba. Öntsünk hozzá annyi vizet, hogy ellepje, és alacsony hőfokon pároljuk puhára (10-15 perc).

Ezután öntsük le róla a felesleges folyadékot, majd tegyük vissza az edénybe a gyümölcsöket, és keverjük hozzá a mézet és a dió darabokat. Főzzük még öt percig, majd hagyjuk hűlni.

A tésztáinkat vegyük ki a hűtőből, hagyjuk egy kicsit átmelegedni, majd lisztezett felületen, vagy fólia réteg között nyújtsuk ki a nagyobbik adag tésztát.
Béleljünk ki vele egy 22 cm átmérőjű piteformát. A tölteléket kanalazzuk a tésztára, majd a maradék tésztát is nyújtsuk ki, hogy ebből elkészíthessük a pite rácsozatát. A kinyújtott tésztából vágjunk 1-1,5 cm széles szalagokat és rácsszerűen helyezzük a töltelékre.

A még szebb küllem elérése érdekében, egy felvert tojással kenjük meg a tésztát, és ezután süssük körülbelül 30-35 percig.
Melegen, hidegen egyaránt nagyon finom!

 

www.gastronomica.hu

képek: gastronomica
 

Szólj hozzá!

Címkék: szilva gyümölcs gasztronómia pite barack aszalt gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr622282661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása