HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.11.11. 12:38 Gastronomica

Nagyon sűrű póréhagymaleves

Jamie Oliver ismét jót főzött! Magazinjának őszi számában olvastam ezt a receptet. Ilyenkor tél felé sokkal jobban kívánom a leveseket, és kifejezetten a krémleveseket tudom nagyon értékelni: ismét elkezdődött a sütőtök krémlevesek ideje, ilyenkor gyakrabban készítek karfiol és brokkoli krémlevest is. Az esti kínálatomban szerepel még a hagyományos francia vöröshagyma leves is. A tejszínes póréhagymaleves viszont eddig nem aratott nálam nagy sikereket, de ez mostantól megváltozott. Ez a leves krémesen sűrű, ezt a benne főtt rizsnek köszönheti. Én szeretem, ha a rizs nincs teljesen megfőzve, hanem enyhén „al dente”, nekem sikerült eltalálnom a megfelelő pillanatot, és pont annyira maradt kemény, amennyire én szeretem. A leves nem lett tökéletesen krémes, hanem maradt még majdnem rágható tartalma. Persze tovább főzve, puhábbra is lehet főzni a rizst, hosszabb ideig lehet turmixolni, és akkor egy bársonyosabb levest kapunk. Elkészültékor friss bazsalikomlevelet és snidlinget szórtam rá, majd olívaolajjal is meglocsoltam.
Nagyom jól sikerült!


Póréhagymaleves

Hozzávalók 6 fő részére

2 ek. vaj
Olivaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kg póréhagyma
150 g rizs
1 tk. szárított oregano
750 ml zöldségalaplé (pl . DM-ben vásárolható bio zöldségalaplé kockából)
300 ml tejszín
Friss zöldfűszerek (petrezselyem, snidling, menta, bazsalikom)

Egy lábasban melegítsük fel a vajat, és 2-3 evőkanál olívaolajat. A hagymát vágjuk kockára, a két gerezd fokhagymát szeletekre. Adjuk a meleg vaj-olaj keverékhez, és közepes hőfokon pároljuk puhára. Szórjuk bele a felkarikázott póréhagymát, keverjük meg, és ezt is hagyjuk puhulni pár percig. Sózzuk (óvatosan az alaplé miatt) és borsozzuk. Öntsük hozzá a rizst és az oreganót, keverjük át és pároljuk további pár percig.
Engedjük fel az alaplével, és főzzük 20 percig (körülbelül ennyi ideig főzzük, ha még mokány rizsszemeket szeretnénk) vagy tovább, a rizs teljes puhulásáig.
Turmixgépbe vagy kézi turmixszal pürésítsük ízlés szerinti krémességre. Keverjük hozzá a tejszínt, melegítsük át.
Friss, apróra vágott fűszernövényekkel és néhány csepp extra szűz olivaolajjal kínáljuk.

 

www.gastronomica.hu


képek: gastronomica.hu

Szólj hozzá!

Címkék: leves gasztronómia tejszín póréhagyma krémleves finom gastronomica póréhagymakrémleves


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr182441463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása