HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2011.01.31. 09:42 Gastronomica

Almás paszternákpüré

Megjelent a HVG Gasztro rovatában

Szerző: Lukács Enikő

Hiába lehet manapság a boltokban évszakról évszakra folyamatosan minden zöldséget, gyümölcsöt kapni, hajlamosak vagyunk komoly túlélőkészleteket felhalmozni.

Ráadásul majdnem minden családban van rokon, szomszéd, barát, aki bármikor képes váratlanul betoppanni pár kiló ezzel-azzal, amit igazán kár lenne veszni hagyni. Mondhatnánk, hogy hol van már a tavalyi hó, de az vesse ránk az első követ, aki még nem járt úgy, hogy nyár végétől tél derekáig sem volt képes bedolgozni mondjuk a nagybácsi kereskedelmi mennyiségű, kissé férges almáját, amit az ősszel röstellt a fán hagyni, mert nálunk meg úgyis elfogy. Ilyen váratlan meglepetések alkalmával örömünket alig tudjuk leplezni, főleg úgy, hogy almák nélkül is alig férünk el otthon a konyhában, a kamrában. Persze jöhetnek ínséges idők, szorult helyzet és főleg spórolós január. A fő, hogy a lélekjelenlétünk ne hagyjon el, és koncentráljunk a megoldásra. Aztán  újra elkezdhetünk halmozni.

Almás paszternákpüré

Hozzávalók 4 fő részére
850 g paszternák
2 nagy idared alma
60 g vaj
1/2 tk őrölt római kömény
1/2 tk őrölt koriander
100 ml tejszín

A hámozott, felkockázott paszternákot tegyük fel főni sós vízbe. Mikor már majdnem puha, adjuk hozzá a hámozott, nyolcadolt almacikkelyeket. Miután megpuhultak, öntsük le a vizet, keverjük bele a vajat, a fűszereket és tegyük vissza a tűzre. Főzzük egy rövid ideig, majd öntsük hozzá a tejszínt és melegítsük fel. Sózzuk, borsozzuk, majd kézi botmixerrel pürésítsük. Melegen tálaljuk, egy kis olvasztott vajjal a tetején.

(Folytatás holnap)

Ugrás a HVG Gasztro rovatban megjelent cikkre

www.gastronomica.hu

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia almás gastronomica paszternákpüré


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr182627164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.