HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2011.05.18. 08:39 Gastronomica

Tiltólistán az élesztő, a cukor és a sajt is

A cikk megjelent a Nők Lapja Cafe Gasztro rovatában

Szerző: Lukács Enikő

Állandóan folyik az orrod, de túl akarod élni a szezont? Tudjuk, hogy számodra ilyenkor több a bosszúság, mint az öröm. Ezért utánanéztünk, milyen ételek segítenek, és miket kell száműzni a konyhából.

A hivatalos definíció szerint az allergia az a megváltozott reakciókészség, amelyet a szervezet egy betegség átvészelése vagy testidegen anyagokkal való előzetes érintkezés útján szerez. Köszönjük szépen, ez így „klassz” meg szakszerű meg minden, de mit  kezdjünk a száraz szöveggel? Ha az a szerencsétlenség ért minket, hogy allergiások vagyunk, változtatni kell például az étkezési szokásainkon? Vannak olyan kaják, amik még gyötrelmesebbé teszik a napjainkat? Vagy olyanok, amik javítanak rajta?

Élesztőt ne!
Tiltólistán az élesztő, a cukor és a sajt is Tudjuk, hogy allergiás szezonban az orrspray-k és antihisztaminos szemcseppek gyakorlatilag a nap 24 órájában az életünk részévé válnak. Ezek enyhítik is a tüneteket. De az éhségünket biztosan nem! Márpedig ennünk kell, minden nap többször is – ha egészségesek vagyunk, ha allergiásak. És hát vannak kajaalapanyagok, amik sajnos felerősítik a már meglévő tüneteket. Ilyenek a liszt, a cukor és az egyéb finomított élelmiszer-alapanyagok is. De élesztő nélkül is van élet: a sajtos kiflit is elkészíthetjük például enélkül. Sajnos a tejtermékek és gabonafélék sem tesznek jót: a tavasszal jellemző élelmiszer- és pollenallergia enyhébb esetben szájbizsergést és viszketést okoz. Durvább esetben viszont nyelv- és torokduzzanatot, közvetve pedig akár fulladást is. Ezt nem akarjátok, ugye?! A durva reakciók hátterében egyébként az áll, hogy az immunrendszer a gyümölcs, zöldség és mogyoró növényi fehérjéjét összetéveszti a pollennel. Így aztán tévesen reagál. Ezért a virágporzás időszakában (április–június) kerüljük a sárgarépát, az almát, a krumplit, az őszibarackot, a diót, az ánizst, a köményt, a koriandert és petrezselymet is. Igen, tudjuk, hogy ezek gyakorlatilag minden konyhában fellelhetők. És hogy a kiegyensúlyozott, normális ételek alapanyagai... De ha jót akarunk magunknak, villámgyorsan megszabadulunk tőlük.

Olga, 46 éves, tanár
Nekem paprikát és sajtot nem szabad ennem, de persze ez sem igazi megoldás. Kegyetlenül idegesít, de nincs mit tennem, együtt kell élnem vele. Sorra járom a természetgyógyászokat, és minden szóba jöhető kuruzslást kipróbáltam, de semmi változás. Minden a hisztamin miatt van! Ha nagyobb mennyiségben szabadul fel a szervezetben, csalánkiütés formájában jelentkezik, és a szem és egyéb testrészek beödémásodásával jár.

Szilvi 38 éves, családanya
Jó, hogy a Nők Lapja Café is foglalkozik a témával, mert nagyon sokan küzdünk az allergiával. Nálam rendre kiütések jelentkeznek, ami nagyon gáz, és persze cseppet sem esztétikus. Az allergiateszt alapján parlagfűre és csokoládéra vagyok allergiás, így tavasszal ez duplán jelentkezik. A csokiról már leszoktam, most a dokim azt mondta, hogy a rendszertelen étkezés is hozzájárulhat a kiütéseimhez. Szóval a megoldás: diéta, diéta, diéta.

Bálint, 36 éves közgazdász
18 éves korom óta allergiás vagyok, úgyhogy volt időm kitapasztalni, milyen kaja jöhet, és mi tesz tönkre. Imádtam az érett, zsíros sajtokat! De aztán egyszer, amikor 20 deka camembert elfalatozása után alig kaptam levegőt, úgy bedagadt a nyelőcsövem, a doki közölte, hogy ha sokáig szeretnék élni, el kell búcsúznom az ilyen sajtoktól. Ahogy az élesztős péksütiktől is.


A spárga jó barát
Tiltólistán az élesztő, a cukor és a sajt is Mielőtt összeomlanátok, hogy mostantól akkor már semmit nem lehet jóízűen megenni, van azért jó hírünk is! A tiltólista mellett létezik egy másik is: a jótevőlista. A szezonális gyümölcsök és a zöldségek egy része például tele van antioxidánsokkal, ezek pedig nagyon jó szolgálatot tesznek, ha allergiások vagyunk. Ilyenek a spárga, a hagyma, az alma, a citrusfélék héja vagy a szőlő és a hajdina. A fokhagyma ugyan büdös és nem éppen randibarát, viszont erős nyálkahártya-összehúzó és antibakteriális tulajdonságai miatt ajánlott. Szóval például egy jó spárgaleves így májusban tuti tipp az allergiaellenes kúrában! További jó hír, hogy azért az édességről sem kell lemondani teljesen. Csak másképp kell elkészíteni. De ehhez is van tippünk! Szőke Jani, a Sülvefőve séfje közelről is megtapasztalta, milyen, ha lisztérzékenyek részére kell valami finomságot készítenie. A lisztmentes, csokis süti receptjéhez kattints ide!

Anyatej: a legjobb ellenszer
Minden gyakorló vagy leendő anyának fontos tudni, hogy a gyerekekben kialakuló allergiát befolyásolhatjuk azzal, hogy mit adunk enni az első egy–másfél évben. Dr. Földvári Zsuzsanna a Nők Lapja Café kérdésére elmondta: a kisgyerekeknél a legtipikusabb a tej-, tojás-, az olajos magvakkal szembeni, a szója- és a déligyümölcs-allergia. Ezért a legjobb, ha ezeket az élelmiszereket kerüljük az első 12–18 hónapban. Az allergia kialakulása elleni legjobb módszer, ha a csecsemőt az első fél évben kizárólag anyatejjel tápláljuk.

 

1 komment

Címkék: alma gasztronómia szőlő hagymaleves gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr82913005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anita2626 2011.05.18. 14:39:46

Kedves Gasztroblogger!
A finom étel alapja a kreativitás, a bátor és harmonikus fűszerezés, valamint a minőségi alapanyagok használata. Nincs ez másként a legkisebbek esetében sem, csak a 6 hónapos-3 éves babáknál még arra is vigyázni kell, hogy a felhasznált alapanyagok megfeleljenek az adott korosztály igényeinek. Egy kismama számára mindig nehéz eldönteni, hogy mit adjon enni a babájának, hogyan főzzön számára a konyhában, és miben tér el a felnőttek étkezése a kicsik babaételétől. Nekik kíván segíteni a Nestlé Babarecept Versenye, amelyre szeretnénk a konyhában otthonosan mozgó gasztrobloggereket is meghívni. A táplálkozási irányelveknek megfelelő legkreatívabb recepteket a Nestlé értékes ajándékokkal jutalmazza. A legjobb és legérdekesebb ételeket majd a nagyközönség választja ki szavazás útján.
Bízunk benne, hogy sokan elfogadják a felkérésünket és részt vesznek majd a versenyen. A recepteket 2011. május 15. és 2011. június 15. között várjuk. További információt a www.mitegyenababa.hu, és a www.babareceptverseny.hu weboldalakon találhat.