HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2011.06.06. 06:37 Gastronomica

5 tuti tipp konyhakerti növényekhez

A cikk megjelent a Nők Lapja Cafe Gasztro rovatában

Szerző: Lukács Enikő

Eleged van abból, hogy galambok üldögélnek a párkányon? Vagy az osztrák alpesi házakat is megszégyenítő muskátlihegyek virítanak az ablakodban? Akkor itt az ideje, hogy újíts, és végre saját termesztésű növényeket használj a konyhádban!

Híres emberek, királyok, tudósok nagy előszeretettel relaxáltak üvegházaikban, kertjeikben. Nemesítgettek, ültetgettek, de a fanatikusabbak még beszélgettek is szeretett növényeikhez. Miért ne próbálnád ki te is, milyen, amikor iroda előtt és után a reggeli vagy épp az alkonyodó napsütésben a balkonládádban molyolsz? Szüretelj saját kezűleg paradicsomot, és fűszerezd meg home-made bazsalikommal!
 

5 dolog, amire szükséged lesz


5 tuti tipp konyhakerti növényekhez1. Jó adottságú ablakpárkány (a menőknek persze erkély, balkon, lodzsa, terasz), ahol a nap bőségesen érheti a növényeid.

2. Egy-két jó vízelvezetésű balkonláda, amelyben nem marad pangó víz.

3. Jó minőségű föld egy kis folyékony humusszal vagy komposzttal keverve. (A későbbiekben használj vízben oldódó műtrágyát vagy tápoldatot, hogy minden szükséges tápanyagot megkapjon a növényed, és végén legyen mit szüretelned!)

4. Zöldségpalánta – az eszencia! Ezt minden kertészetben vehetsz. Igyekezz kifejezetten cserépben vagy ládában megtermő fajtákat választani, amiket direkt erre a termesztési módra fejlesztettek ki. Itt is ügyelj arra, hogy olyan fajtát válassz, ami kevés helyet igényel, de annál több termést hoz.

5. A legfontosabb a szüret eredményességéhez: türelem és kitartás! Ugyanis a balkonládádban addig fogják jól érezni magukat a növényeid, zöldségeid, míg biztosítod számukra a megfelelő körülményeket, azaz: locsolod őket naponta egyszer, nagy melegben akár kétszer is, és rendszeresen adagolod nekik a megfelelő tápanyagot (műtrágyát, tápoldatot).

5 tipp arra, mit ültess


Eper:

A legnépszerűbb gyümölcs, amit egy ládában könnyen megtermelhetsz. A palántát „konyhakészen” megvásárolhatod, és onnantól kezdve már csak szeretgetned, locsolgatnod kell. A napot szereti, a szelet kevésbé. A földjét ne hagyd kiszáradni. Ha mindezekre odafigyelsz, egész nyáron folyamatos eperterméssel örvendeztet meg. Ráadásul a csüngő fajtája még mutatóssá is teszi az ablakod!



Koktélparadicsom:

Szintén könnyen termeszthető. A kertészetekben kapható balkonládához méretezett növény bőséges termést hoz, de más fajtákkal is próbálkozhatsz, vagy akár magról is palántázhatsz. A paradicsom zamatát a megfelelő napsütés biztosítja, így mindenképpen napos helyet válassz neki. A széltől óvd, és az öntözéssel sem szabad túlzásba esned. Virágzásig mértékkel locsold, viszont amikor az első paradicsomok megjelennek, növelheted a vízmennyiséget.



5 tuti tipp konyhakerti növényekhezFutó cukorborsó:

Na ez igazán jó választás! Függőleges falfelületre és valamilyen támasztékra van szüksége, hogy fel tudjon kapaszkodni, utána akár teljesen be is futja az ablakpárkányod. A vizet szereti és a tápoldatot se felejtsd el!



Bazsalikom:

Nemcsak kertészetekben, de nagyobb zöldségesnél és a piacon is fellelhető. Sok dolgod nem lesz vele, csupán locsolnod kell. És a tetejét nyírni, hogy bokrosodjon.



Rozmaring:

A bazsalikomhoz hasonlóan sok helyen beszerezhető. Elég locsolni és akkor télen-nyáron hű társad lesz az ablakban.

 

Szólj hozzá!

Címkék: tipp 5 tuti gasztronómia gasztronomica konyhakerti növényekhez


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr252950349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.