HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2011.06.27. 13:14 Gastronomica

Befőzni menő: 8 tuti ribizlilekvár

A cikk megjelent a Nők Lapja Cafe Gasztro rovatában

Szerző: Lukács Enikő

Gondoltad volna, hogy főzhetsz lekvárt akár egy óra alatt is? Elő a lábast, hogy bebizonyítsd, te is tudsz olyan finomat készíteni, mint amilyet nagymamád anno a nyári konyhában.

Itt az ideje a lekvárfőzésről kialakult évszázados kép lerombolásának! A lekvárfőzés a köztudatban nyugdíjastevékenység, hiszen kinek van kedve, ideje és türelme hosszasan molyolni a gyümölcsbefőzéssel, üvegsterilizással és dunsztolással, nem?! Ha így állsz a befőzéshez, akkor tévedésben vagy. Bizony. A lekvárfőzés igenis csajszis dolog, és akár egy óra alatt meglehetsz vele. Na, csábító? Akkor lássuk, hogyan főzheted meg a legjobb ribizlilekvárokat seperc alatt!


Fontos, hogy friss, érett, ép gyümölcsöd legyen, rozsdamentes edényed, fakanalad, cukrod, no és steril üvegeid. Ezeket egyébként egyszerűen tudod sterilizálni. Miután alaposan kimostad őket, tedd be a forró sütőbe 15-20 percre, majd a forró, kész lekvárt már adagolhatod is az üvegekbe. Ha a mag és héj nélküli selymes, zselészerű állagot szeretnél kapni, nem kell leszedned a szemeket, viszont át kell passzíroznod egy kézi passzírozó masinán. A cukorral felfőzött ribizli a passzírozás után mehet is az üvegekbe. Ha darabos, rusztikus lekvárt szeretnél főzni, akkor elmarad a passzírozás: ilyenkor a ribizliszemeket villa segítségével húzd le a száráról, majd a szemeket szár nélkül kell felfőznöd a cukorral. A miheztartás okán: 10 dkg ribizli szártalanítása villával kb. 5 perces munka.

Egyszerű darabos ribizlilekvár, villás szemezéssel
Hozzávalók: 1 kg ribizli, 60-70 dkg kristálycukor (a finomítatlan nádcukor a tuti)
A megmosott ribizlifürtökről villa segítségével szedd le a szemeket. Közben a cukrot tedd egy edénybe, és önts hozzá 2 dl vizet. Erős tűzön forrald 10 percen keresztül, majd öntsd a ribizlibogyókat a cukorsziruphoz. Folyamatos kevergetés mellett főzd 5-10 percig, majd töltsd még forrón kis üvegekbe, zárd le, és kb. 8 percig pihentesd felfordítva az üvegeket.

Egyszerű sima ribizlilekvár, passzírozva
Hozzávalók: 1 kg ribizli, 60-70 dkg cukor
A ribizlit alaposan mosd meg, és fürtöstül tedd egy edénybe, majd önts hozzá 1 dl vizet. Főzd addig, míg a ribizli héja megreped (forrástól pár perc). Vedd le a tűzről, és egy kézi passzírozón kisebb adagokban passzírozd át, majd öntsd vissza az előbbi edénybe. Add hozzá a cukrot, forrald fel, és főzd kevergetve körülbelül 5-8 percig. Töltsd még forrón kis üvegekbe, zárd le és kb. 8 percig pihentesd felfordítva az üvegeket.

A cikk további részét elolvashatod a Nők Lapja Café Gasztro rovatában.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr203018673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása